• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bezrobotny, po szkole, otwieranie działalności jednoosobowej co i jak

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Witam. Otóż mam parę pytań co do otworzenia jednoosobowej działalności gospodarczej jak mechanik samochodowy świadczący usługi. Otóż jestem już parę miesięcy po ukończeniu technikum samochodowego(technik pojazdów samochodowych). Jestem zarejestrowany jako bezrobotny. Jednak tak realnie te kilka miesięcy po szkole cały czas pracuję z bratem, który to również posiada własną jednoosobową działalność, jednak jeżeli chciałby mnie zatrudnić to wymagało by spełnienia zbyt wielu warunków i duże koszta i problemy by się z tym wiązały. Generalnie mamy warsztat w miejscu zamieszkania na dwa stanowiska. Robię wszystko jeżeli chodzi o mechanikę, chociaż głównie to zajmujemy się robieniem turbosprężarek. Brat płaci mi dniówki, no i w sumie jestem zadowolony z zarobków. Brat powiedział że opłaci wszelakie koszta związane z otwarciem i prowadzeniem przeze mnie działalności no i oczywiście dalej będę zarabiał t co zarabiam.
Planuję założyć działalność jako mechanik świadczący usługi, z dojazdem do klienta, bo wydaję mi się że tak będzie najlepiej jeżeli miejsce pracy nie będzie konkretnie ustalone. Forma opodatkowania jaką chcę wybrać to ogólna no i łapię się również na mały ZUS. Dochód jaki uzyskam to około 2500 miesięcznie.
Teraz czas na parę nurtujących mnie pytań, które muszę zadać jakimś doświadczonym już przedsiębiorcom z tej dziedziny:
1. Podatek. Co do ZUSu to wiem o co biega, ale jak jest z podatkiem, czy będę musiał go płacić, czy mogę być z niego zwolniony i jakie warunki muszę spełnić żeby być z niego zwolnionym. No i jak ten podatek trzeba opłacać, co jaki okres itp.
2. Księgowa. Ile będzie mniej więcej wynosić opłata za księgowość takiej małej działalności.
3. Początkowe i cykliczne koszta. Czyli co oprócz ZUSu, podatku i księgowej będę musiał opłacić. Wiem że na pewno muszę wyrobić pieczątkę. Na pewno jakieś druczki do rachunków. Ale czy wymagana jest kasa fiskalna? Czy jakieś inne rzeczy które muszę kupić czy które będę musiał opłacać?
4. Jeżeli już wszystko uda się zrobić, to będę mógł co miesiąc wystawiać np, firmie mojego brata po prostu jeden rachunek na jakąś wysoką kwotę za moje usługi, do tego ewentualnie wrzucić w koszta jakieś pierdoły które zakupuję do pracy(rękawiczki, czyściwo, obuwie robocze, odzież itp)?

Przepraszam jeżeli kogoś denerwują moje pytania, wiem że można szukać i szukać, ale chodzi mi konkretnie o pomoc w moim konkretnym przypadku, a nie mam się za bardzo kogo poradzić, pewnie powiecie że przecież mogę się o wszystko zapytać brata, ale nie jestem pewien czy on sam prowadzi swoją działalność poprawnie i tak aby było to dla niego korzystne. Pozdrawiam i czekam na pomoc ;)

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Z tego co rozumiem, to ma to być swego rodzaju tzw. samozatrudnienie z tym że pomiędzy braćmi. Temat jest może i sensowny jeżeli weźmie się pod uwagę że załapiesz się na mały ZUS, jednak po jakimś czasie trzeba będzie zacząć płacić ZUS normalnie i koszty wzrosną.
czy mogę być z niego zwolniony i jakie warunki muszę spełnić żeby być z niego zwolnionym. No i jak ten podatek trzeba opłacać, co jaki okres itp.
Podatek płacisz od tego co zarobisz (czyt. od kwoty na jaką wystawisz rachunki) i raczej wątpię żeby Kaczyński zrobił Ci przysługę i odpuścił.;) Biorąc pod uwagę jak bardzo ostatnio państwo przykręca śrubę, to raczej niemożliwe. Płaci się go co miesiąc (chyba można co kwartał - nie jestem pewien - ale to chyba nie ma sensu).
2. Księgowa. Ile będzie mniej więcej wynosić opłata za księgowość takiej małej działalności.
Podzwoń po księgowych w Twojej okolicy, księgowa nie będzie miała dużo roboty bo z tego co rozumiem to temat ma się sprowadzać do ZUS-u, jednej faktury wystawionej na firmę brata i paru faktur zakupowych.
W związku z powyższym
Ale czy wymagana jest kasa fiskalna?
Nie jest wymagana, jeśli cały dochód udokumentowany jest fakturami i nie zajmujesz się sprzedażą częśći.
Czyli o ile nie będziesz bratu sprzedawał części, tylko usługę i o ile nie będziesz świadczył usług dla osób prywatnych to nie musisz mieć kasy.
Zresztą temat kasy fiskalnej jest gdzieś tutaj na forum.
Jeżeli już wszystko uda się zrobić, to będę mógł co miesiąc wystawiać np, firmie mojego brata po prostu jeden rachunek na jakąś wysoką kwotę za moje usługi, do tego ewentualnie wrzucić w koszta jakieś pierdoły które zakupuję do pracy(rękawiczki, czyściwo, obuwie robocze, odzież itp)?
Tak. Przy czym (o ile dobrze rozumiem wasz przypadek) to jest to przerzucanie kosztów (i tworzenie dodatkowej biurokracji dla Twojej księgowej) bo równie dobrze to brat może Ci zapewnić te rękawice i czyściwo odliczając je od swojego dochodu.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
krok 1 to do ksiegowej dobrej i tam rozwiejesz wszystkie watpliwosci co do joty a faktycznie kasa bedzie uzalezniona od formy opodatkowania i rozliczania itd.
Goń kolego do jakiegoś biura i wszystko ci powiedzą,my tu do konca nie znaju sie na przepisach i zasadach.
ja wiem tylko sam po sobie co mnie obowiazuje i wiem jak to wszystko ma latać bo wiem na jakich jestem zasadach a za prowadzenie mojej firmy place 120zł,w tym mam rozliczenia pitów i o zmianach i wszystkich innych ceregielach jestem informowany na biezaco.Poprostu jestem zadowolony i nic mnie nie interesuje za te 120.
sa takie biura co za to sama kasuja 300 wiec musisz pochodzić i poszukać bo takie cos spotkach niezaleznie od regionu polski tak mi sie wydaje.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Dobra dowiedziałem się trochę, ale teraz takie pytanie bardziej życiowe bo się czuje generalnie poszkodowany. Pracuję w sumie tak od 8.30 do czasami nawet 19-20. Robię wszystko od pierdół jak wymiany płynów i filtrów, po wymiany rozrządu, remonty czy też wymiany nagrzewnic lub jakieś tam naprawy instalacji w autach. Też w miedzyczasie piaskuję elementy turbosprężarek. Również często jeżdżę po części, czy po samochody swoim autem. No i generalnie też pod nieobecność brata przyjmuje klientów, wydaje samochody, rano rozpalam w piecu a jak nie ma roboty to zawsze tnę i robię drzewo na opał. I głupio mi się przyznać ale czuje się wykorzystywany bo dostaje 100zł dniówki. Nie wiem co o tym sądzić, w sumie mam dopiero 20 lat, to może niewiele ale samochody robię już od około 6lat i w wakacje, ferie itp wolne dni zawsze robiłem u brata i w sumie te 100zł to było coś. Ale teraz to co, zatankuje auto, zrobię zakupy do domu, wyskoczę z dziewczyną na weekend gdzieś na pizzę i zostaje zaraz raptem 200zł z tygodniówki, a auto moje też się psuje, chciałbym też czasem kupić coś komuś w prezencie, czy choćby samemu odłożyć na swoje hobby. Nie chciałbym wyjść na pazernego, ale powiedzcie mi szczerze czy opłaca się dalej tak dygać za tę grosze i do tego brać na siebie teraz jeszcze odpowiedzialność za działalność i dotację. Bratu nic nie brakuje, ma dom, dwa auta, łódkę, motocykl i dużo więcej rzeczy związanych z jego zajęciami, wiem że jest starszy i mu się należy, ale pytam Was po prostu co wy byście zrobili na moim miejscu. To jednak dalej mój brat i przez mam takie dylematy.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Na początek to z nim pogadaj i powiedz normalnie jak człowiekowi że przydało by Ci się coś więcej kasy.
Dlatego tak kończą się spółki póki jest dobrze to jest dobrze a jest moment że jednemu coś nie pasuje i są kłótnie nawet z rodziną.
W twoim wieku pracowałem na stażu w warsztacie w którym miałem praktyki,ponieważ chciałem douczyć się roboty a szef był pazerny na pieniądze to nawet 50zł nie dożucił i ryłem cały miesiąc za 800zł z UP i też musiałem ogarnąć auto i mieć na jedzenie bo rodzice mnie nie sponsorowali i nie chciałem żeby tak było, dałem rade, ale jak pomyślę jak było ciężko to w sumie Cię rozumiem.
Na początek rozmowa....

WS LUBLIN

Nowy
Punktów
2
16.01.2020
Dzień dobry wszystkim, szukając przez tydzień, jak założyć warsztat w roku 2020 napotkałam mnóstwo dokumentów, które sa potrzebne. Chcę pomóc innym i skrócić czas poszukiwań, zamieszcząjąc dziś informację, dodam jedynie że obecnie założenie warsztatu - to wyzwanie.

Oto informacja :
Dokumenty podlegające kontroli w zakładzie pracy

1. Pozwolenie o wytwarzaniu odpadów (do 2 mieś czekać, 11 dokumentów do wniosku: najtrudniejsze: Operat przeciwpożarowy + Postanowienie Inspektora Straży Pożarnej)
(Wydział Ochrony Środowiska, Lublin, Zana, 81 466 26 00)
2. Pozwolenie wodno-prawne
Zrobić operat wodnoprawny-hydrolog; decyzję o środowisku- burmistrz, wójt, prezydent miasta; w gminie dowiedzieć się jakie jeszcze doki trzeba dla WS.
(Polskie Gospodarstwo Wody Polskie, Zamość, 846 775 970, infolinia 22 699 92 99)
3. Urząd Transportu Drogowego – podnośniki licencjonowane
4. Instrukcję na podnośniki i urządzenia
5. Instrukcja BHP
6. Instrukcja przeciwpożarowa
7. Karta ewidencji odpadów szkodliwych
8. Karty przekazania odpadów szkoliwych
9. Zbiorcze zestawienie o wytworzonych odpadach, składanie sprawozdanie coroku do 30 marca do Marszałka Wojewódstwa
10. Opłata za korzystanie ze środowiska
11. Umowa na lokal
12. Umowa na odbiór szkodliwych odpadów
13. Karty charakterystyki stosowanych substancji chemicznych i ich mieszanin; spis substancji/ miesznin
14. Tabela przydziału odzieży roboczej i ochronnej
15. Upoważnienie do reprezentowania Podmiotu przed Organem Kontroli
16. KRS, NIP, Regon
17. BHP + ocena ryzyka zawodowego + zaśw/ lekarskie pracowników
18. Rejestr czynników szkodliwych dla zdrowia (dokonuje BHPist) i jeżeli są dokonuje się pomiarów środowiska pracy
19. Rejestr prac i pracowników zatrudnionych w kontakcie z szkodliwymi czynnikami biologicznymi oraz sklasyfikowanymi jako rakotwórcze lub mutagenne (stwierdza BHPist)
20. Książka Kontroli Przedsiębiorcy

1.Pozwolenie o wytwarzaniu odpadów - czas oczekiwania ok 30 dni
Dokumenty

1.Wniosek o wydanie pozwolenia na wytwarzanie odpadów
2.Dokument potwierdzający, że wnioskodawca jest uprawniony do występowania w obrocie prawnym (KRS + Oświadczenie)
3.Streszczenie wniosku sporządzone w języku niespecjalistycznym
4.Dokument potwierdzający tytuł prawny do obiektów i instalacji
5.Tytuł prawny do terenu, na którym odbywa się magazynowanie odpadów
6.Operat przeciwpożarowy
7.Postanowienie o warunkach ochrony przeciwpożarowej instalacji, obiektu lub jego części lub innego miejsca magazynowania odpadów (Inspektor Straży Pożarnej: odnieść operat przeciwpożarowy)
8.Zaświadczenie o niekaralności
9.Oświadczenie o wielkości przedsiębiorstwa celem ustalenia wysokości opłaty skarbowej
10.Dowód zapłacenia opłaty skarbowej
11.Pełnomocnictwo w sprawach administracyjnych
12.Dowód zapłacenia opłaty skarbowej za pełnomocnictwo

2. Pozwolenie wodno-prawne - oczekiwanie 30-60 dni
Załączniki do wniosku

1. Operat wodnoprawny– sporządza hydrolog, bądż inna osoba, znająca się na rzeczy
(również na nośniku elektronicznym), wraz z opisem prowadzenia zamierzonej działalności niezawierającym określeń specjalistycznych, stanowiącym odrębny od operatu dokument
2. Decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach – jeśli twoja inwestycja jej wymaga
(Wydział Ochrony Środowiska, Lublin, Zana 38 – pismo o info czy trzeba decyzja dla prowadzenia WS)
3. Jeżeli twoja inwestycja tego wymaga, to dołącz decyzję o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego albo decyzję o warunkach zabudowy. Jedną z tych decyzji dołączasz w przypadku, gdy dla terenu, którego dotyczy wniosek nie obowiązuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Jeśli plan obowiązuje to dołącz wypis i wyrys z tego planu (dowiedzieć się w WOŚ czy trzeba)
4. Ocena wodnoprawna – dołącz, jeśli twoja inwestycja może wpłynąć na możliwość osiągnięcia celów środowiskowych. Nie dołączasz oceny, jeśli dla swojej inwestycji uzyskałeś decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach.
5. Projekt instrukcji gospodarowania wodą (jeżeli wniosek dotyczy pozwolenia wodnoprawnego na piętrzenie wód powierzchniowych lub zależne od siebie korzystanie z wód przez kilka zakładów)
6. Dokumentacja hydrologiczna (jeżeli wniosek dotyczy pozwolenia wodnoprawnego na pobór wód podziemnych albo na odwodnienie zakładu górniczego lub obiektu budowlanego)
7. Zgoda właściciela urządzeń kanalizacyjnych (jeżeli wniosek dotyczy pozwolenia wodnoprawnego na wprowadzanie do urządzeń kanalizacyjnych ścieków przemysłowych zawierających substancje szczególnie szkodliwe dla środowiska wodnego). (Wydział Ochrony środowiska twerdzi, że nie trzeba.)
8. Dokument pełnomocnictwa, o ile został ustanowiony pełnomocnik
9. Dowód uiszczenia opłaty za wydanie pozwolenia wodnoprawnego 224,88 zł (2020 r)
10. Dowód uiszczenia opłaty skarbowej za złożenie pełnomocnictwa, o ile został ustanowiony pełnomocnik
11. Inne załączniki

+ kupa forsy na narzędzia i podnośnik + rejest na BDO

Dziękuję

Do góry Bottom