• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C4 Picasso I - Motoreduktory, Problem z nadmuchem powietrza

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Witam. Mam problem z poprawnym działaniem dmuchawy w C4 Picasso. Układ automatyczny dwustrefowy z silniczkami/motoreduktorami Denso.
Problem w tym, że nie zmienia temperatury powietrza po stronie kierowcy. Widzę, że silniczek/motoreduktor nie reaguje na regulację temp. na panelu. Zamienione 3szt i żaden nie daje znaku życia. Nie zamieniałem ich stronami, natomiast wspomniane trzy silniczki nie działają również po stronie pasażera. Po podłączeniu komputera, Diagbox pokazuje 2 błedy.
F72D-usterka lewego przedniego silnika mieszania oraz F766-Błąd braku komunikacji z silnikami krokowymi (sieć Lin).
Błędów nie można usunąć, nawet po zamianie silniczków. Dodam jeszcze, że ręcznie klapa zamyka i otwiera, więc reguluje temp. powietrza. Czy ktoś miał podobny problem i mógłby naprowadzić?
Z góry dziękuje za pomoc

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Sprawdz ciągłość obwodu. Bo to z błędu wynika.

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Ok, na pewno sprawdzę obwód. Gdzieś na zagranicznym forum znalazłem taki schemat, niestety jest mało czytelny. Czy masz dostęp do takiego schematu nieco lepiej czytelnego? 20190319_122002.thumb.jpg.30cca3a720d5de995a7485b41fca5589.jpg

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Problem rozwiązany. Po wymianie silniczków należało wykonać adaptację. Dokładnie należy wybrać "Przyuczanie i adresowanie wszystkich silników" w Diagboxie, następnie obserwować czy interesujący nas silnik zaczyna pracować. Jak wybrałem uczenie silniczka prawej strony, to niestety nie reagował na uczenie... Jeśli silnik podejmie pracę podczas "przyuczania" to będzie wszystko działać.

Do góry Bottom