• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

C4 Picasso 2 nie ma reakcji na przycisk start

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Witam serdecznie ,Panowie stała się dziwna rzecz w mojej cytrynie ,podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka od ABS ,zatrzymałem się żeby go zgasić i odpalić bo pomyślałem że może coś się zawiesiło,niestety nie było reakcji na przycisk i nie chciał zgasnąć. Po przyjeździe do domu zgasiłem ma 6 biegu i ja zadusilem.
No i się zaczęło nie mogę wogole włączyć zaplonu ,lexia nic nie zrobię bo nie ma zasilania w gniazdku .
Sprawdziłem bezpieczniki ,kable itp i wszystko wygląda ok.
Zastanawiam się czy może nie padło bsi .
Odlaczylem Aku i myślałem że może się zresetuje a tu nic ,cisza jak makiem zasiał ,radio działa i zamek centralny i w sumie to tyle
Przyznam się że to mój pierwszy francuski pojazd i nie specjalnie mam doświadczenie w elektronice tej marki.
Pomóżcie coś bo zaczynam włosy z głowy rwać i jutro do roboty to chyba rowerem pojadę.
Aha ,sprawdziłem jeszcze akumulator bo myślałem że zwarcie robi i też dupa .
A i silnik 1.6 eHdi 2013r 116km

sta 42

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
rzeszow
nawet bez zaplonu powinno byc zasilenie w obd, czy to automat?

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Ja trafiłem na forum mechanika czy na OtoMoto ?

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
Jak widze niewiele tu sie zmienilo od paru lat. Co z Was za ludzie, ze nie chcecie pomoc czlowiekowi, ktory jest w potrzebie? A wracajac do tematu : sprawdz wszystkie bezpieczniki , rowniez te grube. One sa pod BSM od spodu. Jesli nie dziala gniazdo EOBD brak jest zasilania. Brak zasilania na sterowniki rowniez bedzie powodowac brak mozliwosci polaczenia.

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Dzięki za zainteresowanie,już wszystko sprawdziłem i na 90% padło bsi .
Jutro jadę do elektroników że by to potwierdzić i jak coś to zrobią mi klon na drugim żebym nie musiał zmieniać kluczyków.
Dam znać na forum .

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Jak BSI sie wysrało to na pewno zrobią ci klona, ze smieci ori wgrają smieci w kupiony.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Kluczyki i klon nie mają nic do rzeczy.

Wyciągasz tyko pin jak go nie ma i kodujesz "nowe" bsi po opcji virgin.

Wcześniej zawsze można się wpiąć w bsi i spróbować na stole się połączyć dla pewności.

Diagnostyka, później dopiero naprawa.

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Ci kolesie co się tym zajmują to naprawdę kozaki jeżeli chodzi o elektronikę samochodowa i tu nie mam żadnych obaw że coś zepsują albo zrobią źle od lat wozi się do nich rzeczy niemożliwe. bardziej boli mnie fakt że sam tego nie jestem w stanie ogarnąć ze względu na brak wiedzi i też sprzętu. Wolę już silniki rozbierać albo już nawet wymieniać rozrząd w starych fordach dieslach .

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Nie oni zepsuja tylko ty masz juz zepsute swoje.

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Kluczyki i klon nie mają nic do rzeczy.

Wyciągasz tyko pin jak go nie ma i kodujesz "nowe" bsi po opcji virgin.

Wcześniej zawsze można się wpiąć w bsi i spróbować na stole się połączyć dla pewności.

Diagnostyka, później dopiero naprawa.
A to jest ten sam pin co do kodowania kluczyka

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Sprawa załatwiona i auto już zrobione. Winny był moduł haka. Żabojady dokładali jak i podpieli zasilanie modułu nie pod akumulator tylko wpieli się w kabel linii can który idzie do bsi no i się spaliło coś w tym bsi.
Wymontowali wlutowali i działa.
Jutro jeszcze muszę jechać bo nie składają się lusterka ani z pilota ani przełącznikiem z kabiny.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Jak to jest bsi 2 płytowy pcb to ktoś miał fantazje żeby to lutowac :D

W pl bsi średnio 50 zł kosztuje ... do tego Virgin i wszystko powinno śmigać przez jakiś czas.

fudi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
London
Wcześniej jeździłem w dzień z przyczepą i był na światłach dziennych to nie miał takiego obciążenia może ,a jak się zepsuło to była noc i wszystko świeciło i pewnie za duże obciążenie poszło .
A co do lutowania to pisze tylkobo tym co od nich usłyszałem a co faktycznie zrobili to tylko oni tam wiedzą

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
Ciesze sie, ze autko jezdzi. Prawda o francuzach wyszla na jaw : to nie auta sa denne, to czesto mechanicy napsuja to co jest dobre. Swoja droga to dziwne, ze to auto jezdzilo po takiej implantacji? Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Do góry Bottom