• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E87 118i problem z silnikiem.

Pjoter1000

Nowy
Punktów
0
Witam, mam pewniej problem z BMW SERIA 1 2010, E87, 118i. Benzyna, 2l.

Po odpaleniu, na zimnym silniku, obroty skaczą i samochód drga. Jeśli nie odczekam około 10 minut, auto chodzi bardzo nierówno, szarpie i traci moc. Raz mi wszedł w tryb awaryjny, migała kontrolka silnika. Problem totalnie zniknął po ponownym uruchomieniu.

Co prawda rzadko, ale kilka sekund po uruchomieniu czasami miga kontrolka silnika. Po ponownym uruchomieniu znika.

Rzadko, ale również zapala sie kontrolka ciśnienia oleju po przejechaniu kilkunastu kilometrów. Ta kontrolka również gaśnie po ponownym uruchomieniu.

Dzisiaj wyświetliła mi sie kontrolka silnika (stała) i nie gaśnie po ponownym uruchomieniu. Zacząłem słyszeć tykanie w silniku przy dodawaniu gazu.

Wymieniane były wszystkie cewki oraz świece. W trzeciej kolejności chce sprawdzić czy coś da wyłączenie sondy lambdy NOx. Czy to może być to czy coś innego?

Proszę o pomoc, i dziękuje z góry!

Ostatnia edycja:

Pjoter1000

Nowy
Punktów
0
Ewentualnie, któryś wtrysk, na co bym stawiał. Jak wali kontrolką ciśnienia oleju to z panewkami pewnie słabo.
Dzięki za odpowiedz. Dodam jeszcze że silnik pracuje w miarę dobrze, nie słyszę żadnego charakterystycznego stukania. Kontrolka ciśnienia oleju pojawiła się maks 10 razy przez ostatnie 9 miesięcy. Często sie pojawiała zaraz po zmianie oleju u mechanika w marcu, teraz bardzo rzadko. Błędy pokazują tylko czujnik NOx.

Do góry Bottom