• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E46 320d m47 Stuki w silniku oraz szarpanie.

makelover

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zawoa
Witam, posiadam od jakiegoś miesiąca bmw e46 320d, auto chodzi głośno, nie słyszałem innego tego modelu, więc nie wiem czy on po prostu tak ma czy nie, ale nie w tym problem, coś mi zaczęło stukać, okolice koła pasowego (tak sądzę, ale się nie znam zbyt dobrze) Zamieszczam filmik :

Drugi problem jest dość dziwny, ponieważ wszystko fajnie jak się jedzie, lecz przy 1500 obrotów szarpie autem po odpuszczeniu gazu, po lekkim dodaniu by utrzymać owe obroty też szarpie, lecz nie tak mocno jak po odpuszczeniu gazu, co może być przyczyną? Mechanik nie mógł dojść od czego to... Z góry dziękuję za pomoc.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nie mogę włączyć filmiku,ale o tych silnikach wiem tyle: awarie kół dwu masowych oraz awarie kół pasowych napędu osprzętu,czyli podejrzenia mogą być słuszne.Poza tym niedomagania pomp wtryskowych,problemy pojawiają się w granicach 150tyś km przebiegu.Szczerze?!Tych aut z tymi silnikami powinno się unikać,używanych oczywiście,potrafią zrujnować kieszeń.

makelover

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zawoa
Z tym,że przy zakupie informowano mnie, że regeneracja pompy była robiona, ba została nawet zamieniona na pompę z 150 konnej wersji.

suchy792

Początkujący
Punktów
7
proponuję zdjąć paski osprzętu być może koło pasowe jest na wylocie i słychać napinacz paska lub sprężarke klimy co do wymiany pompy to sprzedający chyba się pomylił bo wersja 150km to M47N i system CR a M47 136km to znana z awaryjności pompa VP47

makelover

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zawoa
Nie znam się na mechanice, jedynie podstawy, stąd pewnie moje głupie pytanie, czy tej pompy z m47n nie da się włożyć do m47? Zauważyłem, że na kole pasowym, są pęknięte plastiki, po obu stronach w tym samym miejscu.

makelover

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zawoa
Czyli mnie oszukano ehh. Kwestia taka, że wszedłem dziś pod samochód na kanale, starałem się zlokalizować to stukanie i chyba mam :

To koło pasowe wału korbowego ma widoczny luz i najgłośniej jest właśnie przy nim, luz tylko jak silnik pracuje, lata sobie trochę... Powiedzcie mi czy to może być to czy już jestem przewrażliwiony;/

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom