• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Buczenie podczas jazdy - prosze o porade

kondziu94

Początkujący
Punktów
1
Mam problem taki, że podczas jazdy powyżej 60 km/h , czasem ale nie zawsze od jakichś 3 tygodni słychać buczenie, buczenie zaczynać być słychać po zmienieniu pasa lub skręceniu i słychać je do prędkości 100 km/h. Wydaję się, że dźwięk pochodzi z przodu samochodu z kół. Zostały wymienione już tuleje wahaczy i zmieniono opony na zimowe jednak problem dalej występuję. Oglądane były koła z powodu podejrzenia padającego łożyska, ale mechanik stwierdził że jest okej. Już sam nie wiem co to może być, może ktoś miał podobny problem.

kondziu94

Początkujący
Punktów
1
Szczerze mówiąc mam nadzieje, że jest to łożysko. Oczywiście problem jest na luzie, na biegu i podczas wciśniętego sprzęgła. Nie jest to jeszcze tak głośne, żeby trzeba było zagłuszać radiem na dużej głośności, ale zaczyna przeszkadzać. W takim razie podjadę w wolnej chwili na podnośnik i poproszę mechanika o dokładne sprawdzenia. To co ważne jeszcze to mam wrażenie, że wraz z tym buczeniem czuć je na pedale gazu, tzn takie bardzo delikatne wibracje.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
podnieś auto, odpal, włącz 4 bieg, rozbujaj koła do 130km albo więcej, wciśnij sprzęgło i zgaś silnik. jak nie będzie dokładnie słychać co, to stetoskop i dotknij do zwrotnicy. czasem może też skrzynia hałasować ale to się da usłyszeć.

oczywiście 2 osoby potrzebne, no chyba, że jesteś szybki jak flash :D

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja zawsze ściągam zacisk, wypinam półoś i kręcę ręką ,100% skuteczności i chwila roboty.

a najlepiej wymień dwa, padło jedno to zaraz padnie drugie...

Ostatnia edycja:

kondziu94

Początkujący
Punktów
1
Potwierdzam, było to łożysko przód lewe. Generalnie po zaprowadzeniu samochodu do mechanika dostałem telefon, że to skrzynia biegów, a łożyska są okej, kazałem jednak wymienić łożysko i to one okazało się winowajcą ;)

Do góry Bottom