• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E34

Edek91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Witam.
Mam okazje kupić od niedoszłego szwagra BMW E34. Auto zadbane. Zarówno wizualnie jak i mechanicznie. Zero śladu korozji. Nie bity. Silnik bardzo ładnie i cicho pracuje( 2.0l benzyna+gaz 6 garow) W zeszłym roku założył do niego gaz. Zrobił hamulce przód i tył, wydech, łączniki stabilizatora. Według niego nie trzeba nic już przy nim robić na dzień dzisiejszy. Przebieg 264tys i mówi, że jeszcze 200tys powinien przejechać jeżeli na czas będzie się olej itp wymieniać. Chciałbym się dowiedzieć czy opłaca się takie auto za 8 tys. kupować? Czy nie jest ono za stare i nie będę musiał za chwilę do niego dopłacać i czy nie będę miał później problemów ze sprzedażą? Jak z częściami do niego?

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Jako że preferuję klasyki pozwolę sobie się wypowiedzieć.

Kupić Stare i zadbane auto z pewnej ręki jest na prawdę cięzko. W Bmw jest rozrząd na łańcuchu czyli teoretycznie bezobsługowy.
W starszych silnikach wymieniać olej co 8 tyś i będzie latać. Kupując auto zawsze sugeruj sie blachą ponieważ ona jest najdroższa w robocie, do niej zawsze w parze idzie lakier, który równiez do tanich nie nalezy. Pamiętaj mechanicznie zawsze zrobisz nawet w większości przypadków sam. Jeśli faktycznie jest tak jak mówisz nt blachy i lakieru to ja osobiście bym kupił.
Sam mam nie bite 23letnie volvo z oryginalnym lakierem i uwierz mi nie zamienię na nic innego.
Jeśli chodzi o części jak nie w PL to masz ebay i z całego świata przyjda pod Twoje drzwi. To juz nie te czasy żeby zamawiac w Polmozbycie.
Mam nadzieję że pomogłem. Jakby co śmiało pytaj

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
E34 to piękna fura, która z czasem będzie zyskać na wartości, a nie tracić! To jeden z ostatnich prawdziwych modeli BMW którego konstruowali inżynierowie, a nie księgowi! Jeżeli trafia Ci się dobry egzemplarz to bierz, naprawdę warto. Tak jak powyżej słusznie napisano zwróć uwagę na stan nadwozia i podwozia, to bolączka E34, lubi łapać rdzę. Poza tym silnik, trochę mały w proporcjach do masy pojazdu, ale to nie furacz do rajdów i do normalnego użytkowania spokojnie wystarczy. Poza powyższym zwróć uwagę na silnik, szkoda że nie napisałeś który to rok, wiedzieli byśmy jakie serducho tam siedzi, czy M20 czy M50, ale obie stare i sprawdzone konstrukcje na żeliwie, a nie na aluminium. Dobrze by było zmierzyć kompresje i zobaczyć czy nie bierze oleju, często lecą uszczelniacze. To samo tyczy się skrzyni, w przypadku manuala nie ma problemu, automat jak siądzie to będzie ciężko trafić dobrą używkę, a naprawa jest droga. Z istotniejszych rzeczy, to zwrócił bym uwagę na tylne zawieszenie a szczególnie na tuleje belki, poza tym nie ma się czego bać, części jest od groma, jak i na rynku wtórnym, tak i w zamiennikach. Jeżeli będziesz potrzebował rozkodować VIN to śmiało, zobaczymy jak go fabryka w świat wypuściła :) Powodzenia!

Edek91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
to jest rocznik 94, fakt zapomniałem dopisać:) silnik M50b25. jak oglądałem go to nigdzie nie zauważyłem śladów rdzy. zamierzam go jeszcze zabrać do jakiegoś warsztatu aby go ktoś znający sie sprawdził czy wszystko ok. mogę go również zabrać do znajomego mechanika tylko ze to juz sie wiaze z dalsza trasa, ale będzie to tez dobry test dla autka. obecny właściciel był nim miesiąc temu na wczasach slask-mazury-slask i bardzo zadowolony poza jednym faktem - jadąć z rodzina na wczasy i wózkiem dla dziecka ciężko mu było się zapakować, dlatego chce go sprzedać. w innym wypadku nie oddawałby go. a następnym jego autem ma być E34 w combiku:)

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Jeżeli jest to silnik M50B25 to ma on pojemności nie 2.0 tylko 2.5, to tak dla ścisłości. Jeżeli masz możliwość dłuższej przejażdzki to bardzo fajnie, w ten sposób możesz zlokalizować wiele ewentualnych usterek i posprawdzać sobie wszystko na spokojnie.

Edek91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
to widocznie ja sie pomylilem:) to napewno jest 2,0.

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Jesli jest w takim stanie jak mowisz to sie nie zastanawiaj dobre auta,z czesciami tez nie ma problemu a jesli to automat to zmieniaj olej.Mam e36 z 95r mam go 5 lat juz 3 razy zmienilem olej w automacie i jest wszystko ok.

Edek91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
manualna skrzynia biegow wiec nie bedzie tego problemu:)

Edek91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
dzis dowiedzialem sie ze lata temu konserwowana byla cala podloga wiec jest kolejny plus:)

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
dzis dowiedzialem sie ze lata temu konserwowana byla cala podloga wiec jest kolejny plus:)

Najprostszą formą weryfikacji tej konserwacji będzie wejście pod samochód ze śrubokrętem i sprawdzenie tego osobiście :) Widzę że masz nie lada zagwozdkę z tym furaczem. Wrzuć jakieś foty, a jak jest taki jak piszesz to podaj nr do sprzedającego, a na pewno przyspieszy to Twoją decyzje :D

Do góry Bottom