• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak pracowników do warsztatu

A

Anonymous123

Chyba nie wiesz jak funkcjonuje biznes
No chyba nie ma prawa funkcjonować jak się robi za darmo.
u mnie jest paru znajomych którzy dostają części i robociznę na zeszyt.
U mnie bylo ale się skończyło. W 2017 nie wróciło do mnie 14000-to tak jakbym miesiąc czasu z nadgodzinami pracował za darmo. Skończyło się kolesiowanie i faktury na termin każdemu kto uważa ze mu się należy bo ma firmę.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Jeżeli to dla Ciebie jest patologia to załóż własny warsztat i zobaczymy jaka wtedy będzie patologia.
Słuchaj, jak nie masz warunków dla pracownika, to nie bierzesz. I tak to jest patologia jak klientowi mówisz że jak chce się odlać to może iść pod drzewo obok. A jak jakaś pani chce skorzystać chociażby z toalety ? Tak się buduje markę własnego warsztatu? Żałosne...

Chyba nie wiesz jak funkcjonuje biznes. To, że ktoś robi coś komuś za pół darmo, nie znaczy że na tym nie zarabia. Z resztą, Ty jako pracownik jesteś od pracownia, a nie od myślenia czy szef komuś coś robi za pół ceny i czemu.

Więcej Ci powiem, u mnie jest paru znajomych którzy dostają części i robociznę na zeszyt. Ty byś od razu krzyczał "patologia!", bo byś widział jedna stronę medalu. Polecam poczytać trochę jak powstał pieniądz...

Co do braku warunków, toalety na warsztacie itd. Tu się zgadzam, to jest patologia.
Nie było by problemu robienia jego znajomym za pół darmo, gdybym ja był normalnie wynagradzany i nie słyszał w kółko od szefa że z warsztatu nie ma wcale wielkich kokosów...

Ostatnia edycja:

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Słuchaj, jak nie masz warunków dla pracownika, to nie bierzesz. I tak to jest patologia jak klientowi mówisz że jak chce się odlać to może iść pod drzewo obok. A jak jakaś pani chce skorzystać chociażby z toalety ? Tak się buduje markę własnego warsztatu? Żałosne...

Przez 4 lata miałem warsztat w takiej "patologii". Przez dwa lata pracownika miałem. Nic mu nie przeszkadzało, klientom tym bardziej. Sam przyszedł bo wiedział że się dużo nauczy i będzie miał luźną atmosferę...

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
A chwalisz się czy żalisz? Bo nie rozumiem? Bronisz tutaj pracodawców którzy nie mają żadnych normalnuch warunków dla pracownika? Myślisz że twoja wiedza jest taka cenna, że warto dla niej przez dwa lata pracować bez kibla i umywalki? Robisz tutaj ze mnie niewdzięcznika, bo ty miałeś pracownika przez dwa lata co też robił w takich warunkach?
Ja też 2,5 roku się męczyłem i czekałem na jakiekolwiek postępy. Nic sie nie zmieniło. Cierpliwość się wyczerpała. Proste. Przez takich pracodawców będzie coraz mniej młodych mechaników i mam nadzieję że dotrze to w końcu też do takich dumnych autorytetów jak ty.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Tak sobie czytam i myślę, a że myślenie sprawia mi dziś ból, to nasuwa mi się pytanie:
Jak legalnie działający warsztat, może legalnie zatrudnić pracownika, nie zapewniając zaplecza socjalnego?
Inna sytuacja, jeśli wynajmuje się podwykonawce na swojej działalności.
Ale zatrudniając pracownika, to pierwsza kontrola doczepi się do braku socjalu czy spełnienia przepisów bhp i P-poż.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Tak sobie czytam i myślę, a że myślenie sprawia mi dziś ból, to nasuwa mi się pytanie:
Jak legalnie działający warsztat, może legalnie zatrudnić pracownika, nie zapewniając zaplecza socjalnego?
Inna sytuacja, jeśli wynajmuje się podwykonawce na swojej działalności.
Ale zatrudniając pracownika, to pierwsza kontrola doczepi się do braku socjalu czy spełnienia przepisów bhp i P-poż.

Jeżeli ktoś przychodzi do Ciebie mówiąc że chce pracować to czemu masz go nie zatrudnić. Fakt, ryzykujesz kontrole z PIP, ale skoro biorąc go z pośredniaka warsztat przeszedł kontrolę właśnie z UP tzn że nie jest tak źle. Poza tym kontrola PIP w 90% znalazłaby powód wlepienia mandatu.

A chwalisz się czy żalisz? Bo nie rozumiem? Bronisz tutaj pracodawców którzy nie mają żadnych normalnuch warunków dla pracownika? Myślisz że twoja wiedza jest taka cenna, że warto dla niej przez dwa lata pracować bez kibla i umywalki? Robisz tutaj ze mnie niewdzięcznika, bo ty miałeś pracownika przez dwa lata co też robił w takich warunkach?
Ja też 2,5 roku się męczyłem i czekałem na jakiekolwiek postępy. Nic sie nie zmieniło. Cierpliwość się wyczerpała. Proste. Przez takich pracodawców będzie coraz mniej młodych mechaników i mam nadzieję że dotrze to w końcu też do takich dumnych autorytetów jak ty.

Pokazuje Ci że wszystko od człowieka zależy. Jak Ci nie pasowało i było aż tak chu... to czemu wcześniej nie odszedłeś? Czemu się zgodziłeś w ogóle na pracę jako podwykonawca? Znałeś warunki jakie Ci zaproponował, więc możesz mieć pretensje sam do siebie. Nikt Cie nie zmuszał, więc teraz nie płacz tutaj nad sobą jak baba...
Ciekawe kto w takim wypadku jest gorszy: ja zatrudniając kogoś bez socjalu, nadrabiając wynagrodzeniem czy Twój pracodawca wykorzystując Cię jak nie powiem kogo.
No chyba że byłęs zmuszany i szantażowany to masz wytłumaczenie...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Mowa tu o braku toalety, szatni i stołówki. Nie zatrudnisz pracownika legalnie, nie spełniając tych wymogów. Pierwsza kontrola i jest koniec.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Mowa tu o braku toalety, szatni i stołówki. Nie zatrudnisz pracownika legalnie, nie spełniając tych wymogów. Pierwsza kontrola i jest koniec.
Zatrudnisz.

Przez przypadek kiedyś odkryłem patent jak to zrobić, ale nie mam potrzeby korzystać z tego, więc nie będę tu pisał przepisu na szerzenie patologii :)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Każdy z nas od czegoś zaczynał... Jeden pracuje po godzinach robiąc lewizny, drugi otwiera firmę w warunkach jakie ma i z czasem się rozwija, a trzeci siedzi i biadoli nad swoim losem jak to mu jest źle zamiast wziąć się za siebie...

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Ja już nie biadole nad swoim losem bo go właśnie zmieniłem. Ale ja po prostu pisze czemu brakuje pracowników na warsztatach. Niech się kilku takich jak ja trafi, co akurat trafi na takiego pracodawcę, obiecują Ci złote góry, a po tych dwóch latach wielkie rozczarowanie. I już po takich akcjach odechciewa się dalszej kariery mechanika. To moje zdanie. No ale nie każdy się z nim musi zgadzać.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Bo to tak jest, musi się miarka przebrać żeby w końcu walnąć pięścią w stół. Też kiedyś w takich warsztatach pracowałem, ale w końcu otworzyłem swoje. Co do brudnych rąk... Obiady jedliśmy zawsze w bistro, przeważnie płaciłem za pracownika. Ręce były czyste bo robiło się w rękawiczkach nitrylowych. Na pewno miał lepiej niż ja w jego wieku :p dlatego pracuje ze mną trzeci rok i z tego co mówi jest mu bardzo dobrze...

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Szukam :) Na forum jest ogłoszenie, ale to od marca pewnie jak się przeniesiemy do większego warsztatu. Chyba że uczeń którego mam teraz mnie zdenerwuje to szybciej :p

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Każdy z nas od czegoś zaczynał...

Racja.
Ale nie o tym był temat.
Jeśli komuś pasuje, to robi.
Lecz obowiązują jakieś normy.
Kiedyś robiłem u kolegi na %.
Płacił mi 50% od przerobu, a jak były liche i mało płatne fuchy, dokładał jeszcze 10%. Marża z części była dla, niego.
Turbokrzychu pisał, że tamten kolegom robił duże upusty. Więc? Płacił za jego prace % od upustu jaki dawał znajomym.
Co. Mnie interesuje ile rabatu daje kolegą?? Robota jest wtedy łatwiejsza i szybciej się ją zrobi?

Ciężko jest zrobić umywalkę i stołówkę, żeby śniadanie zjeść w normalnych warunkach? Sedes też jest poza zasięgiem finansowym "szefa"?
Ludzie, godności trochę. wiem, że jeleni jest jeszcze sporo w Polsce, ale powoli to się zmienia.
dziwicie się, że mechanik nie chce robić za 2.5 tys? na kasie dostanie to samo.
praca jest odpowiedzialna i ma być dobrze opłacana.
jak już pisałem, na razie nie stać mnie, żebym mógł zapłacić pracownikowi około 4tys, dlatego robię sam ze w spólnikiem.

a może nie o to chodzi w tym wszystkim? może chodzi o to, że jak ktoś otworzy warsztat, to w ciągu 2 lat musi postawić dom i kupić samochód z salonu?

zresztą, róbta co chceta :) dopóki macie jeleni co gibią za 2tys po 10h i leją pod krzaczek.

nie piję tu do ludzi, którzy naprawdę poważnie podchodzą do bycia pracodawcami. ;)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
to jest to ! dlatego moj Andrzej pijak pierwsza klasa dostaje za godzine ;)

i sika do sedesu ale juz twardego raczej nie pozwalam :D:D:D:D żartowałem :D:D

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
"to zależy od człowieka" - jak ktoś wyżej napisał:).
u mnie jest typ co sniadanie je przy stanowisku( pomimo że go ganiam bo klienci widzą) a drugi pomimo umywalek, 3 pryszniców, pożądnej stołówki z agd i wogule wszystkim to nawet nie myje rąk :) jak go pytam czemu? przecież jest mydło, pasta bhp, krem do rąk, szczotki do szorowania i to za darmo... a on że przecież po przerwie śniadaniowej ręce i tak znowu będą brudne:) no chociaż dla własnej higieny... a on : że przecież z klientami sie nie wita i nie gada:) no ręce opadają:)

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Ludź ludziowi nierówny ;)
Zawsze znajdzie się porządny pracodawca jak i porządny pracownik, tak samo będzie w drugą stronę z kiepskim. Cóż życie.

Do góry Bottom