• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW 318i e46 - czym usunąć błąd poduszki ?

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
Zadzwonie do tego pana i poprosze aby podjechal tym autkiem do mnie. Jak bedzie chetny na taki test to bedziemy bogatsi o wiedze.
Nie chce mi sie wierzyc ze serwisowy program wylaczy cos co jest zwiazane z bezpiczenstwem nawet nie informujac o tym.

kwiatek73

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
dolnośląskie
Nie napisałeś o rozwiązaniu-nie napiszę co p tym myślę,bo mnie wyrzucą.
Dla potomnych po diagnozie inpą zarówno matę jak i napinacz wykodować można ncs-em.Efektem będzie wystrzał wszystkich poduszek przy dzwonie niezależnie od ilości pasażerów.Pozdr.L

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
Nie musisz.
Być może napinacz był wymieniony i tyle. Błąd się zapisywał bo system wykrywał obcy element. Inpa czy delphi kasują błędy a ista zrobiła jeszcze reset sterownika.
W e90 e60 e65 robi to ncs po kodowaniu do serii ale w starszych e46 e39 e38 itp tak to nie działa. W nich taką wymianę rejestruje się disem.
Na przykład -dołozyłem sobie czujnik światła/deszczu -aby działał trzeba było zakodować do serii frm fzd i rls po dodaniu vo.
W airbagu było to samo.
Nie sprawdzę bo pan sprzedał auto i do końca było ok.

kwiatek73

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
dolnośląskie
W e39 z 2000r,wszystko idzie ncs-em.Reset sterownika znaczy co?Usunięcie zapisu z crash data?Czyli auto po dzwonku.To dwie rożne sprawy.Taki reset różni się dosyć od przypisania wymienionego elementu do sterownika.A zakodowanie do serii(to chyba z translatora) nazywane jest przypisaniem do... i takiej nomenklatury używają Ci,którzy z tego żyją-mają pojęcie tak sądzę.I nie o sobie tu piszę dla jasności.A Ty kolego Tomb do tej grupy też nie należysz,wiec piszmy to co wiemy a nie co nam się wydaje.Sami pewno tego też oczekujemy.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Nie musisz.
Być może napinacz był wymieniony i tyle. Błąd się zapisywał bo system wykrywał obcy element. Inpa czy delphi kasują błędy a ista zrobiła jeszcze reset sterownika.
W e90 e60 e65 robi to ncs po kodowaniu do serii ale w starszych e46 e39 e38 itp tak to nie działa. W nich taką wymianę rejestruje się disem.
Na przykład -dołozyłem sobie czujnik światła/deszczu -aby działał trzeba było zakodować do serii frm fzd i rls po dodaniu vo.
W airbagu było to samo.
Nie sprawdzę bo pan sprzedał auto i do końca było ok.

Z całym szacunkiem, ale czytając taką wypowiedz i to na forum mechaników nie sposób przejść obok tego obojętnie. Po pierwsze INPA jest do odczytu błędów, kasowania ich, odczytu parametrów bieżących, ale nie do kodowania !!! a skoro występuje błąd stały INPA może go jedynie skasować do momentu kiedy system nie zacznie sprawdzać obwodów, czyli po włączeniu zapłonu i dlatego błąd wraca, ale to przecież nie jest żadna nowina. Do kodowania służy pakiet Ediabasa, czyli NCS, WinKPF i Tool 32. Umiejąc się tym posługiwać, a przede wszystkim mając o tym pojęcie można aktywować, dezaktywować sterowniki do ECU, przypisać dany moduł/sterownik do wyposażenia konkretnego samochodu pod klucz kodowy, a nie do serii!! Każdy, kto posiada minimum wiedzy i zajmuje się naprawą BMW powinien wiedzieć, że w układzie SRS powstają błędy stałe, które trzeba skasować nawet po wymianie na nową część, w tym wypadku chodzi o napinacz, więc mowa o wykrywaniu obcego elementu jest kompletnym nieporozumieniem, mało tego nie tylko systemy bezpieczeństwa można wyłączyć, ale i systemy ostrzegawcze z kontrolką ciśnienia oleju włącznie. Stwierdzenie że NCS w starszych modelach nie działa jest kolejną bzdurą! To, że w nowszych modelach EWS został zastąpiony systemem CAS, gdzie wszystko idzie po D-Canie i jest jak na dłoni, nie świadczy to wcale, że tylko w nowszych się da, w starszych modelach są klucze kodowe i trzeba je wyodrębnić i nadpisać, i aktywować plikami MAN, ale do tego trzeba mieć niestety wiedzę! Jeżeli dołożyłeś sobie czujnik deszczu/zmrokówkę, lub jakikolwiek moduł, sterownik, urządzenie, odbiornik etc. który nie figuruje w ECU jako wyposażenie fabryczne, to co najwyżej mogłeś zakodować go pod wyposażenie, aktywować i to wszystko.

Wracając do głównego pytania całego wątku. Błąd poduszki usunie INPA pod warunkiem że usterka zostanie naprawiona. Jeżeli nie daje się usunąć, a nie naprawimy usterki można ją dezaktywować NCSem, wówczas system w razie dzwonu uruchomi system nawet jeżeli na miejscu pasażera nikogo nie będzie. Jeżeli padł faktycznie napinacz, wystarczy go wymienić i skasować błąd INPA i takie rozwiązanie polecam.

Ostatnia edycja:

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
Kolego kodowanie do serii nie jest z tranlatora. Jest to kodowanie które przywraca fabryczne ustawienia sterownika na podstawie VO (vehicle order) w którym wpisane jest wyposażenie auta oraz na podstawie daty produkcji i kodu produkcji.
Do kolegi po wyżej. Postaraj się czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że inpa służy do kodowania to po pierwsze a po drugie to właśnie inpą się koduje wtryskiwacz a dokładniej kody ima.
Napisałem tutaj jako ciekawostkę że miałem taki przypadek (z napinaczem) a tu na mnie psy wieszają.
Ja tylko raz z takim czymś się spotkałem i dlatego było to warte uwagi.

Druga sprawa jak kto i co ujmuje.

Na sam koniec dodam że zgadzam się że błąd zostanie usunięty jak element wykonawczy lub czujnik zostanie wymieniony lub naprawiony.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Kolego kodowanie do serii nie jest z tranlatora. Jest to kodowanie które przywraca fabryczne ustawienia sterownika na podstawie VO (vehicle order) w którym wpisane jest wyposażenie auta oraz na podstawie daty produkcji i kodu produkcji.
Do kolegi po wyżej. Postaraj się czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że inpa służy do kodowania to po pierwsze a po drugie to właśnie inpą się koduje wtryskiwacz a dokładniej kody ima.
Napisałem tutaj jako ciekawostkę że miałem taki przypadek (z napinaczem) a tu na mnie psy wieszają.
Ja tylko raz z takim czymś się spotkałem i dlatego było to warte uwagi.

Druga sprawa jak kto i co ujmuje.

Na sam koniec dodam że zgadzam się że błąd zostanie usunięty jak element wykonawczy lub czujnik zostanie wymieniony lub naprawiony.

No bez jaj! bo już inaczej tego nie można powiedzieć. Przywracanie ustawień fabryczny to nic innego jak reset modułów i sterowników, a nie żadne kodowanie do serii!! Poza tym, aby odwrócić konkretne kodowanie musisz dysponować kopiami zapasowymi, niektóre skanery mają je wgrane, ale w NCS musisz mieć własne. Czytam ze zrozumieniem, ale wychodzi na to, że Ty nie wiesz co piszesz, skoro twierdzisz że INPA nie koduje, a w kolejnym zdaniu piszesz że się nią koduje. Poza tym mylisz dwa podstawowe pojęcia, czyli adaptacje i kodowanie, a to niestety Kolego dwie różne sprawy. Kolejna sprawa to wtryski, nimi sterują mapy w ECU, których INPA nie widzi, a o EWS już nawet nie wspomnę, bo widzę że jesteś kompletnie zielony w tym temacie. Wybacz jeżeli poczułeś się urażony, nie miałem takiego zamiaru, ale szl... mnie trafia jak czytam takie mądrości.

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
No bez jaj! bo już inaczej tego nie można powiedzieć. Przywracanie ustawień fabryczny to nic innego jak reset modułów i sterowników, a nie żadne kodowanie do serii!! Poza tym, aby odwrócić konkretne kodowanie musisz dysponować kopiami zapasowymi, niektóre skanery mają je wgrane, ale w NCS musisz mieć własne. Czytam ze zrozumieniem, ale wychodzi na to, że Ty nie wiesz co piszesz, skoro twierdzisz że INPA nie koduje, a w kolejnym zdaniu piszesz że się nią koduje. Poza tym mylisz dwa podstawowe pojęcia, czyli adaptacje i kodowanie, a to niestety Kolego dwie różne sprawy. Kolejna sprawa to wtryski, nimi sterują mapy w ECU, których INPA nie widzi, a o EWS już nawet nie wspomnę, bo widzę że jesteś kompletnie zielony w tym temacie. Wybacz jeżeli poczułeś się urażony, nie miałem takiego zamiaru, ale szl... mnie trafia jak czytam takie mądrości.
Kodowanie wtryskiwacza za pomocą inpa. Chociaż nigdy tego nie napisałem...
Dalej nie czytasz ze zrozumieniem
Ale to już twoja sprawa.
Jutro nagram własnoreczne kodowanie do serii za pomocą NCS i pokażę inpę które odczytuje FA z VO.
Szkoda tylko że zawsze znajdzie się ktoś z taką ilością jadu.

Ostatnia edycja:

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Jeżeli swą wiedzę będziemy opierać na tym co zobaczymy w internecie
to daleko nie zajedziemy. Na filmiku ewidentnie jest pokazana korekta
po wymianie wtrysku i zmiana wartości, którą można sprawdzić na teście
przelewowy, ale czy to można nazwać kodowaniem układu wtryskowego?
Można by zrobić tutorial krok po kroku, ale myślę że ci, którzy dzięki
tej wiedzy zarabiają na chleb nie byli by zadowoleni, co jest jak
najbardziej zrozumiałe. Co do mojego jak to nazwałeś "jadu" być może
zbyt impulsywnie podszedłem do tematu, ale widzę że jednak miałem nieco racji, więc czekam z zainteresowaniem na Twoją "analizę" która jak sądzę będzie bazowała na wiadomościach z netu :)

Co do kodowania do serii, jest to definicja jakże błędna. Seria w
pojęciu serwisowym jest wersją podstawową, standardową. Tak więc myśląc
logicznie auta wyposażone ponad seryjną opcję, o indywidualach już
nie wspomnę mają się nijak do Twojego pojęcia o seryjnym kodowaniu.

Ostatnia edycja:

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
filmik zrobiony dzisiaj
BMW E90 2006
1 kodowanie do serii modulu KOMBI
2 kodownie .man z aktywacja digital speed w BC
3 troche zabawy z inpa

To co wypisujesz kolego Dzenaro tylko utwierdza mnie w tym co mysle o twojej wiedzy

"Jeżeli swą wiedzę będziemy opierać na tym co zobaczymy w internecie
to daleko nie zajedziemy."
-Ty sie uczysz z ksiazki? Polec mi z checia poczytam. Ja 90% znalazlem w necie a potem proby na autach.

"Na filmiku ewidentnie jest pokazana korekta
po wymianie wtrysku i zmiana wartości, którą można sprawdzić na teście
przelewowy,"
-Kod wtryskiwacza jest na nim samym lub na podkladce. Jak go kupuje to wpisuje do silnika a nie zabieram na stol probierczy bo on tam byl wczesniej i jego wydatek jest ustalony i opisany kodem
"ale czy to można nazwać kodowaniem układu wtryskowego?"
- nie nie mozna i ja nigdy tego nie zrobilem

"Co do mojego jak to nazwałeś "jadu" być może
zbyt impulsywnie podszedłem do tematu, ale widzę że jednak miałem nieco racji, więc czekam z zainteresowaniem na Twoją "analizę" która jak sądzę będzie bazowała na wiadomościach z netu"
-nie SADZ bo kiedys Ty bedziesz sadzony
Diagnozuje, koduje, programuje BMW od 4lat Informacje z netu sa bardzo pomocne jak sie wie gdzie i czego szukac. Praktycznie pokazalem co i jak robie podczas kodowania.
Moge zrobic filmik z programowania winkfp lub zmiany vin tool32 lub reset adaptacji np. przeplywki -tylko pytanie jest: dla kogo? Dla Ciebie?

"Co do kodowania do serii, jest to definicja jakże błędna. Seria w
pojęciu serwisowym jest wersją podstawową, standardową. Tak więc myśląc
logicznie auta wyposażone ponad seryjną opcję, o indywidualach już
nie wspomnę mają się nijak do Twojego pojęcia o seryjnym kodowaniu."
Podales to co myslisz a ja uzywam takich okreslen jak robia to inni, ktorzy to robia. A dlatego ich uzywam zeby oni mnie rozumieli a ja ich. Nikt nie wie wszystkiego i lepiej poradzic sie kogos niz cos uwalic za 1000 lub wiecej

"No bez jaj! bo już inaczej tego nie można powiedzieć. Przywracanie ustawień fabryczny to nic innego jak reset modułów i sterowników, a nie żadne kodowanie do serii!!"
-Wiec jak sie taki reset robi bo ja sie z tym nie spotkalem. Kodownie do serii pokazalem na filmiku

"Poza tym, aby odwrócić konkretne kodowanie musisz dysponować kopiami zapasowymi, niektóre skanery mają je wgrane, ale w NCS musisz mieć własne"
-uzylem profilu expertmode (expertmodus) i kodowalem bez uprzedniego odczytu z pustym plikiem .MAN
NCS dobral seryjne kodowanie z wyposazeniem na podst VO daty i kodu prod. Nie dysponowalem kopia zapasowa niczego bo nie potrzebuje tego w tym i wielu innych przypadkach. A skanery jak nazwa wskazuje sluza do skanowania (odczytu) a nie kodowania. Z ciekawosci zapytam jakie skanery masz na mysli?
Ja znam tylko ISTA, PROGMAN, DIS, NCS, AUTOBOSS z licencja BMW ktore moga kodowac ale trudno je nazwac "skanerami"

"Czytam ze zrozumieniem, ale wychodzi na to, że Ty nie wiesz co piszesz, skoro twierdzisz że INPA nie koduje, a w kolejnym zdaniu piszesz że się nią koduje."
-sorki kolego ale napisalem to w jednym zdaniu nie w dwuch (marne to czytanie ze zrozumieniem). Malo tego zrobilem to specjalnie aby pokazac ze nie masz racji. INPA jest do tego co napisales ale jest kilka rzeczy ktore mozna nia zrobic i to nie jest diagnostyka ani live data. Mozna wprowadzic zmiany do ecu - ato juz jest kodowanie.
Wczesniej NIGDZIE NIE NAPISALEM ZE INPA JEST DO KODOWANIA a ty napisales ze ja tak napisalem -to juz przekrecanie faktow. (nie wiem po co)

"Do kodowania służy pakiet Ediabasa, czyli NCS, WinKPF i Tool 32. Umiejąc się tym posługiwać, a przede wszystkim mając o tym pojęcie można aktywować, dezaktywować sterowniki do ECU, przypisać dany moduł/sterownik do wyposażenia konkretnego samochodu pod klucz kodowy, a nie do serii!!"
-Piszesz o pakiecie BMW STD - (np. BMW Standard Tools 2.12)
BMW STD w jego sklad wchodzi:
EDIABAS server -rzadzi komunikacja pomiedzy programami INPA WINKFPT TOOL32 a interfejsem i samochodem
NCS New Coding System sluzy do kodowania i w szerszym pojeciu tylko on sluzy do kodowanie
INPA - diagnostyka odczyt bledow kasowanie ich live data roznego rodzaju testy zalezne od ecu i skryptu uzytego do pracy
TOOL32 bardzo duzo roznych rzeczy zrobic -odczyt, kasowanie bledow, ja uzywam do zmiany vin, resetu adaptacji przeplywki, usuwanie bledu zwarcia z modulu swiatel. Oczywiscie ma duzo, duzo wiecej przeroznych opcji ale ja nie potrafie w pelni z niego kozystac. Nigdzie nie ma opisow czy tutoriali jak zniego korzystac.

"To, że w nowszych modelach EWS został zastąpiony systemem CAS, gdzie wszystko idzie po D-Canie i jest jak na dłoni, nie świadczy to wcale, że tylko w nowszych się da, w starszych modelach są klucze kodowe i trzeba je wyodrębnić i nadpisać, i aktywować plikami MAN, ale do tego trzeba mieć niestety wiedzę! Jeżeli dołożyłeś sobie czujnik deszczu/zmrokówkę, lub jakikolwiek moduł, sterownik, urządzenie, odbiornik etc"

D-CAN w BMW jest od polowy 2007r a CAS w E60 od poczatku produkcji -kolego wytykasz mi niewiedze a sam nie wiesz o czym piszesz. Co ma pi... do wiatraka?
Co znaczy klucze kodowe trzeba wyodrebnic i nadpisac i aktywowac?
Bo ja znajduje wpis w kodowaniu i zmieniam na aktiv lub odwrotnie lub zmieniam z wert_1 na np. wert_3.
Maslo maslane i ogolnie nie wiesz oczym piszesz.

A soja wiedze pokazales...
Dobra znudzilo mi sie
Pozdrawiam i pozdrow tez Kwiatka

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
To co wypisujesz kolego Dzenaro tylko utwierdza mnie w tym co mysle o twojej wiedzy

Jakieś konkret by się przydały

-Ty sie uczysz z ksiazki? Polec mi z checia poczytam. Ja 90% znalazlem w necie a potem proby na autach.

Nie tylko z książki, ale i w szkole o tym profilu, nie licząc blisko 30 letniego stażu.

-Kod wtryskiwacza jest na nim samym lub na podkladce. Jak go kupuje to wpisuje do silnika a nie zabieram na stol probierczy bo on tam byl wczesniej i jego wydatek jest ustalony i opisany kodem

Tak jest w przypadku zakupu nowego, ale i też nie zawsze. Poza tym,
jak to ominiesz kiedy wtryski wrócą np. z regeneracji, lub będzie to zamiennik ??

"ale czy to można nazwać kodowaniem układu wtryskowego?"
- nie nie mozna i ja nigdy tego nie zrobilem

A kto napisał "to właśnie inpą się koduje wtryskiwacz a dokładniej kody ima." i jak już mamy być dokładni to o jakich kodach ima piszesz?
z tego co mi wiadomo są tam klucze stałe, zmienne, GM, SA, VN, hasło fabryczne parę innych parametrów o których publicznie nie powinno się pisać

Diagnozuje, koduje, programuje BMW od 4lat Informacje z netu sa bardzo pomocne jak sie wie gdzie i czego szukac. Praktycznie pokazalem co i jak robie podczas kodowania.

Właśnie wychodzi internetowa szkoła. Owszem wypłynęło nieco dobrej wiedzy do netu, ale jest to zazwyczaj przekazywane przez amatorów w sposób pozostawiający wiele do życzenia, stąd też biorą się chociażby błędy w nazewnictwie co powoduje brak ogólnego zrozumienia.

Moge zrobic filmik z programowania winkfp lub zmiany vin tool32 lub reset adaptacji np. przeplywki -tylko pytanie jest: dla kogo? Dla Ciebie?

Dziękuję, ale proponowany przez Ciebie etap wiedzy przerabiałem masę czasu wstecz.

Podales to co myslisz a ja uzywam takich okreslen jak robia to inni, ktorzy to robia. A dlatego ich uzywam zeby oni mnie rozumieli a ja ich. Nikt nie wie wszystkiego i lepiej poradzic sie kogos niz cos uwalic za 1000 lub wiecej

W żadnym wypadku nie napisałem co myślę, a jedynie nazwałem określenia po imieniu. Tu popełniasz błąd i to być może Cię gubi. Jeżeli jest coś czarne, to chociaż inni będą na to mówić białe, to i tak pozostanie czarnym. To, że laik nie zna poprawnego terminu, ludziom zajmującym się tym zawodowo przynosi to raczej ujmę.

-Wiec jak sie taki reset robi bo ja sie z tym nie spotkalem. Kodownie do serii pokazalem na filmiku

I teraz wychodzi to, o czym napisałem powyżej, zrobiłeś coś, co nie umiesz nazwać poprawnie tym, czym jest, bo właśnie zrobiłeś nic innego jak przywrócenie ustawień fabrycznych, po czym aktywowałeś jedną z funkcji serwisowych w zegarach i to wszystko, nic nadzwyczajnego, zważywszy że nie jest to do szczęścia potrzebne, a chcąc wejść w funkcje serwisowe znacznie bogatsze od zaprezentowanych wystarczy wykorzystać kombinację na zegarach i w i-drive. Szczerze mówiąc liczyłem na coś więcej, no ale cóż.

-uzylem profilu expertmode (expertmodus) i kodowalem bez uprzedniego odczytu z pustym plikiem .MAN
NCS dobral seryjne kodowanie z wyposazeniem na podst VO daty i kodu prod. Nie dysponowalem kopia zapasowa niczego bo nie potrzebuje tego w tym i wielu innych przypadkach.

Tu się zgadza, ale nie było mowy o resecie, bez którego nic byś nie zdziałał.

A skanery jak nazwa wskazuje sluza do skanowania (odczytu) a nie kodowania. Z ciekawosci zapytam jakie skanery masz na mysli?
Ja znam tylko ISTA, PROGMAN, DIS, NCS, AUTOBOSS z licencja BMW ktore moga kodowac ale trudno je nazwac "skanerami"

To zależy jaki sprzęt Cię interesuje, czy do użytku prywatnego, czy do warsztatu. Te pierwsze to gama PA SOFTA, warsztatowe to SNAP ON, KTS, Bosch, Launch etc. oczywiście wszystkie ze wsparciem technicznym. Poza tym dla Twojej informacji skanery do kodowania na własny użytek składam sobie sam.

-sorki kolego ale napisalem to w jednym zdaniu nie w dwuch (marne to czytanie ze zrozumieniem). Malo tego zrobilem to specjalnie aby pokazac ze nie masz racji. INPA jest do tego co napisales ale jest kilka rzeczy ktore mozna nia zrobic i to nie jest diagnostyka ani live data. Mozna wprowadzic zmiany do ecu - ato juz jest kodowanie.

Odwrócenie kota ogonem to też w pewnym sensie jakiś tam sposób. Oprócz opcji które napisałeś można jeszcze przeprowadzić szereg adaptacji, rejestracje np. aku, ale to bynajmniej nie jest kodowanie. Mógł byś rozwinąć kodowanie ECU za pomocą INPA ??

Wczesniej NIGDZIE NIE NAPISALEM ZE INPA JEST DO KODOWANIA a ty napisales ze ja tak napisalem -to juz przekrecanie faktow. (nie wiem po co)

Wcześniej nie odniosłem się konkretnie do Twojej wypowiedzi, ale czytając poniższy cytat Twojej wypowiedzi, już tak.
"a po drugie to właśnie inpą się koduje wtryskiwacz a dokładniej kody ima"

"Do kodowania służy pakiet Ediabasa, czyli NCS, WinKPF i Tool 32. Umiejąc się tym posługiwać, a przede wszystkim mając o tym pojęcie można aktywować, dezaktywować sterowniki do ECU, przypisać dany moduł/sterownik do wyposażenia konkretnego samochodu pod klucz kodowy, a nie do serii!!"
-Piszesz o pakiecie BMW STD - (np. BMW Standard Tools 2.12)
BMW STD w jego sklad wchodzi:
EDIABAS server -rzadzi komunikacja pomiedzy programami INPA WINKFPT TOOL32 a interfejsem i samochodem
NCS New Coding System sluzy do kodowania i w szerszym pojeciu tylko on sluzy do kodowanie
INPA - diagnostyka odczyt bledow kasowanie ich live data roznego rodzaju testy zalezne od ecu i skryptu uzytego do pracy
TOOL32 bardzo duzo roznych rzeczy zrobic -odczyt, kasowanie bledow, ja uzywam do zmiany vin, resetu adaptacji przeplywki, usuwanie bledu zwarcia z modulu swiatel. Oczywiscie ma duzo, duzo wiecej przeroznych opcji ale ja nie potrafie w pelni z niego kozystac. Nigdzie nie ma opisow czy tutoriali jak zniego korzystac.

To jest Twoje zdanie, moje jest niestety odmienne

"To, że w nowszych modelach EWS został zastąpiony systemem CAS, gdzie wszystko idzie po D-Canie i jest jak na dłoni, nie świadczy to wcale, że tylko w nowszych się da, w starszych modelach są klucze kodowe i trzeba je wyodrębnić i nadpisać, i aktywować plikami MAN, ale do tego trzeba mieć niestety wiedzę! Jeżeli dołożyłeś sobie czujnik deszczu/zmrokówkę, lub jakikolwiek moduł, sterownik, urządzenie, odbiornik etc"

D-CAN w BMW jest od polowy 2007r a CAS w E60 od poczatku produkcji -kolego wytykasz mi niewiedze a sam nie wiesz o czym piszesz. Co ma pi... do wiatraka?

Ano ma, zważywszy na tą, konkretną, Twoją wypowiedz.

W e90 e60 e65 robi to ncs po kodowaniu do serii ale w starszych e46 e39 e38 itp tak to nie działa.

Co znaczy klucze kodowe trzeba wyodrebnic i nadpisac i aktywowac?
Bo ja znajduje wpis w kodowaniu i zmieniam na aktiv lub odwrotnie lub zmieniam z wert_1 na np. wert_3.
Maslo maslane i ogolnie nie wiesz oczym piszesz.

Masło maślane robi się wówczas, gdy nie możemy zrozumieć zagadnienia, na szczęście nie wszystko da się odszukać w necie i niech tak to już pozostanie.

A soja wiedze pokazales...
Dobra znudzilo mi sie
Pozdrawiam i pozdrow tez Kwiatka

Jak na razie nie było nawet możliwości się wykazać, obeznany zrozumie o czym piszę, a na zdaniu innych mi nie zależy. Z tymi pozdrowieniami sobie daruj przyjacielu, kij ma dwa końce.

Ostatnia edycja:

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
Odpowiem tylko tak.
Moja wiedza nie pochodzi tylko z internetu. Jestem absolwentem Politechniki Lubelskiej, Wydziału Mechanicznego ze specjalnością Samochody i Ciągniki. Ukończona z tytułem magistra inżyniera. Elektrotechnika u dr Dziubińskiego.
Co ja tam się nauczyłem...
Cieszę się że tak dużo wiesz i to najlepiej. ...
Proponuję nie wchodzić sobie w drogę i będzie dobrze.
Mi już wystarczy i trzeba wiedzieć kiedy skończyć.
Szkoda tylko że bałagan w tym wątku powstał z mojej winy
Pozdrawiam.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Oby miało sens to co napisaliście :) ja nawet nie wiem bo za dużo tego żeby czytać, namieszaliscie jak na elektrodzie, na początku jest prosty temat a potem robi się coraz większy bajzel i nikt nic nie wie.

kwiatek73

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
dolnośląskie
Nie odpisywałem,bo nie wchodziłem na wątek.Kol,Tomb Twój argument odnośnie edukacji merytorycznie nie wiele wnosi.To znaczy,że Twoje słowa mamy brać jako prawdę objawioną a absolwenci z Lublina mają monopol na wiedzę.?Dzenaro podjął dyskusję-ja analizując wpisy wysiadam.Przerasta to moją percepcję.Zgubiłem istotę przekazu przy takim gmatwaniu tematu.Teraz meritum.Piszesz,że w e39 ncs nie
działa.Nie masz
pojęcia o czym
piszesz.Na konkretne zarzuty wyjeżdzasz mową-trawą.Kodowanie wtrysków inpą?
Zażądaj zwrotu kasy za to CKU.Nie będę dyskutował,bo Twoja metoda na zagmatwanie i zamęczenie dała radę.Co do Dzenaro i tych pozdrowień to też insynuacja -akurat tu mamy zbliżoną opinię,choć na innych forach różnie to bywa.A co do wykształcenia to uwierz,że zjadłbym Cię z pierzem,jednak obnoszenie się z tym to nie moja liga.Pozdr.K

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
Nie piszę że ncs nie działa w e39.
Wróć do podstawówki i przeczytaj jeszcze raz cały post.
Napisałem że w w nowszych ncs restartuje sterownik przy takim kodowaniu a w starszych musisz wyłączyć zapłon i zamknąć auto aby sterownik zmienił to kodowanie. A czasem trzeba poczekać aż sterownik się "uśpi". Jak wiesz co to znaczy.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Kwiatek, nie ma najmniejszego sensu ciągnąć tej dyskusji dalej, są ludzie mądrzejsi i najmądrzejsi i tego się nie zmieni. Jeżeli ktoś koduje wtryski w BMW, przypisuje do serii, nie hula mu NCS na starych seriach, lub wyczynia inne cuda, a niech sobie robi, może tak akurat ma być ;) Tak się niestety dzieje na wielu forach, dochodzę więc do wniosku że nie ma sensu brnąć w to dalej, a co najwyżej biernie traktować to jedynie w formie rozrywki. Autor tematu uzyskał odpowiedz na zadane pytanie, więc cel został osiągnięty i na tym koniec z mojej strony.

Do góry Bottom