• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Berlingo 2.0 HDi problem z komunikacją

Bartekkaptur

Początkujący
Punktów
0
Witam
Mam pytanko Citroen Berlingo 2.0 HDi 90km (03r) na SiD 801 ( Siemens), problem polega na tym że nie jestem w stanie połączyć się po obd ze sterownikiem silnika żadnym interfejsem.
Próbowano i ryżami typu Delphi, Launch czy ori KTS. Dodam że aby wykluczyć usterkę gniazda połączyłem się po Obd I/O i ładnie odczytałem flash i eeprom. Czy jest możliwość że ktoś był wcześniej w sterowniku i źle go sklonował lub działa w jakimś innym trybie) dodam że auto jeździ normalnie ale chciałem sprawdzić działanie czujnika położenia sprzęgła i paru innych rzeczy. Jeżeli temat był gdzieś wałkowany to przepraszam nic nie znalazlem

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Spróbuj podjechać do kogoś kto ma Lexię - wtedy będziesz miał pewność problemów z komunikacją.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Według mnie jak odczytujesz wsad to ma komunikację z ECU i tak jak kolega pisał spróbuj interfejsem dedykowanym dla PSA albo jakimś innym. Mam też w swojej klienteli audi co jest brak komunikacji z ECU przez OBD na stole odczytuję go bez problemu, jest to stały klient więc pociągnąłem dodatkową wiązkę do diagnozy ECU ale tam może być problem z licznikiem bo przez niego leci komunikacja z ECU. Jak inne interfejsy tego nie ogarną to wpinać się bezpośrednio do ECU i wtedy będziesz wiedział czy ECU zablokowane czy coś z instalacją.

Bartekkaptur

Początkujący
Punktów
0
Szukam kogoś w swojej okolicy z lexia do psa ale trochę lipa, w poniedziałek mam podjechać ale to też ryż. Tylko zawsze nie miałem problemu z 307, Xantia czy C5, a wszystkie są pokrewną generacją . A dodatkowo zastanawia mnie to że nie łaczy się z niczym ani BSI ani ABS. Pewności nie mam czy I/O nie łączy się po K jak źle myślę to prosze mnie poprawić. Ale dobra rada wywlekę go na stół i zobaczę czy będzie połączenie.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Ryz dobrze czyta te PSA.

Do góry Bottom