• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak świateł postojowych

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Witam. Mam kłopot w Passat B5 98r 1.9TDI AHU.
Nie mam świateł postojowych przednich! Kiedyś świeciło jedno, chyba prawe przednie tylne działają poprawnie (myślałem że pasat tak ma :))
Natomiast od dłuższego czasu nie ma wcale przednich postojówek. Drogowe/mijania oraz długie działają, przeciwmgielne również, postojowe tylne też i wszytko chyba też.
Dziś kupiłem nowy włącznik świateł i bez zmian. Zauważyłem dziś również iż śmieszne włączając światła dopóki nie włożę kluczyka do stacyjki i nie przekręcę do kontrolek to nie świecą ani postojówki ani drogowe/mijania - mimo iż otwierając drzwi brzęczyk piszczy że auto na światłach.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
A bez kluczyka w stacyjce świeci lewe tylne po włączeniu lewego kierunkowskazu? I prawe tylne po włączeniu prawego?
Bo tam są osobne zasilania...

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Nic nie świeci. Do momentu jak nie przekręcę kluczyka do kontrolek !

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Dziwne bo na starym włączniku było ok za wyjątkiem postojówek przednich - może nowy zwalony - jutro wrócę na stary i zobaczę plus sprawdzę żarówki i dam znać

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
A wiec tak bez kluczyka świecą tylne światła ( postojowe/mijania - bo świeca tak samo ) być może postojowe przednie też ale to sprawdzę jak wymienię żarówki. Natomiast drogowe przednie ( bo tylne bez zmian ) tak jak mówiłem dopóki nie przekręcę kluczyka do kontrolek to nie świecą - tak jakby ktoś celowo bądź fabrycznie odciął światła od zapłonu żeby nie zapominać gasić ! To możliwe ?

U znajomego w Megance i innego w mitsubishi tez światła gasną po wyłączeniu silnika jedynie postojówki śmigają.

Ma tu ktoś może jeszcze Passata B5 przed liftem i może to zweryfikować ?

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Oczywiście, że mógł ktoś to przerobić, sam tak przerabiam we wszystkich swoich samochodach odkąd wszedł przepis o jeździe na światłach w dzień.
Tyle, że na starym przełączniku masz bez kluczyka?
Na początek jak proponowałem wymień przednie żarówki pozycyjne.

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
No właśnie nie - na starym włączniku jest tak samo ( coś mi się powaliło - nigdy na to nie zwracałem uwagi ). Dziś po pracy może dorwę żarówki i jak nie będzie to zbyt skomplikowane to ocenie co i jak. I dam znać.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
No właśnie nie - na starym włączniku jest tak samo ( coś mi się powaliło - nigdy na to nie zwracałem uwagi ). Dziś po pracy może dorwę żarówki i jak nie będzie to zbyt skomplikowane to ocenie co i jak. I dam znać.
Musiałbyś zobaczyć czy masz na przełączniku zasilania taki opis znalazłem C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_1f1c7b9b19aeadea.jpg

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Ok rozumiem ze do opisanych pozycji maja iść kabelki w kostce a w tych nieopisanych puste gniazda ? Które gniazdo odpowiada za zasilanie po odcięciu zapłonu ?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Sprawdź czy na zacisku 30 masz napięcie bez kluczyka. Ma być.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ok rozumiem ze do opisanych pozycji maja iść kabelki w kostce a w tych nieopisanych puste gniazda ? Które gniazdo odpowiada za zasilanie po odcięciu zapłonu ?
Co do tych nieopisanych to nie wiem, nie mam pod ręką schematu

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Dobra temat jest taki (po wymianie żarówek W5W-pozycyjne):
Kluczyk wyjęty ze stacyjki:
Po przekręceniu pokrętła na postojowe: Postojowe przednie działają, postojowe tyle działają, długie pojedyncze też ( manetka kierunków do siebie na chwilę), długie stałe nie ( manetka w stronę kokpitu ), drogowe/mijanie nie świecą.

Kluczyk przekręcony do zapłonu:
Działa wszystko.

Może szukam dziury w całym ! Kurde przydał by się ktoś z Passkiem B5 sprawdził by czy ma tak samo. MOŻE U MNIE TAK MA BYĆ.

ps. zacisku 30 masz napięcie bez kluczyka - nie mam miernika może w weekend coś wymyśle ale chyba musi tam być napięcie skoro wszystko inne działa na zapłonie - oraz pozycyjne i cała reszta oświetlenia (za wyjątkiem drogowych/mijania ) bez kluczyka.

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Wszystko masz dobrze, pisałem, że przednie żarówki pozycyjne były spalone...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Tak ma byc :) czyli zarowki miales przepalone ?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Były przepalone.
Jak to mówią najciemniej pod latarnią/;)w reflektorze...

Do góry Bottom