• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bardzo Dziwny Problem z Hamulcami Skoda

samuelbernat

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich mam dość nietypowy problem z hamulcami w skodzie octavi 1 1.9sdi 2003r.

Wymienialem ostatnio cylinderek w tylnich hamulcach bo się rozszczelnił , dodatkowo wymieniłem klocki z przodu , wszystko odpowietrzony no i po 20min jazdy zauważyłem ze hamulce z przodu trzymają a pedał hamulca twardy żyleta , felga gorąca , zostawiłem auto na parkingu i po 3 h wsiadam normalnie hamuje i po 10min znowu ta sama sytuacja . Poczytałem trochę i próbuje wykluczyć różne opcje :

Przypuszczałem ze może serwo padło ale sprawdzałem i przed odpaleniem napompowalem hamulec i zapaliłem auto i pedał hamulca normalnie wpada wiec chyba raczej ok

Pompa hamulcowa raczej tez odpada bo hamulce normalnie hamują , hamulec się nie zapada wręcz przeciwnie jest bardzo wysoko.

Może zawór na przewodzie między serwem a pompon vac , wiec po przejechaniu 10min odpiolem przewód i syczy wiec raczej nie zawór.
Przewod tez wyglada na dobry nie zauważyłem żadnych pęknięć i nieszczelności .

Moze powiem co mi pomaga w takiej sytuacj jak czuje ze hamulce już są zaciśnięte i naprawde auto nie chce jechać muszę na 2 biegu podjechać gdzieś na parking bo czuje jak bym miał 3t przyczepę , hamulec jak żyleta bardzo wysoko , wiec wysiadam z auta , pompuje jeszcze hamulec i blokuje pedał hamulca i odkręcam zawór do odpowietrzania na pompie i jak ręką odjął mogę przez kolejne 20min jeździć bez problemu ,ale muszę uważać bo staram się nie używać hamulca bo problem szybciej się pojawia.

Ostatnio wracając z pracy prosta droga zero hamowania auto samo zwalnia na 5 biegu już nie pojade i widać ze hamulce już łapią i z min na minutę bardziej , hamulec twardy i powtarzam procedurę z odpowietrznikem na pompie i mogę normalnie jechać 20min .

Może macie jakieś pomysły może pompa Vac albo może skrócić trzpień( jakaś regulacja między pedałem hamulca a serwe bo hamulec jest bardzo wysoko i nawet dotknięcie powoduje hamowanie)
Z góry dzieki za pomoc

samuelbernat

Początkujący
Punktów
0
Ok Jak najlepiej to sprawdzić ?

Dzis jechałem samochodem żony i zauważyłem ze w mojej octavi pedał hamulca jest bardzo wysoko i nawet po letkkim dotknięci od razy hamuje

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Daj se spokój. Hamulce to nie są żarty.

Wsiadasz do niesprawnego auta i jeździsz po drogach publicznych ryzykująć życie innych ludzi.

Pare zł zostawione w warsztacie to tylko pieniądze,a życie ludzkie jest kruche, ulotne i warte więcej niż kilka papierków.

Ostatnia edycja:

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Sprawdź dobrze servo, często jest tak że zabezpieczenie gniazda w które wchodzi czpień od pompy poprostu wyskoczy i pompa nie do końca wraca. Można to łatwo sprawdzić ale musisz pomysleć.

samuelbernat

Początkujący
Punktów
0
Ok Działalismy dzis ze Skodą , straszny dostęp żeby wyciągać serwo ale udało się , serwo zdrowe , tylko trzpień w środku serwa ta śrubka która łączy z pompa hamulcowa trochę była poluzowana odkręciliśmy i auto śmiga . Naprawa 2 min a rozbierania kilka godzin .....
także dziekuje za pomoc miejmy nadzieje ze będzie śmigać
Ps. Jeszcze na koniec czujnik stopu się zepsuł

Do góry Bottom