• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw E46 320d 150km110kw n47m

kamil3250

Początkujący
Punktów
0
Witam posiadam BMW E46 320d ,problem w zimę tkwił w mocnym białym dymie przy przyspieszeniach ,po wymianie odmy olejowej ,dymienie ustało ,ale po jakimś czasie zaczął kopcić w ten sam sposób lecz na czarno. Robiłem korekty wtrysków ,sprawdzałem dolot ,turbo , wszystko działa bez zarzutu .Pomysł co to może być ? Może zawór EGR ?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Tak dla sprostowania małego to w e 46 nie było jeszcze N47 :) .
Co do kopcenia na czarno czy po naprawie odmy sprawdzałeś przepływke ?? Nie zawaliło ją olejem?? Szukaj nieszczelnosci ewentualnie sprawdz również podciśnienia czy napewno są ok. ? Spójrz na te pod kolektorem . Zrób restart przepływomierza potrafi czasem nauczyć się głupot jeśli z dolotem było cos nie tak. EGR również możesz sprawdzić. W najbardziej kuriozalnej sytuacji może paść czujnik ciśnienia atmosferycznego i też będzie lipa z dymieniem

kamil3250

Początkujący
Punktów
0
Wtryskiwacze sprawdzałeś?
Automatyczne połączenie postów:

Kompresję?
IMG_20230325_104250.jpg
Automatyczne połączenie postów:

Tak dla sprostowania małego to w e 46 nie było jeszcze N47 :) .
Co do kopcenia na czarno czy po naprawie odmy sprawdzałeś przepływke ?? Nie zawaliło ją olejem?? Szukaj nieszczelnosci ewentualnie sprawdz również podciśnienia czy napewno są ok. ? Spójrz na te pod kolektorem . Zrób restart przepływomierza potrafi czasem nauczyć się głupot jeśli z dolotem było cos nie tak. EGR również możesz sprawdzić. W najbardziej kuriozalnej sytuacji może paść czujnik ciśnienia atmosferycznego i też będzie lipa z dymieniem
Źle napisałem M47n ,jak zrobić restart takiego przepływomierza?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom