• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Carisma 1.6 1997 brak iskry

sheeva

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rawa Mazowiecka
Witam, mam problem i nie mam już pomysłów. Mianowicie nie ma iskry na 2-3 cylindrze. Cewka jest ok, kable świece też. Napięcie dochodzi do cewki. Błędów nie pokazuje sterownik. Brak sygnału na cienkim kabelku w kostce co wpina się cewke. Kabelek ten idzie do komputera, miernikiem sprawdziłem przejście jest, założyłem nowy kabelek prosto do ecu też nic. Czy to może być uszkodzony komputer? Czujnik walka rozrządu? Czujnik położenia wału? Wsadzilem drugi komputer ale to chyba musi być zgrany z immobiliserem.

Adaś1Z

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Podebłocie
Hej. Cewke masz wspolna na 4 gary? Z uszkodzonym czujnikiem walka powinien odpalić. Walu juz nie. Czujniki masz chyba 3 pionowe. Masa, plus i sygnalowy. Sprawdz je do ECU. Rorzad ok?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
jedz do warsztatu,zlokalizuja ci usterke i naprawia samochod,to najtansza opcja bo jak zaczniesz wymieniac czujniki,sterowniki itd a efektu nie bedzie to wyplukasz sie z kasy a auto bedzie dalej uziemione.
Czlowiek ktory nie stoi przed tzw faktem dokonanym nie moze zgadnac przez internet dlaczego twoj woz nie ma iskry,bo przyczyn moze byc kilka.

sheeva

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rawa Mazowiecka
Cewki są dwie. Jedna cewka nie daje iskry na dwa cylindry pomimo że zasilanie ma, tylko sygnału nie ma na trzecim najcieńszym kabelku (biały z czerwonym paskiem) który wchodzi do ECU. Zbadam jeszcze ten czujnik wałka rozrzadu. Jak ten czujnik bedzi ok. to będę musiał chyba do jakiegoś elektryka podjechać bo pewnie Ecu będzie a na tym już się nie znam.

Jakby wylutowac pamiec z starego kompa i wlutowac w drugi ecu?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
masz stacje hot air ? nie zawsze wylutowanie pamieci rozwiazuje problem , jak kolega wyzej pisał jedz i niech zrobi bedzie taniej

Adaś1Z

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Podebłocie
Cewki zamieniałes i jest to samo?. Do jednej dochodzi sygnał do drugiej nie to coś ze sterownikiem raczej. ..

Do góry Bottom