• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

C4 Picasso - nie działa przycisk od komputera i pokrętło na kierownicy

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Sprawa pierwsza - jeżeli znasz angielski to szukaj na anglojęzycznych forach, jeżeli nie to też tam szukaj, tylko zainstaluj sobie tłumacza w przeglądarce. Założe się, że pełną procedurę znajdziesz też na yt i mimo że te konta znikają często bardzo szybko to sprawie nie ucina się łba i w ich miejsca nowe wskakują jak grzyby po deszczu. Jeżeli to Ci nie wystarcza to są płatne webinary, są przecież książki, z dostępnością do takiej wiedzy większych problemów nie ma. Linków nie podaję, bo na tym forum ludzie biorą pieniądze za takie usługi, więc mi po prostu nie wypada, ale po tym co piszesz i jak piszesz wnioskuję że sobie poradzisz i bez mojej pomocy.

Sprawa druga - czy nie masz podłączonej kamery lub czegoś innego bezpośrednio do baterii? Zresztą nie musi być nawet bezpośrednio, może być "złodziejką" (nie znam polskiego odpowiednika na hard wireing) do któregoś z bezpieczników. Moja kamera jest tak podłączona i tak sobie bierze zasilanie ze względu na czujnik wstrząsu i tryb parkingowy, więc nie dziwi mnie zastanie Partnera czy Berlingo w Economy Mode po przyjściu.
To jak długo auto może po zgaszeniu chodzić zanim wskoczy w tryb ekonomiczny - tego nie wiem i w sumie to sam chętnie poszperam, bo mimo posiadania kilku cytryn jakoś nigdy się nie zainteresowałem. Pewnie dlatego, że po prostu nie musiałem, poza tym nie widziałem między nimi anomalii i nie musiałem w nic ingerować. Ale tak jak Ty jestem generalnie użytkownikiem tych aut, nie pracuję w tej branży na codzień.

Parabol

Początkujący
Punktów
0
Raczej nic nie jest podłączone bezpośrednio. Samochód mam stosunkowo niedługo, bo niecałe 3 miesiące, ale przez pierwsze 2 nie miałem takiego objawu. Też potrafił wejść w ten tryb, ale nie od razu po włączeniu zapłonu. Ewidentnie się coś zmieniło w tej kwestii. Jednak ewidentnie wygląda to jak korelacja z napięciem akumulatora. Po włączeniu zapłonu od razu jest niskie, więc tryb eco też wskakuje od razu. Po odpaleniu silnika jest ładowanie i napięcie aku mocno skacze do góry. Po wyłączeniu silnika nie spada od razu tylko powoli obniża się do napięcia z momentu zapłonu i tu strzelam, że jest ono zbyt niskie bo 12,2V a może powinno być 12,6V. Trwa to pewnie z minutę i przez ten czas radio jeszcze działa a potem znowu tryb eco. Muszę się temu przyjrzeć. Może czas akumulatora nadszedł, zwłaszcza jeśli jest jeszcze oryginalny jeśli to możliwe żeby 10 lat wytrzymał. Gdyby tak by było, to i tak długo działał.

Szukam już w zasadzie tylko po angielsku. Jednak coraz bardziej skłaniam się do poszukiwań po francusku, bo wydaje mi się, że to może być niegłupi pomysł. Niestety jeśli chodzi o francuski znam tylko podstawy na tę chwilę, ale z translatorem może warto spróbować.

Parabol

Początkujący
Punktów
0
Dziś było kolejne podejście do Citroena i lekko nie jest.
Albo czegoś nie kumam albo nie mam tego "Multifunction Display". Poniżej zdjęcia. Nic podobnego nie znalazłem.
IMG_20210813_211514.jpg IMG_20210813_211507.jpg IMG_20210813_211435.jpg

W kwestii baterii to na włączonym zapłonie mam coś takiego:
IMG_20210813_214718.jpg
na wyłączonym jest tak:
IMG_20210813_214454.jpg
W obu przypadkach prąd duży, zwłaszcza na wyłączonym zapłonie, ale mam wrażenie, że chociażby to że jest podłączony interfejs powoduje ten pobór. Wydaje mi się, że dopiero po jego odłączeniu samochód kompletnie "zasypia" co w sumie jest logiczne. Pozostaje zatem sprawdzić prąd jałowy ale wpinając się z amperomierzem. Gdyby jałowo szedł ponad 1A to już dawno samochód by nie odpalał, a generalnie cały czas nie ma z tym problemu.

W kwestii płynu FAP i samego DPF to sprawa robi się ciekawa. W zakładce od pompy znalazłem taką informację:
IMG_20210813_212414.jpg
Czyli, że zbiornik ma 1,07litra
Natomiast w zakładce od pomiarów wydechu mam coś takiego.
IMG_20210813_213212.jpg IMG_20210813_213233.jpg
Tudaj zbiornik ma wielkość 1020ml, a pozostało w nim 1004ml. Znowu jakieś głupoty. Jeśli chodzi o ciśnienie na wyjściu/wejściu to po odpaleniu silnika jest 7mbar przy 1500 obr i około 14mbar przy 2500 obr.
Znalazłem już chyba gdzie uzupełnia się płyn. Chyba było w zakładce od pompy w repair -> replacement parts. Natomiast nawet jak to zrobię to boję się, że wielkość zbiornika pozostanie zła. Zastanawiam się gdzie to można zmienić.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Przykro mi, tak przez neta i po screenach to ja nie umiem. To albo ktoś inny, albo Ty sam jak już załapiesz lepiej co i jak.

To:
Z wersji 7.57 nie korzystałem, u mnie to wygląda trochę inaczej.

Nie zmienia to faktu, że robiąc GLOBAL TEST po vinie powinenieś pod Family No. mieć Multifunction Display a obok pod Control Unit jego wersję. Zaznacz to i wejdź wciskając zielony ptaszek.
I dalej będą w środku Configuration > Manual Configuration > Vehicle Configuration > Trip Computer Option = x < jeżeli missing ustaw na present.
Następnie program wróci do Vehicle Configration a funkcja Trip Computer Option powinna być podświetlona na zielono. To znaczy nic innego jak to, że została zmieniona, ale NIE AKTYWOWANA.
Aby ją aktywować należy nacisnąć ikonkę tych dwóch pierścieni obok ikonki ptaszka.
Jeżeli zrobiłeś to prawidłowo to wyświetli się okienko, w którym będzie napisane "Configuration carried out".
Dziękuję, to wszystko.
...zrobiłem sam w środę w nocy w Berlingo zanim Ci to napisałem. Takiej C4 jaką masz nie mam i nie mam do takiego auta dostępu.

921815C Interface Rev. C Diagbox 9.68 - z tego korzystałem.

Parabol

Początkujący
Punktów
0
Dziwna sprawa, ale właśnie mam wrażenie, że u mnie tego nie ma. Wcześniej używałem Diagbox 9.68 i też miałem problem, żeby to znaleźć. Spróbuję jeszcze raz Diagbox 9.68, bo teraz już trochę więcej wiem, więc łatwiej mi się będzie odnaleźć chociaż coś czuję, że brak tego komputera to jest jakaś grubsza sprawa.

W kwestii płynu FAP też nie chcę namieszać, więc jeszcze nic nie resetowałem, bo mnie ta jego dziwna wpisana ilość trochę zdziwiła. Zwłaszcza, że w dwóch różnych miejscach są różne informacje. Co gorsze długo szukałem ile powinno być wpisane fabrycznie i jest to chyba jakaś wiedza tajemna, bo nigdzie nie mogę znaleźć. Obecnie mam wlane ok. 2,4l. Do tego zbiornika w zestawie zazwyczaj sprzedają 3l. Gdzieś coś chyba kiedyś znalazłem, że 2,8l wchodzi. Pytanie czy gdzieś da się to wpisać. Jeśli tak i może to być dowolna ilość to zawsze mogę podać 2,4l czyli tyle ile jest teraz w sumie.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
921815C Interface Rev. C
To jest ważne, a to jakieś używasz wersji jest mniej ważne, choć też może mieć coś do rzeczy.

Nie umiem na odległość stwierdzić co masz co nie, ale skoro ja potrafiłem sobie wymienić manetkę (na taką samą czyli z dwiema strzałeczkami), to ktoś pewnie też umiał. A w starszych Citroenach - szczególnie tych "miejskich" to wcale nie jest regułą że mają trip computer. Generalnie skoro masz przy sobie sprzęt to przecież po vinie możesz sam sprawdzić w co wyposażony jest ten szczególny samochód, a skoro do tej pory o tym nie wspomniałeś to zakładam że tego nie zrobiłeś.

Additive - ja kompletną procedurę nauczyłem się z Citroen Service Box, poza tym zgaduję że Diagbox też będzie miał ją opisaną przynajmniej w jakimś stopniu. Sam jeszcze nie używałem Diagbox żeby się w to bawić, bo Autel który kupiłem robi to samo, więc dopóki na czymś nie polegnie to Diagbox będzie się kurzył.

Te ostatnie pytania - to musisz sam dojść, bo auto widzisz Ty. Nie jest to tajemna wiedza, bo wyżej dałem Ci już jedną sugestię gdzie tego szukać. Nie napisałeś też nic o baterii, ale to już na zapas też Ci odpowiem że po screenie z diagbox to się nie da stwierdzić czy ta Twoja bateria jest sprawna. Skorzystaj z mojej poprzedniej rady i nie sugeruj się tym co widzisz na obrazku. Miernik w łapę i do boju.

Życzę owocnych poszukiwań :finger:

Parabol

Początkujący
Punktów
0
Interfejs chyba mam B a nie C. Nawet do głowy mi nie przyszło, że taki napakowany elektroniką i jeszcze nie taki stary Citroen nie ma komputera pokładowego, ale chyba masz rację. VIN miałem rozkodowany i nic na ten temat w nim nie było, więc wszystko wskazuje na to, że zwyczajnie nie mam komputera pokładowego i pewnie dlatego nie ma nic na ten temat w Diagbox.

W kwestii akumulatora to kluczowe będzie zmierzenie napięcia przy rozruchu, ale znalazłem zakładkę gdzie jest informacja o naładowaniu na poziomie 64%. Na innym forum ktoś napisał, że eco mode załącza się jeśli naładowanie spadnie poniżej 75%, co by tłumaczyło to, co się dzieje u mnie. Przy najbliższej okazji przyjrzę się temu. W sumie akumulator pewnie ma gdzieś podany rocznik, więc też poszukam i to może wiele wyjaśnić.

W kwestii płynu to mam nawet instrukcję warsztatową ale niestety do rocznika 2007. Jest tam coś o uzupełnianiu płynu, ale też nie mogę na tym bardzo polegać, bo akurat o ile dobrze wiem w pewnym momencie w tej kwestii coś się zmieniło i było przejście chociażby z "nerki" na zbiornik płynu. W tej instrukcji nie ma dokładnie mojego silnika, bo po 2007 była jakaś zmiana jeśli chodzi o 1,6HDI.

Parabol

Początkujący
Punktów
0
Z akumulatorem nie miałem czasu się bawić ale udało mi się zainstalować Service Box a razem z nim DokBackup. Za wiele jednak tam o dziwo nie znalazłem odnośnie uzupełniania dodatku FAP oprócz tego, że fabrycznie wlewają 1,35l. To jest w sumie ciekawe, bo widać, że oszczędzali, bo wchodzi więcej. Niestety odnośnie komputera są tylko dwie wzmianki żeby użyń narzędzia diagnostycznego, ale co wyklikać nie ma więc sam muszę sobie poradzić. Uzupełnianie sugerują 1l lub 3l. Wnioskuję z tego, że nie ma jedynej słusznej ilości dodatku w zbiorniku a raczej wpisuje się tyle ile jest z granicą w okolicy 3l bo więcej fizycznie nie wejdzie do zbiornika.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Źle wnioskujesz, a tym postem niestety pokazałeś mi że się myliłem względem Ciebie i tego że się ogarniasz.

Przez procedurę jak aktywować trip computer przeprowadziłem Cię jak ślepca przez pole minowe - ale to były instrumenty, miałeś lexię pod nosem, więc pomyślałem ok - chciałem pomóc.
Nawet do głowy mi nie przyszło, że taki napakowany elektroniką i jeszcze nie taki stary Citroen nie ma komputera pokładowego, ale chyba masz rację. VIN miałem rozkodowany i nic na ten temat w nim nie było, więc wszystko wskazuje na to, że zwyczajnie nie mam komputera pokładowego i pewnie dlatego nie ma nic na ten temat w Diagbox.
Mnie z kolei do głowy by nie przyszło, że ktoś kupuje auto nawet za 1000zł i nie sprawdzi sobie po vinie przed zakupem co te auto w ogóle ma.
Obaj mamy lekcję na przyszłość: Ty żeby być bardziej świadomy, a ja że nie każdy myśli tak jak ja i każdą sesję "diagnostyki on-line" trzeba zaczynać od podstawowych pytań.

Teraz pytasz o additive - więc już bardziej grubo niż instrumenty - i gdybyś faktycznie kumał jak to działa to nie napisałbyś tego co napisałeś, także sorry, ale tutaj moja pomoc się kończy. Moja rada może być od tej pory tylko jedna: zawieź to do mechanika, który wie jak to zrobić, a przy okazji sprawdzi Ci baterię - skoro nie masz na to czasu.

I mam nadzieję, że bez urazy tak ogólnie.

Parabol

Początkujący
Punktów
0
W kwestii dodatku napisałem w zasadzie to, co przeczytałem w Service Box. Nie wiem w którym miejscu jest coś nie tak.
W kwestii zakupu samochodu przyznaję się że byłem zielony. To w zasadzie pierwszy samochód, który sam kupiłem. Nie miałem nikogo kompetentnego do pomocy. Sprzedawca sprawiał dobre wrażenie, ale teraz wiem żeby nikomu nie ufać. Natomiast umówiłem się w warsztacie, który sprawdza Citroeny i co? Pół godziny wcześniej zadzwonili, że jednak inny samochód wstawiają na podnośnik czyli mnie wystawili. Ja niestety bez doświadczenia a pod presją czasu zgodziłem się na zwykłego diagnostę i to był błąd bo on całe nic sprawdził. Teraz mam nauczkę.
Do mechanika oddałem. W zasadzie było już 3 i po każdym mam wrażenie coraz więcej niejasności a problemy pozostają. Oczywiście każdemu zapłacić musiałem. Gdyby nie to, to nie pchałbym się w interfejs. Natomiast mam wrażenie, że inaczej mogę tak do końca życia się bujać.
Komputer pokładowy jest mi zbędny w zasadzie ale trochę czytałem i nikt nigdy nie pisał że może go nie być a ja sam widząc strzałki na manetce stwierdziłem, że musiał być tylko coś jest zepsute a ja nie wyłapałem przy zakupie. Wygląda to tak, że ludzie chcą mi pomóc i opisują procedurę a ja nie potrafię tego wyklikać a w praktyce chyba zwyczajnie nie da się u mnie nic z tym zrobić.
Wczoraj znowu (po 3 wizytach u mechaników) wyskoczyło "niebezpieczeństwo zatkania filtra FAP". Na innym forum dowiedziałem się, że to pewnie problem z silnikiem i rzeczywiście znalazłem błędy na 3 cylindrach.
Jeśli chodzi o czas i ogólnie rozgrzebywanie auta to może to dziwnie wygląda ale właśnie odwiozłem żonę na poród i czekam aż mnie wpuszczą. Dlatego w ostatnim czasie wolałem tego nie ruszać.
Oczywiście bez urazy.
Automatyczne połączenie postów:

Załączam jeszcze te błędy. Przy czym znalazłem je przed samym wyskoczeniem komunikatu o niebezpieczeństwie zatkania FAP. Po już nie miałem kiedy sprawdzić od wczoraj. Obecnie mam przebieg 163,3k.

IMG_20210813_210658.jpg IMG_20210813_210800.jpg IMG_20210813_210707.jpg

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom