• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW błąd 4933

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Witajcie ,nowy EGR i dalej wywala ten błąd krew mnie zaraz zaleje
może Wam coś podobnego sie przytrafiło ?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
czarna sztyftowa puszka??? i bądź mądry hihi zobacze jeszcze sterowanie

akurat mam drugie auto z takim motorem to podstawie i sprawdze ten czujnik ale .....

okazuje sie ze ten drugi ma inny egr i nie ma tego czujnika
ale w parametrach widać ze pracuje tylko czy dobrze na wolnych jest w plusie ale po dodaniu gazu idzie na minus

Ostatnia edycja:

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź

sorki Komarek mam taki dokładnie jak twój ślepy jestem ....

CHŁOPY a jakie powinno być ciśnienie na wolnych i wysokich???

Ostatnia edycja:

melas

SuperMechanior
Punktów
60
Miasto
WRZEŚNIA
Bliskie zeru lub zerowe na jalowym na pewno nie na minus

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
sam sie już pogubiłem .... dowiaduje sie powoli od właściciela a on sam nie wie dokladnie
jutro bedzie of dokladny DPF I OGIEREK POJDZIE W PIZ.....

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Rozwiązałeś problem z tym błędem ? Mam identyczny problem w X3 E83. EGR wymieniony a błąd nadal wyskakuje po mocniejszym depnięciu.

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
To i ja odkopię. Mam cały czas błąd 4933 w silniku n47. EGR założyłem nowy. Czujnik różnicy ciśnienia ( ze zdjęcia komar200) oraz czujnik ciśnienia spalin w kolektorze wydechowym(zdjęcie pawel2406) wymienione. Adaptacja zrobiona a auto dalej przy odpalaniu na zimnym zapala check. Kanał egr w głowicy i rurka do dolotu wyczyszczone. Klapa w chłodnicy egr działa, podciśnienie gruszka trzyma. Już mi pomysłów powoli brakuje.

Sławek-K

Nowy
Punktów
0
To i ja odkopię. Mam cały czas błąd 4933 w silniku n47. EGR założyłem nowy. Czujnik różnicy ciśnienia ( ze zdjęcia komar200) oraz czujnik ciśnienia spalin w kolektorze wydechowym(zdjęcie pawel2406) wymienione. Adaptacja zrobiona a auto dalej przy odpalaniu na zimnym zapala check. Kanał egr w głowicy i rurka do dolotu wyczyszczone. Klapa w chłodnicy egr działa, podciśnienie gruszka trzyma. Już mi pomysłów powoli brakuje.
Automatyczne połączenie postów:

Odgrzeję kotleta. Piotr, mam to samo. Doszedłeś co było przyczyną? Mam 4933 tylko na zimnym, po rozgrzaniu i resecie się nie pojawia aż do następnego startu na zimno. Zawór egr był wymieniony na nowy Pierburg, stary oryginał BMW od nowości to Wahler. Stary wymieniłem bo się czasami przycinał. Ogólnie na starym tego błędu nie miałem. Jak będę miał czas to je zamienię do testu.

Ostatnia edycja:

Itek

Początkujący
Punktów
5
Odgrzeję temat dla potomnych ,ponieważ męczyłem długo temat w tym silniku z błędem 4933.
nigdzie nie ma odpowiedzi na ten temat. Interpretacja błędu też wprowadza w błąd.
Sprawcą okazał się czujnik ciśnienia spalin. Napięcie powinno oscylować bardzo bliziutko 1V.
Z intercarsu podawał 1.4 V nówka a używka 1,7V a ta dobra używka pokazywała 1,02 czyli ciśnienie atmosferyczne 1 atmosfery . Tak napisałem ,żeby w przyszłości tak długo jak ja

Do góry Bottom