• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Chevrolet Cruze LS 1.6 benzyna 2010r czyli opel-Problem z elektryką

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Nie próbowałem ....dobry trop.
Choć przekażnik do drogowych jest na pewno w skrzynce bezpieczników w komorze silnika widać na foto.
Ale ten przekażnik jest wewnątrz tego modułu bo tam go słychać.
Automatyczne połączenie postów:

Wyciągnołem bezpieczniki od długich bo nawet tych gniazd nie idzie łomem sciągnąć z żarówek.
Na trasie zmiana żarówki nie możliwa!!

Coś wyczułeś bo teraz jak na razie nie włącza się żadna kontrolka trakcji a przekażnik pyka.
Ja zamówiłem inną skrzynkę parę dni temu na podmianę ale jeszcze nie dotarła..też chciałem sprawdzić czy ona nie jest uszkodzona.Może by ją rozebrał i sprawdził te płytkę choć złożenie może być bardzo trudne !
 
Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Rozebrałem tę skrzynkę bezpieczników.
Robota bardzo prosta no ale trzeba pomyśleć.
Widzę sporo przegrzanych lutów ale czy to pomoże...? Trzeba mieć nadzieję.
 

Załączniki

  • IMG_20210327_205140.jpg
    IMG_20210327_205140.jpg
    3,5 MB · Wyświetleń: 18

MIKUr1

Gaduła
Dołączył
30.12.2020
Postów
71
Punktów
13
Wiek
30
Miasto
Okolice Krakowa
Jak dla mnie wygląda okej. Strzelam, że jest gdzieś zwarcie na kablach do żarówek. Jeśli bezpieczniki na lewe i prawe drogowe są osobno to wepnij jeden i zobaczy czy problem występuje. To samo zrób z drugą stroną i zobacz która generuje błąd. Potem leć po kablach od skrzynki do tej lampy, która powoduje problem i sprawdź gdzie jest przecięta/przetarta/zwarta.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Tak bezpiecznik są dwa .
Na foto nie widać tego co ja widzę prze lupę.Ale przelutować trzeba dla rutyny.
Tu jest problem ogólny bo i czasem po włączeniu ogrzewanie szyby tył też zgasi auto lub zapali kontrolki trakcji.
Chodzi o spadek napięcia bo on to wywołuje...
Myślę że by paliło bezpiecznik jak by było zwarcie bo są 10A.
Ale dobrze ze temat jest aktywny to może coś zdziałamy.Foto jest od strony przekaźników a druga strona ma większe wygotowanie luty.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Oczywiście....ładowanie w tym aucie jest jeszcze bardziej inteligentne jak w fordzie :)
Ładowanie zawsze jest różne i lubi wystawić nawet 15V
Ale tak ma być.....wiadomo jak czasami coś załączę typu szyba tył to spadnie ale zaraz się podnośi.
Jutro montuję skrzynkę bezpieczników bo ją przelutowałem choć nic takie na oko złego nie było.
 

Diagbox10

-*-*-
Dołączył
5.04.2018
Postów
6239
Punktów
1078
Miasto
trasa lublin siedlce
Chlopie nie męcz sie z tym gownem. Pieniedzy za to ci nie nakładą. Zrob cos budowlanego. Mam do ciebie pytanko, ile wziasc za przezutke instalacji w ładowarce teleskopowej?
 

WOODOO

SuperMechanior
Dołączył
25.08.2014
Postów
5174
Punktów
2511
ile wziasc za przezutke instalacji w ładowarce teleskopowej?
Czapkę gruszek ulęgałek i dwa buraki ćwikły do chrzanu...:)
W razie jak by klient się targował bardzo, to możesz jednego buraka opuścić...:)
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Chlopie nie męcz sie z tym gownem. Pieniedzy za to ci nie nakładą. Zrob cos budowlanego. Mam do ciebie pytanko, ile wziasc za przezutke instalacji w ładowarce teleskopowej?
Daruj sobie tą robotę.
Ja się oleżałem pod JCB i mam dość.
Smary, piachu kupa węży milion...
A jak zrobisz przekładkę instalacji to sam wycenisz i nigdy nie będziesz zadowolony!!
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Jak zaczniesz to zobaczysz...no ale dojście lepsze na pewno jak w aucie ale są inne problemy.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Po przelutowaniu modułu bezpieczników i podkreślam dogięciu konektorów gniazd tego modułu już po wciśnięciu blindy nie zapalają się kontrolki trakcji!
Ale nie ma co się cieszyć bo on czasem tak miał że nie było tego problemu.
Testujemy dale czy coś wyniknie i czy powróci problem z odcinaniem rozrusznika czego się naj bardziej obawiam.
Błędy lini CAN z BCM-ECU-ABS-RADIO-PARKOWANIA dalej są!
 
Do góry Bottom