• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

budowa nowego warsztatu od A do Z

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Witam wszytkich :)koledzy mam pare pytań odnośnie budowy warsztau w Polsce obecnie pracuje i mieszkam w irlandi ale powoli myslimy o powrocie do kraju.

Warsztat chcem postawić w małym miasteczku ok 7tyś mieszkancó wiekszę miasto jest w promieniu 10km

przykładowy projekt
http://budujemy-dom.enieruchomosci.pl/projekt.php?skod=K-08

i teraz pytanie czy mogę to postawić jako budynek gospodarczy i potem przeistoczyc na warsztat samchodowy??W poczotkowym okresie bym sam pracował zakres usłóg

Mechanika

elektronika samochodowa

wulkanizacja

Myslimy też nad sklepem z częściami w jednym budynku.

wszytkie opinie mile widziane :)
a ty tam na wyspach to masz warsztat? czy pracujesz u kogoś?

kmgarage

Bywalec
Punktów
9
Miasto
cork
Mam warsztat tak jak pisałem wczesniej.Tyle że mysle o powrocie.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Osobiście szukałbym gotowego obiektu do ewentualnego remontu, całkiem inny przedział kosztów od strony przede wszystkim papierologii. Jeśli specjalizujesz sie w BMW i ogarniasz elektronike to roboty Ci nie zabraknie, kasy też nie-martwić się nie musisz.Specjalizacja jest teraz ceniona, a właściciele BMW zazwyczaj mają w kieszeni na tyle, aby dobrze zadbac o swój samochód.

kmgarage

Bywalec
Punktów
9
Miasto
cork
Dzięki!Może żle sie wyraziłem pisząc pierwszy post :)
Projekt miałem na myśli widok zewnętrzny wiadomo co do zagospodarowania to każy pod swoje robi.
Cięzko coś w Elblagu znaleść konkretnego pozaty wole mnieć warsztat przy domu.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Ale żeby przyjechali do Ciebie właściciele nowszych bmw to musi ten warsztat ładnie wyglądać. Ludzie oceniają profesjonalizm poprzez wygląd. Musisz sam wyprogramowywać dpf , egr i inne pierdoły elektroniczne. Zgrywać programy już potrafią wszyscy. A o chiptuningu bez hamowni to można zapomnieć. Zestaw chińskich fejsów typu Ktag i Kess też się nie przyda.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
pajak100-zajrzyj na facebookową stronę kolegi kmgarage to będziesz wiedział, że kolega nie stawia w tym pierwszych kroków ;) a i o hamowni coś chyba było wspomniane na początku tego tematu.

kmgarage

Bywalec
Punktów
9
Miasto
cork
Kloego pajak100 to ja wiem że w Pl musi ładnie warsztat wyglądać.W ie nikt na to jeszcze uwagi nie zwraca auto ma być zrobione i tyle :)

Na chinczykach nie jade nie martw sie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Kawa i seksowna sekretarka ... z długimi nogami i duże niebieskie oczy ...

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Ja nie zamierzam nikomu odradzac, kiedyś pisałem że naprawiam auta w miejscowości gdzie jest 5 domów a przywoza auta z 100 000 miasta i nadal jestem zadowolony. Jedyny na co zwrócić mogę uwagę, że nie zawsze warsztat przy domu to taka przyjemność i nie każdy klient rozumie że czas wolny to czas wolny...

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
jak tam kolego kmgarage sprawa z warsztatem juz postanowiles co I jak wybudowac? Ja bym bym na twoim miejscu zamiast konktrtnych morow postawil gala z blachy sprzet do geometri,elektronika I zainwestowac w lawere tak aby od czasu do czasy z Hamburga cos orzywiesc zrobic u sorzedac robota bedzie zaawsze tylko to odpowiednio ogarnac Bo Sam nie zdzialasz za wiele jak bedziesz po czesci jezdzil ,do pieca ladowal telefony odbieral a ile takich brdzie przychodzic I pytac ile za to I zato a najlepiej odrazu robimy albo klijent czesci Sam przywiezie z alledrogo.czasem dzieja sie jaja ale I tez jest wesolo powodzenia!

kmgarage

Bywalec
Punktów
9
Miasto
cork
heya tak jakieś postepy są plany sie lekoo zmienily warsztat będzie jednak w samy Elblagu szukam włąsnie działki pod budowe.

kmgarage

Bywalec
Punktów
9
Miasto
cork
Witam niestety palny nadal w powietrzu nic sensownego pod budowę warsztatu nie znalazłem a jak coś jest to cena z kosmosu :)

I teraz tak myślę mam na oku dwie działki budowlane łączny metraż 2500m.Działki mają oznaczenie MNP i może by tak na początek postawić tam budynek gospodarczy i w nim pracować dodam że nie zamierzam na początku nikogo zatrudniać przy działce co miał by stać garaż jest stolarnia podejrzewam że była postawiona jak był inny plan zagospodarowania.

To obecny plan zagospodarowania

PRZEZNACZENIE TERENU
MNP - tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej i usług nieuciążliwych
1. Jednostki planu przeznaczone są dla funkcji mieszkaniowej i usług
nieuciążliwych.
2. W granicach jednostek planu dopuszcza się funkcję obsługi
inżynieryjnej oraz funkcję komunikacji.
3. Działalność prowadzona w ramach funkcji niemieszkalnych nie może
powodować wytwarzania zanieczyszczeń stałych, ciekłych, pyłów lub
gazów ani powodować uciążliwości wykraczających poza granice
działki.
B. ZASADY KSZTAŁTOWANIA ZABUDOWY I ZAGOSPODAROWANIA TERENU
1. DOPUSZCZONE FORMY ZABUDOWY
1) w granicach jednostek planu dopuszcza się zabudowę
mieszkaniową jednorodzinną wolno stojącą, której integralną część
stanowić mogą pomieszczenia przeznaczone do wykonywania
funkcji niemieszkalnych, zabudowę wynikającą z potrzeb usług
nieuciążliwych dopuszczonych planem oraz zabudowę wynikającą z
potrzeb funkcji obsługi inżynieryjnej,
2) w granicach jednostek planu dopuszcza się wolno stojącą zabudowę
gospodarczą, wolno stojące garaże oraz wiaty.
2. DOPUSZCZONE FORMY ZAGOSPODAROWANIA NIEZABUDOWANEJ CZĘŚCI
OBSZARU
Zagospodarowanie niezabudowanej części jednostek planu
dopuszcza się w formie: obiektów małej architektury, urządzeń
budowlanych związanych z obiektem budowlanym, zieleni, urządzeń
infrastruktury technicznej.
3. POWIERZCHNIA ZABUDOWANA
Powierzchnia zabudowana nie może być większa niż 30 %
powierzchni działki budowlanej.
4. POWIERZCHNIA BIOLOGICZNIE CZYNNA
Minimalny procent powierzchni biologicznie czynnej ustala się na
60%.
5. KSZTAŁTOWANIE BUDYNKÓW
1) USYTUOWANIE BUDYNKÓW NA DZIAŁCE BUDOWLANEJ
a) odległości od granic działki budowlanej określają odrębne przepisy,
b) maksymalne, nieprzekraczalne linie zabudowy należy wyznaczyć
zgodnie z rysunkiem planu,
c) dopuszcza się rozbudowę budynków istniejących w pasie pomiędzy
maksymalne, nieprzekraczalną linią zabudowy a linią
rozgraniczającą ul. Królewieckiej lecz nie poza istniejący obrys
budynku przekraczający maksymalną, nieprzekraczalną linię
zabudowy w kierunku ul. Królewieckiej,
2) WYSOKOŚĆ BUDYNKÓW
a) wysokość budynków nie może być większa niż 11,0 m, przy

W najgorszym wypadku będzię trzeba orać na zielonej wyspie :)

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Witam niestety palny nadal w powietrzu nic sensownego pod budowę warsztatu nie znalazłem a jak coś jest to cena z kosmosu :)

No i stało się. Starłeś się z ponurą, okrutną, polską rzeczywiśtością. Czyli będzie blaszak w polu za stolarnią co wygląda jak stodoła, a za nimi łyse pole.
Ktoś tam coś wspominał o robieniu geometrii , ale gdzie , 8 km od miasta - nikt nie przyjedzie , a dla samego siebie , do zawieszeń wymienionych u siebie geometria nierentowna.

Napiszę Wam kochani co się opłaca - jeśli ktoś nie ma wolnego 1 mln zł + jakiś kredycik mały na 200 tys zł - celem wyposażenia, to można kupić siedlisko za miastem , za jakieś 100 tys zł lekko je wskrzesić za kolejne 100 tys zł , wyposażyć za kolejne 100 tys zł , kupować auta za granicą z uszkodzonym silnikiem i blacharką - rzeźbić je w Polsce i znów na lawetę i sprzedawać w Niemczech - czyli kolejne obrotowe 100 tys zł . Do tego jeszcze jakiś handelek używanymi częściami i jakoś to będzie choć tanich kradzionych na rynku bardzo dużo. No i oczywiście zatrudnienie na czarno dać pobliskim blacharzom , tym co są częściej trzeźwi niż pijani.

Plus takiego rozwiązania jest taki - nie interesuje Cię porządek w warsztacie , sanepid i inne kontrole - praktycznie więc jeden etat odpada . Przy blacharce , wymianach silników i ich remontach zachować ład na hali, brak ślizgawki olejowej na podłodze, a do tego utrzymać tempo pracy - ciężka sprawa - no chyba, że ktoś Ci zapłaci 700 zł za element i 3 tys zł za remont V8 - ale ja o takich płatnikach nie słyszałem.

We wszystkim jest potworna konkurencja- ja sterowniki , wożę do gościa 50km ode mnie on ma sprzętu za jakiś 150 tys zł współpracuje z Rosjanami i Bóg wie iloma tunerami w kraju. Zajmuje się tylko elektroniką, a abonament miesięczny za jego interfejsy oryginały jakie ma to coś około 6 tys zł. Do tego łeb jak sklep , dorabianie wszelkich kluczy, immo, DPF, liczniki , tablice błędów i co sobie zażyczę. Jakby miał się specjalizować w jednej marce to by umarł z głodu. Jeśli on czegoś nie wie - cóż nikt nie jest wyrocznią , po 30 min z Rosji przychodzi przerobiony soft i sprawa zamknięta.
Kolego kmgarage - być może jesteś dobry w materii elektroniki i mechaniki BMW - ale to w tym kraju kompletnie nic nie znaczy , to wszystko co Ty zrobisz , Polak zrobi trzy razy taniej, a Rosjanin pięć razy taniej i dwa razy szybciej niż Ty. Ostatnio byłem u niego miał po dzwonie jakies bmw f10 - galimatias w elektronice - siedział pół dnia i bez efektów - za chwilę patrze na jego lapka podłączonego do tej fury - udostępnił swój komputer i myszka sama chodzi po programach i ogarnia furę. 20 min i po sprawie. Od czego ma się kolegów w tej branży. Ten mu ogarnie bmw , a tamten renówkę. Biznes się kręci.

Nawet jeśli jesteś dobry- to musisz klientom pokazać konkretny warsztat - najlepiej nich kilka bmw nowszych w nim stoi- więc takie żeby coś znaczyły - to 80 tys zł /sztuka, ostra reklama i dużo czasu i okazania cierpliwości na efekty.
Chyba nie myślisz , że pojawisz sie w jakimś stutysięcznym mieście wyjdziesz na ulicę i krzykniesz - jestem Stefan i będę teraz u Was naprawiał samochody marki BMW. Obawiam się , że 2 lata pracy za free, a póżniej coraz lepiej. Najpierw E36 :) jakieś stare flaki , kilka ewuesów zdejmiesz :) czujników ABS wymienisz :) , a póżniej jakoś to ruszy.

kmgarage

Bywalec
Punktów
9
Miasto
cork
rachunek prosty blaszka nie będe stawiał nie ma już 20 lat aby marznoć :)

co do działki to jak nazłość tam nie ma pola zadupei to też nie jest bo to część elbląga w której biedni ludzie nie mieszkją.

Będe dalej szukał lub zostane tu gdzie mi dobrze z kim nie gadam to każdy mówi ze nie ma po co tam wracać jednak się w tym kraju urodziłem :)

Masz rację i też jestem tego świadomy ze pewnie bym się cofnoł z auatmi w pl tutaj jednak robie praktycznie auta nie starsze niż 5-6 lat

Czas pokażę co będzie

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Działki to są - nie przesadzajmy, że ich nie ma. Spójrz prawdzie w oczy - po prostu na dobrą lokalizację i dużą działkę Cię nie stać. Idziesz do biura pośrednictwa kładziesz pół bańki i masz do oporu 1500 m2. Ale w tym momencie zapala się kontrolka, przecież to połowa mieszkania w UK, - można wynająć i też nieźle żyć z takich dwóch. Sama działka to nic - kawałek gleby zapewne nieogrodzony tylko co dalej - jeśli warsztat to pozwolenia środowiskowe i bieganina, przyłącza, szamba , strażacy i cholera wie kto jeszcze. Od zakupu do startu pod dachem licz 2 lata. Do tego ktoś kto to pozałatwia - jakieś 10 tys zł no i będzie nadzorował budowę - więc walnie Cię na jakis 50 tys zł i drugie tyle na materiałach, przecież nie będziesz tutaj przyjeżdżał, bo każdy przyjazd dla Ciebie to strata i przestój w aktualnej robocie.

Można z powodzeniem powiedzieć , że zostaniesz okradziony w biały dzień z części zarobionych pieniedzy.
Niestety tutaj tak jest - jak ktoś kupi grunt - to chce na sprzedaży zrobić interes życia. I co ciekawe w końcu trafia na nabywcę.

Dlaczego o tym piszę i chce mi się pisać - otóż już Ci wyjaśniam - miałem mieć wspólnika elektronika , który prowadził swój warsztat w UK - taki większy na 4 stanowiska , przyjechał mnie odwiedzić i ponegocjować , a że nazbierało sie trochę samochodów z dpf więc wpadł z chińskimi fejsami i poogarniał je. Zrobił to szybko i bez poprawek. Patrzyłem na ręce , nie programem , tylko z palca walił mapy - myślę sobie jest dobry. Chiptuningiem tez się parał , i nawet zrobił jednego zapierdalacza 1150KM . Podobnie jak Ty robił nowesze fury - tylko na warunki UK auto mające 7 lat to już stary śmieć , u nas to nówka, więc też się podniecałem furami z 2012 roku, które mi pokazywał jak robi. To były porszaki , ferarki i inne fajne bryki - wszystko udokumentowane na FB. Roztoczył mi obraz hamowni za 420.000 tys zł netto , nawet już miejsce wyznaczyliśmy gdzie stawiamy obok mojego warsztatu - doklejamy kolejne stanowisko i gitarra. Zaczął przyjeżdżać częściej i pomagać nam elektronicznie - spał sobie w hotelu śmigał furą z wypożyczalni, mówił , że ma kilka mieszkań w Anglii które wynajmuje i musi je sprzedać. Jednak gdy przyszło do zamawiania hamowni nagle wyjechał i ślad po nim zaginął. Dzwoniłem do niego zaczął coś bredzić , że wszystko nie jest takie proste i najlepiej to jak on by w UK ogłosił upadłość konsumencką :)

Morał tej historii jest taki - jeśli nie masz 2 mln zł to tutaj nie przyjeżdżaj. Chcesz zrobić konkretny nieautoryzowany serwis BMW, który będzie konkurował z serwisem fabrycznym, oferował więcej za mniej , mało tego - najważniejsze- odbierze im klientów- to bez marmurów wewnątrz za 500 zł /m2 się nie obędzie. Zastanów się , pomyśl, bo magików po szopach to my mamy dużo i siedzą od lat i mają swoich klientów.

Do góry Bottom