• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

CENA ZA LAKIER

ethan

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Wrocław
No bazy to w zależności jakie pigmenty .. Solidy zazwyczaj od 250 za litr po xyralic ~400 zł/l.. Ale wszystko zależy od producenta... Debeer, Cromax. A rozcienczalnik to normalne że tego samego producenta, dedykowany do danej bazy. Bezbarwny to już różnie... Przyzwoite od około 130 zł/l ale to tylko przyzwoite...
180zl to bardziej chodzi np o podkład, bo nie każdy wie że ważniejsze jest przygotowanie powierzchni . A nie tylko lakier nawierzchniowy... Nawet jakbyś wziął lakier z najwyższej półki a podkład najtańszy to po miesiącu i tak słabo będzie wyglądało.
Tak szczerze to trochę w tym siedzę... I najbardziej mnie wk*rwia jak na mieszalni ktoś próbuje mi wcisnąć tani podkład albo bezbarwny... Bo przecież wszyscy biorą i mówią że zajebisty

A tak wgl to koleś od zderzaka chyba już się poddał i do lakiernika odda

basiura

Początkujący
Punktów
0
Lepiej oddać do lakiernika niż bawić się samemu.

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
Jezeli jest tam odpowiednia dysza to slg jest swietnym pistoletem dla amatora lub entuziasty. Kupujac devilbissa masz gwarance jakosci jak rowniez mozliwos zakupu dysz i czesci zapasowych. Chinskie zazwyczaj ciekna juz po jednej pracy.
Ja myslalem o gti pro lub pro light albo sata jet 5000 rp. Te pistolety gwarantuja wykonczenie fabryczne jak sie ich odpowiednio uzywa. Do zderzaka wystarczy ci auarita bo jak kupisz co masz kupic z profesjonalnym pistoletem rachunek zaokragli sie do polowy wartosci tego auta.

Moj sąsiad jest profesjonalnym lakiernikiem i powiedzial mi ze jak nie masz wprawy to i sata za1.5 kola nie umalujesz. On maluje pistoletem za 2 stowy i takie cienie kladzie ze za ch.a nie kapniesz sie ze malowane
Sata za 1500zl a co to? Ceny na pistolety zaczynaja sie 5000zl reszta pomalujesz jednak nie bedzie to najlepszy efekt a w pracy lakiernika nie chodzi o to by spedzic 20h na przygotowanie i lakierowanie nastepnie kolejne 20h na szlifowanie i polerowanie . Ta praca to nie machanie pistoletem a podstawowo dobor odpowiedniej dyszy farby jak i powietrza tak by uzyskac optymalne rozpylenie i koncowy efekt identyczny z fabrycznym wykonczeniem bez polerowania.
Sata jest dla szybkich lakiernikow. One podaje duzo wiecej materialu niz np. devilbiss . Tych pistoletow uzywaja lakiernicy np dealera opla gdzie dobrano nakladanie bazy tylko jedna warstwa. Sata nie jest dla kazdego I tak kto okielznal I przyzwyczail sie do saty bedzie narzekal na inne pistolety ze maluja za wolno. Dla mnie gti pro light to zawsze strzal w 10. Obojetnie jakiej firmy bym nie uzywal zawsze wracam do gti pro albo pro light.

Ostatnia edycja:

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
To taki, tylko jest żółty. Na stronie dyszy jest za 1400 plus przesyłka i w zestawie większy zestaw do czyszczenia pistoletu. Gdzie nawet klucze które są w pudełku mają już poziom.

ethan

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Wrocław
No z tymi 5000 zł to poniosło... Sata to właśnie za 2000.. Np sata 5000, może nazwa z ceną się pomyliła... ;)

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
Sata 5000 b digi aviator kosztowala mnie 799$ w 2016. Iwate wd400 kupilem w promocji za 820$ pol roku temu. Devilbiss dzis kosztuje 1500zl jeszcze pare lat temu za jeden z kompletem dysz musialem wylozyc prawie 700GBP.
Wracajac do tematu.
Chyba realnie nie myslisz o zakupie devilbiss'a do jednego zderzaka...
Jedz do lakiernika popros o zaprawke za 100zl jezeli bedzie mu sie chcialo bawic albo plac 500zl i po paru dniach bedzie gotowe.

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Ludzie trochę pokory... to czu klar za 30 czy za 150 tak samo z podkładem to dla amotora nie ma różnicy wiem coś o tym bo jestem samoukiem tak samo z pistoletami:) dobry lakiernik zrobi najtańczymi materiałami i przecietnym gunem że będzie git:). Ja jak dostałem trochę wprawy to przestałem narzekać na moje itlaico i nauczyłem się pracować na tych również tańczysz materiałach:) chujo... to i rąbek wiadomom miedzy gdzie przeszkadza:) Więc panowie na ziemie

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
Wystarczy te trochę wprawy żeby się przesiąść na lepszy i widać różnicę. Jak ktoś się uczy to lepiej uniknąć winę sprzetu. I to nie jest tylko zderzak bo później będzie coś innego w tym, innym aucie zawsze sobie prysnie. Wszystko zależy kogo na co stac

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
dokładnie trochę wprawy i widać róznice ale jak widać tą różnice to wprawa nadrobi:) i nie ma co prszsadzać że na element nie wiadomo jaki sprzęt i materiał aby wyszło ok:) wyszytko zależy od umiejetności dajmy prosty rozrząd i najlepsze narzedzia amatorowi to polegnie a klucze od rumunnów (bez obrazy) z jarmaku konkretnemu gościowi wystraczą na kapitalke:)

Do góry Bottom