• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C3 I 1.1 - wyciek oleju.

nike0018

Początkujący
Punktów
0
Witam, autko to Citroen C3 I wersja z 2006 roku z silnikiem benzynowym 1.1, autko ma około 180 tyś km przebiegu. Zaniepokoił mnie wyciek oleju, który jest widoczny na zdjęciu. Jest on po prawej stronie silnika, obok rozrządu na wysokością alternatora. Czy macie przypuszczenia czym może być spowodowany i jak usunąć usterkę? Dziękuję z góry za pomoc.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
pierwsze to spryskaj niewiem umyj benzyną do sucha osusz powietrzem.
drugie odpal silnik i ślipiaj ze światłem skąd to leci..

czy tam poci się.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Taki materiał uszczelki, nic nie poradzisz, klientka pół roku jeździła z wyciekiem aż poszedł przedmuch do płynu, czapka w górę

nike0018

Początkujący
Punktów
0
A orientujecie się mniej więcej jaki powinien być mniej więcej koszt naprawy, części plus robocizna? Oczywiście przy okazji wymienię kompletny rozrząd.

nike0018

Początkujący
Punktów
0
Czemu pół roku temu? Ok zajmę się tym, a teraz jeszcze wyczyszczę to miejsce i będę obserwował czy z pod uszczelki się poci.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
to sie mechaniki ceniu,lepiej jak lekarze.nie korona wirus ale zawalu można przez nich dostac.
Powaga.u nas w rejonie to kazdy przed wejściem na warsztat to dobrze buty sznuruje, co by jak uslyszy cene za robocizne to zeby z trzewików nie wyskoczy.jedyne co w tym dobre to mechanik uprzedza: "Ma Pan dobrze buty zawiązane?"
No klient zdezorientowany mowi ze tak.
"Noto Pan słucha...."i łot cało historyja a klieent biało w oczach,stan przed zawałowy.

nike0018

Początkujący
Punktów
0
A mam jeszcze pytanie do Was odnośnie filtra oleju, bo w każdy sklepie, którym wyszukuje są dostępne dwa oznaczenia, które znacznie różnią się wyglądem i wymiarami przede wszystkim i skąd mam wiedzieć, który do mojego auta będzie pasował? Podaje przykładowych producentów. Dla przypomnienia, Citroen C3 1.1 z 2006 roku, mogę podać później numer VIN, jeśli ktoś zechce pomóc.
Filtr nr 1: PURFLUX L310A/ FILTRON OE 667
Filtr nr 2: PURFLUX L398A/ Filtr oleju FILTRON OE 673

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jeśli to silnik z tulejami na oringach, to może być grubo, 4/5 koła.

w nr. vin jest zapisany kod silnika, trzeba by to sprawdzić,
poza tym, bywa, że leje się z uczszelniacza wałka rozrządu. to taka optymistyczna wersja.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
ostatnio 3700zł klient zapłacił za 1.4. Z wymianą oringów pod cylindrami, z pełną regeneracją głowicy i całą resztą niezbędnych paści do wykonania tej naprawy zgodnie ze sztuką.....

Do góry Bottom