• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Budynek gospodarczny a prowadzenie działalności jednoosobowej

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
No to zakładasz działalność, ZUS płacisz malutki bo masz zatrudnienie i działasz. Jak chcesz mieć wszystko w 100% legalnie to szykuj co najmniej 0,5 mln zł na sam budynek i to tak bez rozrzutności...
A na co miałbym wydać te pół miliona?
Jeżeli prowadzenie dorywczej jednoosobowej działalności gospodarczej serio wiąże nie z takimi kosztami to to jest jakaś paranoja. Rozumiem ochrona środowiska, że musiałbym mieć umowę z firmą zabierającą zużyte oleje itp. W taki sposób zabija się drobną przedsiębiorczość i nie dziwię się, że ludzie działają w szarej strefie.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
czytajcie ze zrozumieniem...
ja mam 3 pojemniki takie na śmieci z klapą 200l. i opisane, filtry , zużyte aerozole, brudne czyściwo, pojemniki siatkowe 3 szt, złom metalowy, opakowania plastikowe i plastik, artykuły gumowe.
Raz w miesiącu przyjeżdża firma recyklingowa z Bagami i zabiera graty z pojemników...

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A na co miałbym wydać te pół miliona?
Jeżeli prowadzenie dorywczej jednoosobowej działalności gospodarczej serio wiąże nie z takimi kosztami to to jest jakaś paranoja. Rozumiem ochrona środowiska, że musiałbym mieć umowę z firmą zabierającą zużyte oleje itp. W taki sposób zabija się drobną przedsiębiorczość i nie dziwię się, że ludzie działają w szarej strefie.

Niestety żeby mieć warsztat musisz mieć odpowiednią izolację która nie przepuszcza płynów, własną oczyszczalnię ścieków, odprowadzanie spalin, nadmuchy powietrza i setki innych dyrdymałów niewiadomo komu potrzebnych jak np łazienka dla niepełnosprawnych

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Off top.
@Szumek72, kupiłeś FSO? Z tego co pamiętam Jagiellońska 88 to był adres FSO:D

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Off top.
@Szumek72, kupiłeś FSO? Z tego co pamiętam Jagiellońska 88 to był adres FSO:D
Tak, zgadza się...:p

nie przesadzaj, ale kawałek...adres muszę mieć tam gdzie mam działkę....:D

25 lat tam spędziłem, więc....teraz mam swoją działalność tu na terenie i naprawiam też sprzęty fabryki, bo już nikt mądry tu się nie ostał....:D

Ostatnia edycja:

mateusz9

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam.
Składam wniosek o dotacje z PUP na warsztat motocyklowy i mam kilka pytań związanych z budynkiem na niego przeznaczonym.
Moja mama posiada budynek gospodarczy. Jest to murowana stodoła z nowym dachem i posadzką. Chciałem zapytać czy konieczna jest zmiana przeznaczenia budynku i co trzeba uczynić jeśli takiej zmiany trzeba dokonać oraz w jaki sposób zmniejszyć powierzchnie budynku? Na warsztat nie potrzebuje całości lecz połowę. Chciałem się jeszcze dowiedzieć czy prowadząc jednoosobową działalność, potrzebuje tych wszystkich pozwoleń: straż, elektryk, środowisko itd.?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
UP nie interesuje co to za budynek i jakie ma przeznaczenie. Nic nie zmniejszaj, jak przyjdą to im pokażesz że masz dużą przestrzeń i tyle... No chyba ze obok świnie i krowy to nie bardzo będą na to patrzyć :p

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
To teraz ja się popytam troszkę bo mało wiem o wymogach w polsce
Garaż obok domu na dwa stanowiska
Posadzka betonowa
Chciał bym sam tak sprubowac po powrocie do polski
Jeśli bym sam pracował to ......
Czy potrzebuje papiery na podnośnik?
Czy potrzeby je łazienki dla klientów?
Czy jakieś p.poz (czy tylko dla własnego bezpieczeństwa )

Może ktoś by podpowiedział co na mnie czyha bo jeśli ma to się wiązać z wielkimi kosztami przystosowania budynku to wolę hobbistycznie po godzinach pod osłona nocy hehe
A może jako ze sam bym pracował to takich wielkich wymogów nie ma

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Czy mógłby mi ktoś szerzej objasnic instalację separatora substancji olejowych w warsztacie? Czy to jest instalowane w obiegu wszystkich ścieków garażowych? Czy mogę zrobić kratkę sciekową w posadzce? Jakiś przepis regulacja prawna bardzo proszę.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
kratki w podłodze ....tylko z podłogi idą do seperatora

tylko takie uwagi ....masz w projekcie

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
WC też przez separator? W sensie kibelek :) nie mam jeszcze projektu, robię dopiero wstępną kalkulację

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
nie...chyba, nie masz zamiaru tam dota i oleju wylewać ?

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
No nie, ale wolę się upewnić. W PL wiele przepisów jest absurdalnych.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Kupujesz najtańszy betonowy za ok.4500
I jest ok.
Jak zajrzyj potem do środka i zobaczysz za co płacisz. ...to, cię szlak trafi

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
UP nie interesuje co to za budynek i jakie ma przeznaczenie. Nic nie zmniejszaj, jak przyjdą to im pokażesz że masz dużą przestrzeń i tyle... No chyba ze obok świnie i krowy to nie bardzo będą na to patrzyć :p
Pare postów wyżej piszesz że trzeba pół bańki na budynek żeby go dostosować , teraz piszesz że mogą krowy obok stać

Do góry Bottom