• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Avensis T25 D4D

Tojka345

SuperMechanior
Punktów
5
Witam.Mam do Was pytanie odnośnie Toyota Avensis D4D 2008 rok.Przy odpaleniu na zimnym silniku przez jakieś 5 minut dziwnie pracuje silnik przy dodawaniu gazu,jest takie jakby klekotanie nie wiem jak to określić.Samochod trochę się zagrzeje i problem ustępuje.Czy to mogą być wtryski do sprawdzenia ?Przebieg auta 290 tys km.

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
a te wtryskiwacze nie są montowane pod pokrywą zaworów gdzie mogą puszczać kompresje na podkładkach miedzy wtryskiwaczem a głowicą pod pokrywą zaworów wystarczy odkręcić korek wlewowy i posłuchac i zobaczyc czy idzie kompresja dym spaliny w miare sporych ilościach moze tam masz przyczynę .wtryski ci zregenerują dobre zapłacisz 700 zł albo i lepiej wymienisz przy okazji podkładi i bedziesz zadowolony bo trafiłeś w usterkę że naprawili chłopaki , a tak naprawdę wystarczy podkładka za 2 zł :) pozdrawiam

Tojka345

SuperMechanior
Punktów
5
a te wtryskiwacze nie są montowane pod pokrywą zaworów gdzie mogą puszczać kompresje na podkładkach miedzy wtryskiwaczem a głowicą pod pokrywą zaworów wystarczy odkręcić korek wlewowy i posłuchac i zobaczyc czy idzie kompresja dym spaliny w miare sporych ilościach moze tam masz przyczynę .wtryski ci zregenerują dobre zapłacisz 700 zł albo i lepiej wymienisz przy okazji podkładi i bedziesz zadowolony bo trafiłeś w usterkę że naprawili chłopaki , a tak naprawdę wystarczy podkładka za 2 zł :) pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź.Czyli najlepiej sprawdzić może poszła ta podkładka pod wtryskami i dlatego tak stuka na zimnym silniku?uszczelniacze siedzą DENSO.

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
Tam są piezoelektryki nie bardzo naprawialne a napewno już nie za 700zl
Możliwe ja wzrokowcem jestem jak bym widział komorę silnika to bym ci powiedział powiem wam że ja czasami nie patrzę na markę czy pojemność silnika usterkę zawsze znajdę i po wyglądzie wiem co i jak ,ja trochę podziwiam ludzi jak walą pojemnością i kilo watami i oznaczeniami a nie wiedzą w którą stronę śrubę na wale odkręcić ,a wracając do wtryskiwaczy to tam chyba przechodzą przez pokrywę i te wtryski mają taką biała kwadratowa kostkę

Tojka345

SuperMechanior
Punktów
5
Dzięki Panowie za podpowiedzi, postawię samochód u mechanika na diagnozę z podpowiedziami co to może być i zobaczę co mi powiedzą.

Tojka345

SuperMechanior
Punktów
5
Panowie diagnoza jest taka że te podkładki pod wtryskami dlatego tak stuka na zimnym silniku .Teraz opcje mam regeneracja wtrysków + te podkładki i nie ma gwarancji czy dalej nie będzie stukać.Koszt wszystkiego gdzieś od 2500-3000 co o tym myślicie?

Do góry Bottom