• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Budynek gospodarczny a prowadzenie działalności jednoosobowej

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
To Ci wytłumaczę:
Na warsztat aby spełniał wszelkiego rodzaju normy (łazienka dla inwalidów, separatory ropopochodnych, nadmuchy powietrza, wyciągi spalin itp) musisz mieć od 300 tys w górę.
UP ma to głęboko w poważaniu gdyż dla nich liczy się sztuka (kasa rozdana - statystyki idą w górę). Dla nich cztery ściany wystarczą.
Zrozumiał?

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Jako jednoosobowa firma można prowadzić działalność w 100% legalna bez wkładu 300tyś i mieć warsztat spełniający normy .Dlatego się nie zgadzam , pracując samemu jako jednoosobowa działalność nie ma obowiązku spełnienia warunku typu ubikacja , pomieszczenie socjalne ,prysznic itd.
Temat jest pod tytułem działalność gospodarcza jednoosobowa a budynek gospodarczy .

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Kto Ci takich głupot nagadał?! Warsztat samochodowy to budynek użyteczności publicznej dlatego wszelkie ppoż i inne WC obowiązują.

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Jeżeli przekwalifikujesz budynek na usługowy to i owszem ale prowadzić działalność mozna jednoosobowa nie spełniając całych tych wymogów odnośnie ppoż itd

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
masz rację kolego do pierwszej wizyty ochrony środowiska lub inspekcji pracy ale myślę że to pierwsze będzie szybsze i wtedy pogadamy...życzę powodzenia. Nie wiesz jaki świat jest zazdrosny, mściwy i nienawistny, ale ja ci życzę jak najlepiej. Te 300 tysi to trochę przesada ale worek kasy musisz mieć, na podstawy.

a tak na marginesie to najprostsza działka czyli koła,hamulce,klima - na wszystko oddzielne pojemniki w wyznaczonym miejscu(stary płyn hamulcowy, olej, opony, filtry) odprowadzenie spalin z hali czy garażu, gaśnica w zależności od wielkości budynku) to tak na szybko bez kibla i bieżącej wody bo pewnie masz studnię a klient jak przyjedzie i zapyta o toaletę to powiesz że za garażem dwa kołki pionowe i na nich deska a pod nimi dołek...:D kolego, życie...jak chcesz mieć klientów. To co opisujesz to możesz sobie robić, dla siebie, a i też jak sąsiad podpier...li że robisz auta to wtedy życzę powodzenia...
Myślę że z twojego rozumowania to chciał byś robić i może to lubisz i czujesz bluesa ale po co sam się oszukujesz?
Mechanika i pochodne może fajna sprawa, ale kosztowna nawet jak spełnisz wszystko. c.d.n.....klucze,diagnoskopy,zestawy czy kpl blokad itd....studnia bez dna....sam zrozumiesz, a na razie posłuchaj już trochę tych po przejściach:D

Ostatnia edycja:

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Szumek Inspekcja Pracy nie może nic zrobić przy jednoosobowej działalności. Znajomy co spawa aluminium miał wypadek - wybuchł zbiornik. IP przyjechała i pojechała bo im nic do tego przy JD.
Co do reszty to popieram oczywiście :)

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Koledzy myślicie ze mam 20 lat i z doświadczeniem szkolnym ubzdurałam sobie ze bede robił sobie garaż i zarabiał na mechanice . Otuz nie , mechanikiem jestem z stażem 10letnim pracowałem w UK 5 lat , diagnoskopy klucze blokady itd juz mam ponieważ w Angli każdy mechanik ma swoje narzędzia . Tak jak mowisz Polacy to zawistny kraj . Nie pomyłka kraj jest ok ale ludzie psy ogrodnika .

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
I jak to w końcu jest z tą jednoosobowymi firmami i tymi wszystkimi wymogami?. Kolega mechanik ma warsztat połączony z domem i będąc tam jakos wiątpie żeby to wszystko miał ogarnięte. A jak chciał do niego praktykant to powiedział że nie ma łazienki i nie może go wziasc, to jak to jest w końcu (mowa tu jest jedno osobowej działalności) czytalem inne forum i pisali że nie trzeba przeciw pożarowych BHP tylko kasa fiskalna, załatwienie z odpadami

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Dokładnie kasa jak będziesz vatowcem , papiery na odpady , Udt jeśli chcesz na Podnosnik i można działać . Sporo warsztatów nie spełniają nawet tych zaleceń . Ja czekam teraz na pozwolenie na budowę w której mam zmianę sposobu użytkowania z gospodarczej na garażowo gospodarcza po czym rejestruje firmę gdzie wytyczam cześć Garazowa

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
A gdzie się teraz załatwia przekształcenia? Otwierając warsztat robisz z garażu jakiś pomieszczenie uslugowe?

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
przekształcenie załatwia się poprzez zmianę sposobu użytkowania w urzedzie gminy . Pozniej jak otwierasz firme wyznaczasz metraż gdzie będziesz wykonywał działalnosc ( wiec warsztat w stodole czy pokoju w domu samo z siebie nie pasuje )

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
Separatory muszą być na zasadzie ścieków czy mogą być po prostu beczka 200 litrowa na przepracowany olej.

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Jakby były seperatory to głowa spokojniejsza , jednakże w niewielu warsztatch takowe są . Beczka na olej i papier na utylizacje do tego systematyczne raporty ,sprawozdania do ochrony srodowiska ( raz na rok ) i nie powinno nikogo bolec .

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Czyli co? W garażu mozna jednoosobowy warsztat otworzyć?:eek:

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Jakby były seperatory to głowa spokojniejsza , jednakże w niewielu warsztatch takowe są . Beczka na olej i papier na utylizacje do tego systematyczne raporty ,sprawozdania do ochrony srodowiska ( raz na rok ) i nie powinno nikogo bolec .
Separator musi być.

Panowie ja życze z całego serca tym którzy żyją w przekonaniu że pracując samemu nie podlegacje przepisom ppoz bhp i nadzoru budowlanego- POWODZENIA !

Użytkowanie garażu, pom. gopodarczego, mieszkalnego w celach zarobkowych to jest samowola budowlana... I podlega opłacie legalizacyjnej i wszystkim tyk kurowodom co budynek którego nie ma na mapie !

Chcąc zarabiać ma być lokal usługowy
sprzedawać handlowy
produkować produkcyjny
A jak chcesz kury mieć to gospodarczy
I skończcie pisać farmazony !
Nie ma że jak jesteś sam to Ci sie nikt nie dowali. Po prostu jest dużo większa szansa że nikt tego nie zauważy bo budynek nie jest zgłoszony do IP do Sanepidu czy strazy....

Ostatnio edytowane przez moderatora:

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
To co ma być a co jest to są dwie różne rzeczy . Jeśli takie normy musiał by spełniać każdy warsztat i były restrykcyjnie sprawdzane wymaganie to 90% warsztatów które znam by nie działały . Niektóre już od 20 lat działają a nawet są w sieci bosch serwis . Palić zużytym olejem tez nie można a sam pewno masz piec na zużyty olej kolego markez12 .

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Nie nie mam pieca olejowego. A w temacie rozmawiamy na temat jak powinno być !

Do góry Bottom