• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Autocom Icon

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Dlatego warto poczekać z testerem obsługującym sgw aż konkurencja będzie się biła o klienta i wtedy zobaczymy który producent zaoferuje najwięcej w abonamencie. Normalne że dostęp do sgw będzie dla użytkowników z aktywnym abonamentem. Kodowania online grupy Vag w lanuch także po wygaśnięciu abonamentu za nieaktywne (swoją drogą sam do końca nie wiem na czym to polegało)

Lalek opiszesz coś o obsudze ADAS? Jaka powieszchnie potrzeba do obsługi systemu, jak z pokryciem wszystkich marek i funkcji?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1598
Coz, uwazam ze to wazny temat, jak rowniez informacja ktora moze zrobic roznice. Placic co roku £550 abonamentu i miec to juz w wliczone albo placic £550, ale placic dodatkowo kolejne pieniadze za dostep do kazdego auta, ktore przyjedzie lub oplacac kolejny abonament za rok z gory gdzies indziej - to moze zadecydowac dlaczego ktos przyjedzie do pana x a nie do pana y, albo dlaczego pan x bedzie robil auta, a pan y zbieral w Niemczech ogorki.

Sam znalazlem na tym forum wiele cennych wskazowek dotyczacych sprzetu diagnostycznego, wiec staram sie odwdzieczyc tym co sam wiem.
Nie rozumiem troche tej zaczepki @Drugi2

to nie zaczepka. wręcz przeciwnie.
Po prostu wQrwiaja mnie mikropłatności. Żeby cokolwiek zrobić w SWOIM aucie muszę mieć sprzęt, tester, dostęp do internetu. i to wszystko kupiłem, zapłaciłem. ale to oczywiście za mało: dodatkowo abonamencik, bo samochód powie "nie" i się nie połączy.

Cały świat zmierza do pozbawienia własności. Nie ma się nic, tylko prawo do używania.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Lalek opiszesz coś o obsudze ADAS? Jaka powieszchnie potrzeba do obsługi systemu, jak z pokryciem wszystkich marek i funkcji?
Bardzo chetnie, ale dopiero jak troche porobie, bo szkolenia i papier to jedno, a praca na codzien to drugie.

My przejelismy istniejacy juz punkt, wiec wszystko zostalo przystosowane przez naszych poprzednikow i nie musielismy sie o nic martwic. Jedyne co sprawdzali jakos bardziej wnikliwie podczas kontroli przy odbiorze to stan podlogi, ktora musi byc plaska jak stol - ale to oczywista oczywistosc.
Pokrycie Autocoma:
• VAG + Mercedes Double Sided Target
• Renault + PSA Double Sided Target
• FCA + Alfa Double Sided Target
• Nissan + Mazda 1 Double Sided Target
natomiast nie umiem powiedziec co to znaczy w praktyce. Golf/Passat/E 300/Megane i duzo pezotow i cytrynek - na te auta widze rachunki, ktore wlasnie przegladam.
Z rozmowy z przedstawicielami i rozpytujac w srodowisku wychodzi ze musimy sie szykowac na Hella jezeli chcemy wszystko pokryc i byc moze zamowimy wkrotce Mega Macs 77 na demo. Narazie i tak nie ma na to kasy, bo o ile Autocom wyszedl £13.600 (nie wliczam szkolen dla 4 osob) o tyle cena startowa Hella to byla £18k i na to po prostu nas nie stac obecnie.
Ale na pewno dam znac, jak rowniez opisze jak mi sie pracuje tym nowym icon i porownam do KTS 590 i DS808 - bo na tym latam na codzien. Narazie jak pisalem - mialem tylko na pare strzalow i uzywalem do live data i actuators i spoczko, ale to za malo zeby miec wyrobione zdanie.

to nie zaczepka. wręcz przeciwnie.
Przeciwnie do zaczepki, czyli co? :)

Sluchaj, takie masz zdanie i spoko - szanuje.
Ja jednak widze to inaczej, ale nie mam czasu sie teraz rozwijac.

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1598
Sluchaj, takie masz zdanie i spoko - szanuje.
Ja jednak widze to inaczej, ale nie mam czasu sie teraz rozwijac.

Życzę z całego serca powodzenia w rozwijaniu firmy. No i mam nadzieję, że ci się uda.
Jak kupie kiedyś nowszy dyliżans, to będę miał się do kogo udać. bo moje lokalne warsztaty to są mhhhh- cenzura :)
niestety jak widzę wymienione kwoty to robią wrażenie :(

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Dziekuje Ci bardzo za dobre slowo. Drzwi sa zawsze dla Ciebie otwarte, jezeli tylko chce Ci sie dymac pare godzin na polnoc. Co prawda my obslugujemy sektor trade a nie private, ale po godzinach czy w weekendy znosimy te restrykcje.

Natomiast @Drugi2 SGW nie wyglada tak, ze nie bedziesz mogl sie polaczyc z autem. O ile Twoj sprzet do czytania OBD bedzie mial samochod w bazie to sie z nim polaczysz, bedziesz mogl odczytac kody usterek jak rowniez miec dostep do live data. Czy to malo? Nie sadze, szczegolnie ze jezeli bedziesz w stanie naprawic usterke to jest przeciez duza szansa ze kod bledu zniknie sam i nie bedziesz musial go kasowac.
Inna kwestia jest jezeli bedziesz fizycznie wymienial jakis komponent i bedziesz musial to adaptowac, ale przeciez juz pare lat tak jest, ze wtedy albo robisz to tylko on-line albo sprzetem, ktorego i tak nie ma nikt kto robi DIY - bo sie po prostu nie oplaca tego trzymac tylko dla swojego auta i taniej jest kupic sobie w uk extra ubezpieczenie na auto i miec wytegowane.
Powiem wiecej: cofajac sie o 10 lat (to tylko moja teoria na bazie obserwacji i rozmow) sytuacja byla poniekad podobna. Wymienic fizycznie komponent - mozna bylo zrobic to w swoim garazu (i przeciez nadal mozna i dzis), ale sprzet zeby powiedziec komputerowi ze sie go wymienilo - nawet klony i tak byly poza zasiegiem DIY i jechalo sie do kogos kto taki sprzet mial, zeby to dopisal etc. etc.
No i mowiac o hobby - kazde jedno = pompujesz kase. W przypadku aut nie jest inaczej i to oznacza sprzet, bo przeciez czym masz to robic. Ale to nie znaczy ze bedziesz trzymac wywazarki zeby sobie raz na dwa lata zmienic gumy, czy kupowac kompresor 800l ze sprzetem do malowania zeby ogarnac odpryski na masce. I tak dalej i tak dalej.
Przepraszam, ze tak nieskladnie ale jest pozno a ja czekam na wyscig w Australii i kolejny pojedynek LEC z VER, ale w sumie juz nie mysle.

PS. Potwierdzone - dostep do wszystkich aut z SGW bedzie w kosztach abonamentu, ale tylko dla posiadaczy nowych glowic.

Ostatnia edycja:

Romkec

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Prószków
Cześć.
Jak sprawuje się autocom icon z softem cars w porównaniu do kts?
jakie są ceny abonamentu?

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów
Witam , nie moge porównać do Kts -a, dawno nie pracowałem na kts-e, nie mam porównania, ponieważ na Kts pracowałem ładnych parę lat temu .Tak naprawdę nie mam porownaia.ale ogólnie ok , z nowszymi autami naprawdę radzi sobie rewelacyjnie chodzi mi głównie od 2016 w wzwyż , jak narazie mnie nie rozczarował.
Automatyczne połączenie postów:

Nie wiem czy jesteś zorientowany w cenie Kts-a , to całkiem inna półka cenowa

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Krotko: wole ktsa, ale ciesze sie ze w warsztacie sa oba. Kiedy koles nam robil cene autocom byl sporo tanszy w uk, ceny w Polsce - nie mam pojecia.

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów
Witam , autocom wprowadził zmiany , w tzw abonamencie . Są już trzy w tej chwili.
Natomiast przy braku od nowego roku działa tylko odczyt błędów , kasowanie . Parametry live data . Natomiast tzw regulacje przy braku są już nieaktywne .Trochę sobie strzelili w kolano.heh

Tusznioo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Potwierdzam, brak abonamentu oznacza że nie mamy żadnych adaptacji ani kodowań, nawet nie można skasować inspekcji, a do tego roczny abonament kosztuje połowę ceny sprzętu. Nie polecam.

Do góry Bottom