• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

brak ogrzewania audi a4 b6

Punktów
0
Miasto
gdynia
mam problem brak ogrzewania w audi a4 b6 ,wymieniłem pompe wody ,termostat,auto jest odpowietrzone a i dwa wężyki co idom do chłodniczki są zimne pomóżcie bo nie mam już sił

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Zdejmij jeden wąż od nagrzewnicy odpal i zobacz czy pompa daje płyn.

Maciej Bieleń

Bywalec
Punktów
10
Zaraz zaa glowicy idzie rurka do nagrzewnicy, pod nia jest powrot ktora wypieles?

Albo problem jest:

1. ze sterowaniem klimatronika

2. zabrudzona nagrzewnica

3. zapowietrzanie się układu chłodzenia lub zbyt mało płynu w układzie chłodzenia

4. źle wpięta instalacja gazowa

do pkt

1. zrób adaptacje klap klimatronika - na forum jest jak to zrobić

2. na podszybiu będziesz miał dwa węże gumowe, które idą do nagrzewnicy, sprawdź czy są gorące, jeżeli nie to

- odpiąć i spróbować przepłukać (będziesz widział czy są zapchane) - na forum jest jak to zrobić,

Jeżeli jest przepływ to patrz niżej:

3. problem z głowicą, termostatem, czujnikiem temp. płynu, pompą wody

Jeżeli termostat to:

zagrzać auto do 90 Stopni i sprawdzić czy na wtyczce od termostatu jest ~12V

Jeżeli nie to:

Włącz zapłon i wetknij w jedno gniazdo (sprawdź jedno i drugie) wtyczki jeden koniec miernika a drugi do masy samochodu (może być minus na akumulatorze) - jeżeli pokaże ~12V to zasilanie jest. Wtedy jest problem ze sterowaniem termostatu

Sterowanie termostatu jest za pomocą czujnika temp. płynu -pradopodobnie do wymiany

Jeżeli nie ma zasilania w tych testach to sprawdź bezpiecznik (15A), który znajduje się w skrzynce po prawej stronie pod maską (prawy górny róg) - ja miałem spalony

Ostatnia opcja to uszkodzony termostat, trzeba go wyjąć i sprawdzić czy działa - jest na forum jak to zrobić

Jeżeli pompa to:

Pompe wody możesz sprawdzić, zdejmując termostat, będziesz czuł wirnik pompy, wrzuć piąty bieg i delikatnie pchnij samochód, wirnik powinien się obracać

Albo zdjąć rozrząd i wyjąć pompe

Jeżeli nic z powyższych to prawdopodobnie głowica

Znalazlem takie cos, byc moze cos podpowie.

Ostatnia edycja:

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
a ja myślę że zapowietrzony

icemen77

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Rzeszów
a może początek uszczelki pod głowica ....

ja bym ominął nagrzewnice i pojeździł troche i zobaczysz czy sa ciepłe węże,
możne być tez problem z reduktorem , puszcza gaz w układ i go zapowietrza , tez ominąć i sprawdzić efekty na wężach do nagrzewnicy
zrób test na co2 w układzie

Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Mechanik dobrze podpowiada Sprawdz drorzność nagrzewnicy sciągnij węże podaj wode z węża bedziesz widział czy leci syf jeżeli poprawi się na chwile w tedy nagrzewnica do wymiany a najlepiej przepłukać pod cisnieniem cały układ

Do góry Bottom