• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroën C5 2.0 HDI 2002r nie odpala - zasilanie pompy paliwa

Mateusz_Forsz

Bywalec
Punktów
1
Witam planuję kupić Citroëna C5 2.0 HDI 2002r Auto nie odpala bo nie dostaje prądu na pompę paliwa jeśli damy zasilanie + np z gniazdka zapalniczki pompa działa i auto odpala i na takim patencie auto jeździ już jakiś czas, czy to auto ma jakiś zabezpieczenie ze po wypadku odcina pampę paliwa ? bo dostało w tył (poszedł tylko zderzak i lampa poduszki nie wybuchły) auto był pod komputerem ale nie pamiętam kodu błędu coś chyba z pompą ( jak coś to jeszcze je podobne pod komp ) auto miało wymieniany rozrząd po wymianie pękła dźwigienka zaworowa naprawiono to i auto jeździ, co moze byc przyczynna nie dawania prądu na pompę ? jakiś czujnik wału korbowego lub wałka zarządu ? stacyjka lub przekaźnik pompy ? i pewnie ciągłość kabli zasilających, czy coś jeszcze należny sprawdzić ? możne ktoś miał taki przypadek ? Pozdrawiam

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Temat na pewno do opanowania,bierz to auto jak tylko ci się podoba.
Trzeba pojechać po obwodzie nalepiej do schematu i w miare szybko można postawić diagnozę na ten temat.
Może to być przewod,przekaźnik,bsm,bsi(nie wiem co tam pompa steruje,domniemam ze bsm)a może nawet jakiś bezpiecznik,tego niewie nikt.Generalnie temat nie jakiś straszny.

Mateusz_Forsz

Bywalec
Punktów
1
Dziękuję za szybka odpowiedz i pomoc :) a czy ty lub ktoś inny z forum posiada taki schemat i by sie podzielił ze mną ?
jeśli chodzi o to bsi, bsm to wystarczy wymienić tylko jeden element ? (bo widzę jakieś zestawy bsm bsi stacyjka do kupienia) myślę ze poprzedni właściciele nie jest takim laijkiem i sprawdził bezpieczniki ale sprawdzić będzie trzeba może sa gdzieś jeszcze jakieś ukryte ? wiem ze sa pod kierownica w schowku i pod maska w skrzynce i gdzie jeszcze ?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Dzwigienki pękają w nich tylko przy zerwaniu paska, albo przeskoczeniu rozrzadu, dowiedz się dokładnie bo zawory też mogły dostać co się z nią stało że pękła.

Mateusz_Forsz

Bywalec
Punktów
1
a nie mogła pęknąć ze zmęczenia materiału wady fabrycznej ? z tego co mi wiadomo pekła na autostradzie do Niemiec auto zjechało z autostrady o własnych siłach ale do polski wracało juz na lawecie do tego ,,Fachowca"co robił rząd (podobno najlepszy w okolicy) on upierał sie ze wszystko zrobił tak jak powinno byc wymienił dźwigienkę i auto jeździ juz kilka miesięcy robi trasy z polski do Niemiec i jedz po mieście czyli juz trochę km robiło od tej awari wiec chyba jest ok ?

z innej beczki kiedyś zgiął mi sie popychacz w ciągniku który widać na moim avatarze silnik ifa 6,5l 120km wszystko było ok ( rozrząd w taki maszynach jest na kołach zębatych i nie ma prawa sie przestawić ) a ze ciągnik musiał byc na juz wyprostowałem popychacz młotkiem i chodzi do tej pory ...

wyłącznik uderzeniowy montowany w c5 z 2002 ? chyba taki patent to w starszych autach w nowych chyba czujnik poduszek pełni ta role

Mateusz_Forsz

Bywalec
Punktów
1
,,rozrząd" zwykła literówka zrobiona przez korektę przeglądarki nie ma co sie czepiać raczej każdy wie o co chodziło :) Błędów nie popełnia tylko ten co nic nie robi :) lepiej niż się czepiać pomóc i napisać coś ciekawego jest was tu tyle ze ktoś musi sie znać na francuzach i wiedzieć czy takie c5 były wyposażane w ten wyłącznik uderzeniowy lub robił taka c5 i widział taki włącznik w tym aucie, ja nie znalazłem w internecie dożo na ten temat wiem ze np peugeot 206 2000r jest taki włącznik oraz znalazłem gdzieś procedurę przywracania zasilania paliwem chyba tez od peugota :

Przywrócenie działania Aby wznowić jazdę, należy ręcznie przywrócić zasilanie paliwa i zasilanie elektryczne: - klucz w położeniu STOP , przekręcić klucz w położenie MAR , - przestawić przełącznik kierunkowskazów maksymalnie do góry, - powrócić do położenia początkowego, - przestawić przełącznik kierunkowskazów maksymalnie w dół, - powrócić do położenia początkowego, - przestawić przełącznik ponownie maksymalnie do góry, - powrócić do położenia początkowego, - przestawić przełącznik ponownie maksymalnie w dół, - powrócić do położenia początkowego, - ustawić klucz w położeniu STOP .

podwójny przekaźnik na przegrodzie czołowej
typowa usterka HDI
jesteś pewien ? raczej ten przekaźnik jest w BSM

Ostatnia edycja:

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Ale niekturzy tu bzdury piszą.Jezeli ktos nie ma pojecia o czym sie pisze i nie ma wiedzy to chociaz niech nie wprowadza innych w błąd.

Ostatnia edycja:

Mateusz_Forsz

Bywalec
Punktów
1
wyłącznik uderzeniowy montowany w c5 z 2002 ? chyba taki patent to w starszych autach w nowych chyba czujnik poduszek pełni ta role
czyli tak jak myślałem nowe auta juz tego nie maja :)
Ni ma zadnych potwierdzam. Podepnij furmane pod lexia. Lexia prawde Ci powie
było podpinane pod jakiś komputer diagnostyczny za 10tyś zł chyba uniwersalny i szukali usterki i nie znaleźli skoro pompa podłączona na krotko (kodu błędu nie pamiętam niestety ) ale jak będę miał auto to go podepnę jeszcze raz :) chyba ze ta ,,Lexia'' jest jakaś specjalna pod C5 ? jestem z okolic Sieradza

Mateusz_Forsz

Bywalec
Punktów
1
no ok tylko koszt takiej Lexi to z 500zł koszt używanego bsm 200zł (tylko nw czy znajdę sprawne bsm do c5 2.0 hdi 2002r bo na alegro jest jeno ) a jak by tak obejść bsm i zobaczyć czy będzie palił ? dać plus z aku na bezpiecznik pompy w bsm ?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom