• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

citroen C3 gaśnie

Vika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam, mam problem z citroenem C3. Niespodziewanie gaśnie. Może jeździć przez tydzień i nic a potem gaśnie np. 3 razy jednego dnia. Przy tym kontrolki się palą i blokuje kierownica. Był diagnozowany na dwóch warsztatach. Nie wykazuje żadnego błędu. Magik jeździł nim z podpięty komputerem ale akurat w tym czasie nie zgasł i dalej nie wiadomo co się z nim dzieje. Może ktoś ma jakiś pomysł bo mnie się już skończyły?

Vika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam, czy "magikowi" wyświetliły się jakieś błędy w komputerze?
Czy były robione naprawy? Co było wymieniane?
I to jest właśnie dziwne. Komputer nic nie wyłapał. Stałoby się pewnie tak gdyby w trakcie pomiarów samochód zgasł. Ale jak na złość wtedy sprawował się znakomicie. To jest właśnie męczące bo w trakcie wszystkich badan on normalnie jeździł. Wymienione są wszystkie filtry, olej. Już nie wiem co o tym myśleć. Podejrzewam że błąd jest gdzieś w elektryce. Tylko gdzie?

I to jest właśnie dziwne. Komputer nic nie wyłapał. Stałoby się pewnie tak gdyby w trakcie pomiarów samochód zgasł. Ale jak na złość wtedy sprawował się znakomicie. To jest właśnie męczące bo w trakcie wszystkich badan on normalnie jeździł. Wymienione są wszystkie filtry, olej. Już nie wiem co o tym myśleć. Podejrzewam że błąd jest gdzieś w elektryce. Tylko gdzie?

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Miałem takiego w dieslu ale nie znalazłem przyczyny, problem pojawiał się właśnie bardzo rzadko a klient nie mógł zastawić autka na dłużej niż dzień. Mnie zdarzyło się to raz przy ruszaniu na skrzyżowaniu w skręcie w prawo i myślę, że może to być związane ze złą masą silnika ale na to wpadłem po fakcie, nie miałem już autka. Czy tak jest faktycznie ?

Punktów
0
Miasto
Warszawa
Niemożliwe żeby komputer nie zanotował żadnego błędu podczas zapalania jakiejkolwiek kontrolki, a już tym bardziej jak auto zgasło. Żeby odczytać kontekst błędu musi być komputer diagnostyczny dobrej klasy.
Ze swojej strony mogę zaproponować diagnostykę u siebie, jeżeli nie uda się pomóc oczywiście nic nie zapłacisz.

Uwaga na kasowanie błędów w Citroenie!!!
Producent określił ilość wykasowań. Po przekroczeniu tej liczby komputer jest do wymiany.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Niemożliwe żeby komputer nie zanotował żadnego błędu podczas zapalania jakiejkolwiek kontrolki, a już tym bardziej jak auto zgasło. Żeby odczytać kontekst błędu musi być komputer diagnostyczny dobrej klasy.
Ze swojej strony mogę zaproponować diagnostykę u siebie, jeżeli nie uda się pomóc oczywiście nic nie zapłacisz.

Uwaga na kasowanie błędów w Citroenie!!!
Producent określił ilość wykasowań. Po przekroczeniu tej liczby komputer jest do wymiany.
Ciekawe .... jaki to jest dobrej klasy ? A tak to ilość serwisów jest jak najbardziej do usuniecie a zapełnienie 50 obszarów nic nie zmienia.

Do góry Bottom