• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak doładowania turbo peugot 1.6 hdi 110km

Bartek Bartek

Uczestnik
Punktów
0
Witam już kiedyś pisałem na grupie na temat doładowania do turbo 1.6 hdi 307 i dziś sprawdzałem podciśnienia wymieniłem rurki od zaworu do turbo dla pewności i brak wysterowania i od vacum pompy idzie ciśnienie nawet jak podłączyłem od vacum do gruszki to gruszka działa i idzie na dół. Prawdopodobnie n75 nie steruję geometria i jak sprawdzić czy na kostkę idzie prąd i jak to sprawdzić na amperomierzu?!? Jak ustawić pokrętło . Chyba że to jest powiązane z jakimś czujnikiem prosiłbym o rady bo auto jedzie ale nie jedzie

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1887
Miasto
Koszęcin
Na voltomierzu. Na amperach zrobisz zwarcie. Po odpaleniu otwiera geometrię ma full. Nie wiem zależy od wysterowanie. Napięcie pojawi się zaraz po odpaleniu lub przy wysokich obrotach. Ale jak znam życie to zaworek padł

Bartek Bartek

Uczestnik
Punktów
0
N75 podmieniłem na używkę i i tak nie działa więc morze sprawdzić napięcie na voltach tak jak się sprawdza lądowabie akumulatora morze??!??! JUTRO SPRAWDZĘ NAPIĘCIE I NAPISZE CZY COŚ SIĘ DZIAŁO PO ODPALENIU

Bartek Bartek

Uczestnik
Punktów
0
Dziś sprawdzałem wszytko jescze raz i zakupiłem nowy zawór n75 i podciśnienie działa prawidłowo sztanga gruszki przy odpaleniu idzie na sam dół i podczas gazowania porusza się ale mocy i tak brakuje jedzie lepiej ale to nie to i zastanawiam się czy świece też coś mają do tego bo mam jedną dobra a reszta niedobra . Sprawdzałem prubuwka na kostce czy nie ma mocy bo nie ma spalania na wszystkie gary. Jakieś sugestie

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1615
i zastanawiam się czy świece też coś mają do tego bo mam jedną dobra a reszta niedobra . (...) nie ma mocy bo nie ma spalania na wszystkie gary
mylisz pojęcia:

świece ZAPŁONOWE są w silniku benzynowym i służą do "zrobienia iskry" coby mieszanka w cylindrze się zapaliła

a ty masz silnik diesla i świece ŻAROWE. one służą tylko do wstępnego podgrzania przy rozruchu silnika, żeby łatwiej wystartować. później silnik pracuje bez nich. pomijamy sprawę ekologii, dpf'ów i innych takich.
nawet używa się nazwy silnik z zapłonem samoczynnym- powietrze jest tak mocno sprężane, że od nagrzania potrafi samo odpalić paliwo.

świece żarowe nie mają nic do mocy silnika. no chyba, że mają dziurę i kompresja przez nie ucieka :D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Gość ma problemy aby poprawnie sklecić zdanie, a ty mu tu takie zawiłości wstawiasz... :D
świece ZAPŁONOWE są w silniku benzynowym i służą do "zrobienia iskry" coby mieszanka w cylindrze się zapaliła

a ty masz silnik diesla i świece ŻAROWE. one służą tylko do wstępnego podgrzania przy rozruchu silnika, żeby łatwiej wystartować. później silnik pracuje bez nich. pomijamy sprawę ekologii, dpf'ów i innych takich.
nawet używa się nazwy silnik z zapłonem samoczynnym- powietrze jest tak mocno sprężane, że od nagrzania potrafi samo odpalić paliwo.
Toż to dla niego czarna magia... :D

Bartek Bartek

Uczestnik
Punktów
0
Wielkie dzięki za rady ale nie każdy jest alfa i Omega jak inni nikt taki się nie urodził jeszcze . A co do posta to pisany na kolanie na szybko. A ja mam desla i wiem że mam świece żarowe a nie ja k w benzyniaku ale ja tylko zapisałem się na to forum żeby ktoś dał radę . Anie jak zawsze literówka i ludzie się czepiają. A co do rady jak rozwiązać problem to z tym zawsze jest problem. Dziękuję kolegom za podpowiedź.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Wielkie dzięki za rady ale nie każdy jest alfa i Omega jak inni nikt taki się nie urodził jeszcze . A co do posta to pisany na kolanie na szybko. A ja mam desla i wiem że mam świece żarowe a nie ja k w benzyniaku ale ja tylko zapisałem się na to forum żeby ktoś dał radę . Anie jak zawsze literówka i ludzie się czepiają. A co do rady jak rozwiązać problem to z tym zawsze jest problem. Dziękuję kolegom za podpowiedź.
Warto by jednak było skończyć podstawówkę...:D
A z autem do mechanika...:D

Do góry Bottom