filmik zrobiony dzisiaj
BMW E90 2006
1 kodowanie do serii modulu KOMBI
2 kodownie .man z aktywacja digital speed w BC
3 troche zabawy z inpa
To co wypisujesz kolego Dzenaro tylko utwierdza mnie w tym co mysle o twojej wiedzy
"Jeżeli swą wiedzę będziemy opierać na tym co zobaczymy w internecie
to daleko nie zajedziemy."
-Ty sie uczysz z ksiazki? Polec mi z checia poczytam. Ja 90% znalazlem w necie a potem proby na autach.
"Na filmiku ewidentnie jest pokazana korekta
po wymianie wtrysku i zmiana wartości, którą można sprawdzić na teście
przelewowy,"
-Kod wtryskiwacza jest na nim samym lub na podkladce. Jak go kupuje to wpisuje do silnika a nie zabieram na stol probierczy bo on tam byl wczesniej i jego wydatek jest ustalony i opisany kodem
"ale czy to można nazwać kodowaniem układu wtryskowego?"
- nie nie mozna i ja nigdy tego nie zrobilem
"Co do mojego jak to nazwałeś "jadu" być może
zbyt impulsywnie podszedłem do tematu, ale widzę że jednak miałem nieco racji, więc czekam z zainteresowaniem na Twoją "analizę" która jak sądzę będzie bazowała na wiadomościach z netu"
-nie SADZ bo kiedys Ty bedziesz sadzony
Diagnozuje, koduje, programuje BMW od 4lat Informacje z netu sa bardzo pomocne jak sie wie gdzie i czego szukac. Praktycznie pokazalem co i jak robie podczas kodowania.
Moge zrobic filmik z programowania winkfp lub zmiany vin tool32 lub reset adaptacji np. przeplywki -tylko pytanie jest: dla kogo? Dla Ciebie?
"Co do kodowania do serii, jest to definicja jakże błędna. Seria w
pojęciu serwisowym jest wersją podstawową, standardową. Tak więc myśląc
logicznie auta wyposażone ponad seryjną opcję, o indywidualach już
nie wspomnę mają się nijak do Twojego pojęcia o seryjnym kodowaniu."
Podales to co myslisz a ja uzywam takich okreslen jak robia to inni, ktorzy to robia. A dlatego ich uzywam zeby oni mnie rozumieli a ja ich. Nikt nie wie wszystkiego i lepiej poradzic sie kogos niz cos uwalic za 1000 lub wiecej
"No bez jaj! bo już inaczej tego nie można powiedzieć. Przywracanie ustawień fabryczny to nic innego jak reset modułów i sterowników, a nie żadne kodowanie do serii!!"
-Wiec jak sie taki reset robi bo ja sie z tym nie spotkalem. Kodownie do serii pokazalem na filmiku
"Poza tym, aby odwrócić konkretne kodowanie musisz dysponować kopiami zapasowymi, niektóre skanery mają je wgrane, ale w NCS musisz mieć własne"
-uzylem profilu expertmode (expertmodus) i kodowalem bez uprzedniego odczytu z pustym plikiem .MAN
NCS dobral seryjne kodowanie z wyposazeniem na podst VO daty i kodu prod. Nie dysponowalem kopia zapasowa niczego bo nie potrzebuje tego w tym i wielu innych przypadkach. A skanery jak nazwa wskazuje sluza do skanowania (odczytu) a nie kodowania. Z ciekawosci zapytam jakie skanery masz na mysli?
Ja znam tylko ISTA, PROGMAN, DIS, NCS, AUTOBOSS z licencja BMW ktore moga kodowac ale trudno je nazwac "skanerami"
"Czytam ze zrozumieniem, ale wychodzi na to, że Ty nie wiesz co piszesz, skoro twierdzisz że INPA nie koduje, a w kolejnym zdaniu piszesz że się nią koduje."
-sorki kolego ale napisalem to w jednym zdaniu nie w dwuch (marne to czytanie ze zrozumieniem). Malo tego zrobilem to specjalnie aby pokazac ze nie masz racji. INPA jest do tego co napisales ale jest kilka rzeczy ktore mozna nia zrobic i to nie jest diagnostyka ani live data. Mozna wprowadzic zmiany do ecu - ato juz jest kodowanie.
Wczesniej NIGDZIE NIE NAPISALEM ZE INPA JEST DO KODOWANIA a ty napisales ze ja tak napisalem -to juz przekrecanie faktow. (nie wiem po co)
"Do kodowania służy pakiet Ediabasa, czyli NCS, WinKPF i Tool 32. Umiejąc się tym posługiwać, a przede wszystkim mając o tym pojęcie można aktywować, dezaktywować sterowniki do ECU, przypisać dany moduł/sterownik do wyposażenia konkretnego samochodu pod klucz kodowy, a nie do serii!!"
-Piszesz o pakiecie BMW STD - (np. BMW Standard Tools 2.12)
BMW STD w jego sklad wchodzi:
EDIABAS server -rzadzi komunikacja pomiedzy programami INPA WINKFPT TOOL32 a interfejsem i samochodem
NCS New Coding System sluzy do kodowania i w szerszym pojeciu tylko on sluzy do kodowanie
INPA - diagnostyka odczyt bledow kasowanie ich live data roznego rodzaju testy zalezne od ecu i skryptu uzytego do pracy
TOOL32 bardzo duzo roznych rzeczy zrobic -odczyt, kasowanie bledow, ja uzywam do zmiany vin, resetu adaptacji przeplywki, usuwanie bledu zwarcia z modulu swiatel. Oczywiscie ma duzo, duzo wiecej przeroznych opcji ale ja nie potrafie w pelni z niego kozystac. Nigdzie nie ma opisow czy tutoriali jak zniego korzystac.
"To, że w nowszych modelach EWS został zastąpiony systemem CAS, gdzie wszystko idzie po D-Canie i jest jak na dłoni, nie świadczy to wcale, że tylko w nowszych się da, w starszych modelach są klucze kodowe i trzeba je wyodrębnić i nadpisać, i aktywować plikami MAN, ale do tego trzeba mieć niestety wiedzę! Jeżeli dołożyłeś sobie czujnik deszczu/zmrokówkę, lub jakikolwiek moduł, sterownik, urządzenie, odbiornik etc"
D-CAN w BMW jest od polowy 2007r a CAS w E60 od poczatku produkcji -kolego wytykasz mi niewiedze a sam nie wiesz o czym piszesz. Co ma pi... do wiatraka?
Co znaczy klucze kodowe trzeba wyodrebnic i nadpisac i aktywowac?
Bo ja znajduje wpis w kodowaniu i zmieniam na aktiv lub odwrotnie lub zmieniam z wert_1 na np. wert_3.
Maslo maslane i ogolnie nie wiesz oczym piszesz.
A soja wiedze pokazales...
Dobra znudzilo mi sie
Pozdrawiam i pozdrow tez Kwiatka