• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bije kierownica, wszystko sprawdzone P307

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Siemanko ludzie. Mam ogromny problem z autem. Pacjent to peugeot 307 hdi 2.0, bije mi kierownica podczas hamowania... I tak zacznę co już zrobione :
4x tarcze (nowe trw)
3x klocki (nowe trw)
3x piasta i łożysko
Regeneracja zacisków (komplet)
Wymiana węży
Ostatnio wymiana całej zwrotnicy i tarczy(prawy przód). Tym razem wszystko jest proste a podczas hamowania bije kierownica. Wcześniej po wymianie tarcz, łożyska i piasty po ok 2000km tarcza się krzywila zawsze po prawej stronie. Sprawdzone zostały przeguby i pół osie. Co dalej sprawdzić zawsze po wymianie po tych 2kkm pojawiało się bicie. Teraz wymieniona zwrotnica itp zostały tylkoy stare klocki. I bicie jest od samego początku. Czy istnieje możliwość że te bicie jest przez klocki? Dodam że koła też zostały sprawdzone i zamienione tył na przód itp.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
czujnik zegarowy i sprawdzić tarcze, jak biją to zdjąć tarcze i czujnikiem sprawdzić piasty czy nie biją, rozumiem że zawieszenie sprawdzone i luzów brak.
A może kolega za ostro depcze w pedał? zazwyczaj woda zbiera się przy krawężnikach...;)

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Problem taki ze wszystko sprawdzone ( czujnikiem i wszystko mieści się w normach ) w piątek w sobotę przyjechałem ledwo 30km naprawdę delikatnie dotykając hamulca.. I tak od ponad 10000km co 2tysie bicie i wymiana. Po wymianie 0 bicia i lekko docieram przez 300km

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
to coś jest z jarzmem ewentualnie zaciskiem na prawej stronie...a jak zużycie klocków na tej prawej stronie? obie jednakowo i oba klocki tak samo?
może klocek w jarzmie leniwy i bierze tylko jeden tym samym krzywiąc tarczę...

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Tylne tarcze sprawdzone przednie też. Jedyne co jeszcze nie zrobione to chyba poduszki mcphersona i maglownica (jednak tutaj jakieś inne objawy by chyba były)

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Poduszki mcpersona się rozpadają w nich często, ale przez to nie bije kierownica. Ktoś popełnia błąd przy montażu tarcz. Może nie wyczyszczone do zera, albo nawalił smaru pod tarcze. Jak piszesz że po wymianie jest ok na chwile, to dla mnie wygląda to na błąd montażu.

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Zawsze wymieniane były łozysko + piasta + tarcza + klocki (robiło to 3 róznych mechaników) i bicie wracało po ok 1500-2000km. Teraz wymieniona została tarcza i zwrotnica, bez klocków i bicie jest od samego początku. Więc może faktycznie gdzieś jest problem w klockach ? Czytałem że klocki TRW potrafią być bardzo "twarde" i niszczyć tarczę (ale to chyba mit). Tak jak pisałem nie wymienione jedynie są :
mcpersony , amortyzatory , oraz zacisk hamulca. Co do zacisku pracuje on lekko i też wspominałem że został on zregenerowany.... Więc naprawdę pomijam błędy mechaników bo serio teraz już 4ty to robi.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Sprawdź zacisk hamulcowy. Tłoczek daje się obracać równomiernie czy z oporami? Jak osłona przeciwkurzowa zacisku? Felga po hamowaniu nie jest wyraźnie cieplejsza od tej po drugiej stronie?
Maglownica/ drążki kierownicze czy końcówki drążków jak najbardziej można zerknąć ale jeśli bicie na kierownicy odzywa się podczas hamowania to raczej szukaj w układzie hamulcowym.
btw - a opony nie mają wybrzuszeń? Felgi proste a koła wyważone?

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Jeśli chodzi o zawieszenie to sprawdzone gruntownie i dokładnie. Co do opon to właśnie będę przekladal na lato to się zobaczy a dodatkowo zmienię klocki na jakieś inne. Niech sprawdza jeszcze raz zaciski. Ale tak wszystko lekko chodzi. Tak felgi proste i wyważone.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Możliwe, że to błędy montażowe. Za dużo "pasty", może ktoś za dużo jej daje, może jest po prostu zła. Dziwne tylko, że to się dzieje po jednej stronie.
TRW to dobra firma, robią klocki na pierwszy montaż więc raczej samego producenta bym o wadę fabryczną nie posądzał. Oczywiście można założyć klocki innego producenta. Może jakaś Remsa, Textar... w sumie jest w czym wybierać.
Jednak sprawdź jeszcze raz zacisk, może blokuje się na suwakach.
Który klocek prędzej się zużywał?

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Oj na pytanie który klocek się szybciej zużywa to niestety nie odpowiem. A możliwe że zacisk jest gdzieś krzywy? I to by powodowało problemy? Bo może faktycznie jakoś minimalnie walniety jest ale czy takie by były objawy?

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Jeśli tłoczek nie odbija to klocek wewnętrzny (od strony silnika), jeśli zacisk w suwakach się blokuje to ten zewnętrzny (widzisz go w zacisku). Klocki TRW zakładam, że miały te osłony antywibracyjne (takie stalowo gumowe blaszki za zewnętrznych powierzchniach).
Tył był robiony?
Jeździsz raczej sam czy z rodziną/pod obciążeniem?

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Oj tego też nie wiem.. Wiem jedynie ze wszystko lekko i gładko działa. A wszystkie problemy pojawiły się po wymianie tarcz i klocków u jednego z mechaników (dziady swoją drogą). Możliwe że podczas montażu klocków uszkodził ktoś zacisk... Juz nie chce się bawić w może się uda może nie. Czyli najlepiej obczaić jeszcze raz zacisk.

Tyl mam pewny w 100 procentach więc tu temat załatwiony. Jeżdżę we 2 osoby najczęściej. Co do klocków to wiem że trw ale czy tam antywibracyjne to tego nie wiem

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
"Po taniości" można spróbować przetoczyć te tarcze ale na samochodzie, na te kilkaset kilometrów póki drgania nie wrócą. Albo najpierw ponownie zająć się zaciskiem, wymienić wszystkie elementy gumowe i tłoczek, potem spróbować przetoczyć i chwilę pojeździć by nie wpadać ponownie w koszty.

ukey

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Ciekawe czy faktycznie coś się skrzywiło przez 1 dzień i dosłownie 120km które przejechałem, skoro bicie kierownicy na nowej tarczy występuje od samego początku (wykluczam lewą stronę i tył tam wszystko ok). A tarczy toczyć nie będę na wszystko mam papier i będę starał isę robić to na gwarancji .. chociaż raz czy dwa może się uda. Auto było odstawione z tym problemem i nie został on rozwiązany a kasa poszła.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Nie jeździj od mechanika do mechanika bo każdy będzie zwalał na poprzedniego.
A nową zwrotnicę sprawdzałeś? Tzn czy piasta jest prosta. Może kupiłeś pokrzywioną skoro od razu było źle...
Zaraz zaraz... wymieniasz ciągle jedną tarczę?

Do góry Bottom