Witam,
Problem wygląda tak po wciśnięciu przycisku klimy nic się nie dzieje.
Ponoć klima działała cały czas ok, przestała działać po wymianie(regeneracji) wtryskiwaczy.
po zrobieniu zworki zamiast przekaźnika klimy, załącza się kompresor i ładnie chłodzi.
Czujnik ciśnienia klimatyzacji jest mechaniczny i daje zwarcie na pinie 1 i 4, czyli działa prawidłowo.
robiłem również zworkę na tych pinach, brak rezulatu.
Czujnik temp w nagrzewnicy, podmieniany, brak rezulatu.
Czujnik przy sprężarce ma 500 ohm.( wkładałem rożne rezystory(od kilku ohm do kilku Kohm), brak rezultatu)
Czujnik zewnętrzny pokazuję dobrze temp.
Według schematu więcej czujników nie ma.
Ciągłość przewodów sprawdzone wszystkie ok.
Napięcia i gnd przy sterowniku klimy ok.
3 przewody od ecu: na jednym 12v po włączeniu klimy na drugim GND, na trzecim napięcie zależne od wciśnięcia gazu od 5 do 7,5V.
Sterownik podmieniany 0 efektów.
W pewnym momencie klima się zaczęła włączać się na chwile i wyłączać (wysterowała przekaźnik na chwile).
Po przytrzymaniu gazu na wyższych obrotach działała cały czas.
Napięcie alternatora 13,3-13,6V
Po podpięciu zewnętrznego zasilania 14,4v 0 efektów.
Po wypięciu wtyczki od alternatora i ponownym wpięciu, już klima wgl nie działa.
Jest szansa, że ecu dostaje źle odczytane obroty z alternatora i blokuje klime ??
Dziękuje i Pozdrawiam.
Problem wygląda tak po wciśnięciu przycisku klimy nic się nie dzieje.
Ponoć klima działała cały czas ok, przestała działać po wymianie(regeneracji) wtryskiwaczy.
po zrobieniu zworki zamiast przekaźnika klimy, załącza się kompresor i ładnie chłodzi.
Czujnik ciśnienia klimatyzacji jest mechaniczny i daje zwarcie na pinie 1 i 4, czyli działa prawidłowo.
robiłem również zworkę na tych pinach, brak rezulatu.
Czujnik temp w nagrzewnicy, podmieniany, brak rezulatu.
Czujnik przy sprężarce ma 500 ohm.( wkładałem rożne rezystory(od kilku ohm do kilku Kohm), brak rezultatu)
Czujnik zewnętrzny pokazuję dobrze temp.
Według schematu więcej czujników nie ma.
Ciągłość przewodów sprawdzone wszystkie ok.
Napięcia i gnd przy sterowniku klimy ok.
3 przewody od ecu: na jednym 12v po włączeniu klimy na drugim GND, na trzecim napięcie zależne od wciśnięcia gazu od 5 do 7,5V.
Sterownik podmieniany 0 efektów.
W pewnym momencie klima się zaczęła włączać się na chwile i wyłączać (wysterowała przekaźnik na chwile).
Po przytrzymaniu gazu na wyższych obrotach działała cały czas.
Napięcie alternatora 13,3-13,6V
Po podpięciu zewnętrznego zasilania 14,4v 0 efektów.
Po wypięciu wtyczki od alternatora i ponownym wpięciu, już klima wgl nie działa.
Jest szansa, że ecu dostaje źle odczytane obroty z alternatora i blokuje klime ??
Dziękuje i Pozdrawiam.