• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Automat komunikat awaria skrzyni biegow (6-bieg.prz.Powershift 6DCT450- MPS6)

bubski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Follow this forum
with Tapatalk for Android
FREE - on Google Play
VIEW
Forum Ford Club Polska

SPRAWDZANIE NUMERU VIN​

SPRAWDŹ

Wróć
Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Przeładuj stronę [C-MAX 2007-2010] Automat komunikat awaria skrzyni biegow (6-bieg.prz.Powershift 6DCT450- MPS6)
Witaj, bubski1986.
Ostatnio zalogowany: Wczoraj o 22:41
Twoje Powiadomienia: 2
Komunikaty
Witaj bubski1986 !

Chciałbyś napisać post lub założyć nowy temat? Świetnie! Ale zanim to zrobisz zapoznaj się z kilkoma informacjami, które Ci w tym pomogą.
Zerknij do tego tematu, a potem do dzieła!
Exclamation

Narzędzia wątku
Przeszukaj ten temat
Oceń temat
Stary
Wczoraj, 18:05
bubski1986
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: C max
Silnik: 1997
Rocznik: 2008
Ford Focus C-Max
2008r. (po lifcie)
2.0tdci 136km
Przebieg: 264831km

Witam wszystkich.
Panowie i panie mam problem z automatyczna skrzynia biegow:
6-bieg.prz.
Powershift 6DCT450- MPS6.
Pewnego dnia podczas gwaltownego przyspieszania wszystko sie zaczelo. Nagle obroty skoczyły do 4tys, silnik aż zawył i wrocily do normy. W tym samym momecie jak obroty sie ustabilizowaly pokazal sie żółty komunikat "ograniczone funkcje skrzyni biegow" a za kilka sekund w kolorze czerwonym komunikat "awaria skrzyni biegow". Po zatrzymaniu auta wylaczeniu silnika, odczekalem kilka minut i ponownie uruchomilem silnik i wszystko bylo dobrze. Lecz nie na dlugo. Odrazu zadzwonilem do mechanika. Nastepnego dnia podlaczyl komputer i zalecil zmienic olej i filtr i tak zrobil. Ale ten zabieg nie przyniósł rewelacyjnych efektów, ponieważ problem wrócił po przejechaniu 70km na trasie, nie w miescie. Podczas jazdy z prędkością okolo 110km/h, nagle slysze dzwiek i na desce komunikat "ograniczone funkcje skrzyni".
Zatrzymalem sie i znowu zgasilem silnik i po odpaleniu, brak komunikatu, wiec odrazu udalem sie do warsztatu, zeby podlaczyc pod komputer i otrzymać raport z kodami bledow.
Komputer pokazal takie bledy jak:

-> P0700-61 CMDTC
Awaria systemu kontroli skrzyni biegów

-> P0796-20 CMDTC
Działanie elektromagnesu kontroli ciśnienia C lub zablokowanie

-> P2714-20 CMDTC
Elektromagnes D regulacji ciśnienia - działanie lub zablokowany

P.S.
Po przejsciu z trybu automatycznego skrzyni, na tryb pól manualny, skrzynia rowniez wchodzi w tryb awaryjny.

W zwiazku z opisana sytuacja i przedstawieniu bledow, ktore pokazal komputer mozecie mi pomoc i podpowiedzieć co to za awaria.
Jakie podjąć dalsze dzialania w kierunku naprawienia tej usterki?

Z gory dziekuje za dobre rady

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Nastepnego dnia podlaczyl komputer i zalecil zmienic olej i filtr i tak zrobil
No to masz mechanika,,, Pokaz mi choc jedna MPS6 ze po wymianie oleju bład zniknął to uwierze.
Sa tu specjaliści od AT , szykuj się na wydatek. Ja robię do tych skrzyń klonowania sterownika i potem adaptacje pod dany software- jak juz jest po wymianach- a jest tego ogrom.

bubski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
To znaczy co moze byc do zrobienia co padlo? Jeden z tych wszystkich geniuszy odrazu powiedzial ze skrzynia do regeneracji az mi sie wierzyc nie chce

Davpod

SuperMechanior
Punktów
155
A z jakiego powodu nie chce ci się w to wierzyć? Jest nowa? Była już niedawno regenerowana/naprawiana? Auto ma ponad 260tys przebiegu przecież więc to nic dziwnego.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
To ja będę kolejnym geniuszem. Szykuj się na kilkanaście tysięcy a jeszcze lepiej pozbądź się tej wadliwej konstrukcyjnie padaczki. Kolejny naiwny kupi.

bubski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Przerobka na manual.
Witam wracajac do tematu tej automatycznej skrzyni podjelem decyzje, ze sprobuje walczyc o mojego brzdaca i zaczelem sie rozgladac po ogloszeniach w internecie i poczulem ze jest nadzieja!

Jak uslyszalem od handlarzy, ze moga go wziazc w cenie zlomu. (max 2tys.), padlem z wrażenia i zaczelem szperać po necie.
Jest troche ogloszen ze skrzyniami po regenaracji akurat do tego modelu ale przedzial cenowy jest dosc duzy, nie do konca wiem czym jest to spowodowane? Dlatego postanowilem kolejny raz zaczerpnac na forum informacji i wiedzy.

Prozbe mam do wszystkich o podpowiedz na co mam zwrocic uwage, czym sie kierowac podczas szukania.

Sadze, ze tak poprostu pierwszej lepszej nie mozna kupic i wstawic! Napewno musi spelniac jakies warunki przed montażem.

P.S.
Przy okazji zapytam czy ktos moze akurat, przypadkiem, diwnym trafem ma pasujaca skrzynie :) do mojej biednej pszczółki.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Z tego co wiem powershift ma "wrodzone" wady. Kupno +/- 15letniej skrzyni to kupno kota w worku. Jesli chcesz to auto trzymac to mysl o naprawie.
Chociaz mysle ze taniej wyszlo by wrzucic manuala.

bubski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Z tego co wiem powershift ma "wrodzone" wady. Kupno +/- 15letniej skrzyni to kupno kota w worku. Jesli chcesz to auto trzymac to mysl o naprawie.
Chociaz mysle ze taniej wyszlo by wrzucic manuala.
Tak chce wlasnie zrobic i wrzucic manuala. Ze wzgledu na to ze moja wiedza nie jest az tak gleboka napisalem wczesniejszego posta z prozba o jakies wskazowki ktore naprowadza jakiej mam szukac skrzyni.
Wydaje mi sie ze przy takiej zamianie skrzyn to musze szukac jakiegos konkretnego modelu skrzyni manualnej z odpowiednia specyfikacja. Zeby byla jak najbardziej kompatybilna do danej wersji silnikowej. Czy mam racje?
Dlatego prosze o wskazanie lub podpowiedz Was Panow mechanikow, poniewaz jak wspomialem moja wiedza nie jest az tak szeroka i nie ukrywam, ze nie mam pojecia od czego zaczac poszukiwania. Jedynie przychodzi mi do glowy, ze jakie kolwiek informacje moga byc zapisane w numerze modelu, mojej obecnej automatycznej skrzyni biegow!
Ale pewnosci nie mam!!! :(

Wstawiam tu czesciowy opis mojego "żuczka" oraz nr. VIN:

Ford C-MAX
2008r. (po lifcie)
Przebieg 265 tyś.
2.0l Duratorq-TDCi(136PS)-DW10
LHD FWD
5-drzwiowy UAV
Wersja: Seria 55
Emisja spalin EURO4: norma emisji IV + CDPF
Skrzynia biegów automatyczna: 6-biegowa, Powershift 6DCT450- MPS6

VIN: WF0EXXGCDE8T22176

Stad moja ogromna PROZBA o pomoc w znalezieniu punktu zaczepienia przy szukaniu i odpowiednim dobraniu skrzyni.
Prosze podpowiedzcie mi od czego mam zaczac
A moze akurat jest tu ktos? Wlasnie tu!
Ktos kto akurat ma taka skrzynie manualna ktora jest odpowiednia?
Automatyczne połączenie postów:

Szkoda czasu na tlumaczenie
Takie podejscie do sprawy jest najbardziej odpowiednie. Naprawde zal chyba lepiej jak bys nic nie napisal niz oznajmnial wszystkim ze szkoda ci czasu na to zeby pomoc drugiej osobie.
SZKODA CI POSWIECIC CZAS tak cenny wydaje mi sie dla ciebie na tlumaczenie i przekazanie ziarenka wlasnej wiedz, ktora ty tez otrzymales od kogos! Ale badz swiadomy ze ten ktos znalaz dla ciebie czas i poswiecil sie, zebys to ty mial lepiej w zyciu!
ON mial xzas i go poswiecilale to ty go nie masz!
Zrozumiales przekaz?
Jak nie to poswiec troche tego cennego czasu i przeczytaj jeszcze raz!

Ostatnia edycja:

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
Tak chce wlasnie zrobic i wrzucic manuala. Ze wzgledu na to ze moja wiedza nie jest az tak gleboka napisalem wczesniejszego posta z prozba o jakies wskazowki ktore naprowadza jakiej mam szukac skrzyni.
Wydaje mi sie ze przy takiej zamianie skrzyn to musze szukac jakiegos konkretnego modelu skrzyni manualnej z odpowiednia specyfikacja. Zeby byla jak najbardziej kompatybilna do danej wersji silnikowej. Czy mam racje?
Dlatego prosze o wskazanie lub podpowiedz Was Panow mechanikow, poniewaz jak wspomialem moja wiedza nie jest az tak szeroka i nie ukrywam, ze nie mam pojecia od czego zaczac poszukiwania. Jedynie przychodzi mi do glowy, ze jakie kolwiek informacje moga byc zapisane w numerze modelu, mojej obecnej automatycznej skrzyni biegow!
Ale pewnosci nie mam!!! :(

Wstawiam tu czesciowy opis mojego "żuczka" oraz nr. VIN:

Ford C-MAX
2008r. (po lifcie)
Przebieg 265 tyś.
2.0l Duratorq-TDCi(136PS)-DW10
LHD FWD
5-drzwiowy UAV
Wersja: Seria 55
Emisja spalin EURO4: norma emisji IV + CDPF
Skrzynia biegów automatyczna: 6-biegowa, Powershift 6DCT450- MPS6

VIN: WF0EXXGCDE8T22176

Stad moja ogromna PROZBA o pomoc w znalezieniu punktu zaczepienia przy szukaniu i odpowiednim dobraniu skrzyni.
Prosze podpowiedzcie mi od czego mam zaczac
A moze akurat jest tu ktos? Wlasnie tu!
Ktos kto akurat ma taka skrzynie manualna ktora jest odpowiednia?
Automatyczne połączenie postów:

Takie podejscie do sprawy jest najbardziej odpowiednie. Naprawde zal chyba lepiej jak bys nic nie napisal niz oznajmnial wszystkim ze szkoda ci czasu na to zeby pomoc drugiej osobie.
SZKODA CI POSWIECIC CZAS tak cenny wydaje mi sie dla ciebie na tlumaczenie i przekazanie ziarenka wlasnej wiedz, ktora ty tez otrzymales od kogos! Ale badz swiadomy ze ten ktos znalaz dla ciebie czas i poswiecil sie, zebys to ty mial lepiej w zyciu!
ON mial xzas i go poswiecilale to ty go nie masz!
Zrozumiales przekaz?
Jak nie to poswiec troche tego cennego czasu i przeczytaj jeszcze raz!
takich jak ty jest tu wielu na forum i zamiast poszukac to pytaja. to tak samo jakbys pytal ludzi jak korzystac z encyklopedii ktora masz pod nosem. wlozysz w powershifta 15 tys i za jakis czas znowu kleknie , ja odmawiam napraw tej skrzyni bo nie da rady skutecznie naprawic. taka konstrukcja.

co do przekladki , masz gotowe komplety na olx i allegro , zakladasz i masz spokoj , sam zrobilem tych operacji sporo. najzdrowsze wyjscie dla auta.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
155
I nie zapomnij przerobić instalacji elektrycznej bo są różnice i kodowanie sterowników... ja na twoim miejscu bym nie rzeźbił w gów... tylko sprzedał i kupił takiego już fabrycznie z manualem ale rób jak chcesz.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
155
A przekladales kiedys? Jesli nic nie przerobisz to bedzie ci brakowalo miedzy innymi swiatła wstecznego i czujnika sprzęgła do tempomatu oraz kilku innych funkcji a zegary będą nadal wyswietlać biegi z automatu nie licząc kilku błędów na różnych sterownikach :) ale jeśli to komuś nie przeszkadza to w sumie jedzie, skręca i hamuje więc...

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
Nie jedna mam przekładkę za sobą.

wiązki do czujników sprzęgła są fabrycznie.

wsteczny jest mega banalna sprawa.

wgranie softu wraz z aktualizacja reszty sterownikow to jakies 30 minut.

calkowity czas przekladki przy dobrym wietrze to okolo 6 - 8 godzin.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom