• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

citroen c5 2.0 hdi wtryski

MichałLG

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
Witam, mam problem z wtryskami w C5 2.0 HDI. klient przyjechał i z góry mówi ze chce dać wtryski do regeneracji, fakt auto ostro kopciło na czarno i troche mułowate było. wiec ja wtryski wykręciłem i zawiozłem do regeneracji do długo istniejącego już warsztatu który zajmuje się regeneracją pomp wtrysków itp. po dniu odebrałem wtryski wszystko ładnie wyczyściłem filtr wymieniony wtryski zamontowane odpowietrzone auto odpaliło wszystko ok ładnie pięknie pracuje klient zadowolony odebrał auto i po 2 dniach dzwoni ze auto nie ma mocy. auto podpinam do kompa i korekcje sa takie:
cyl1: 5mm3 ,
cyl2: -2mm3,
cyl3:-2mm3
cyl3: 0,5mm3
wiec wykręciłem wtryski i oddałem na gwarancje. po 2 dniach dzwonią i mówią ze w jednym wtrysku po rozgrzaniu go iglica się przycierała i dlatego tak się działo i ze to wymienili i jest gotowe do odebrania.
zamontowałem i było tydzień ok. teraz dalej auto jest mułowate a korekcje dawek są takie same jak przedtem tylko ze na pierwszym -2 a na drugim 5. nie mam pojęcia co może być z tymi wtryskami macie jakieś pomysły bo moze to nie wtryski dają taki defekt tylko coś innego

Załączniki

• 31225651_1693754924005239_2920313719575543808_n.jpg
    31225651_1693754924005239_2920313719575543808_n.jpg
    124,8 KB · Wyświetleń: 22

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Najpierw miałeś najgorszą korektę na 1 cylindrze, teraz masz na drugim. Oddawaj wtryski na reklamację.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
W siemensach najczęściej zapadają sie iglice w końcówce i dlatego kopci na czarno. Regeneracja na ori częściach siemensa nie kosztuje fortunę. Podejrzewam, ze ktos Cie kręci z naprawa tych wtrysków.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
W hdi były chyba jakieś problemy z opiłkami z pompy, ale nie wiem w którym układzie, czy Bosch czy Siemens, sprawdzałeś obudowę filtra czy nie ma opiłków?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Po pierwsze wymiana wtrysków, filtra paliwa i czyszczenie gniazd jest metodą na krótką metę. Nie wspominałeś, że czyściłeś układ paliwowy więc nagromadzone opiłki, pył powodują, że wtryski będą co jakiś czas padać. Do tego należy wziąć pod uwagę fakt, że zatarła się iglica rozpylacza, a serwis zrobił to w ramach gwarancji to już daje do myślenia, iż sami nie są pewni przyczyny. Każda szanująca się pracownia zajmująca się regeneracją osprzętu Diesla, widząc ślady przytartych komponentów odrzuca reklamację. Więc i w jakości komponentów doszukiwałbym się przyczyny.

MichałLG

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
W starym filtrze bylo dosyc czysto zadnych opilkow nie bylo widac.
Nie wspominałeś, że czyściłeś układ paliwowy więc nagromadzone opiłki, pył powodują, że wtryski będą co jakiś czas padać.
Nowy filtr powinien wychwycic syfy ktorych raczej tam nie bylo bo poprzedni filtr nie byl jakis wymeczony i specjalnie zabrudzony. Przewody od filtra plus listwa zasilajaca wydmuchana. A moze uzyli jakiś lipnych zestawow naprawczych? Nie mam normalnie pojęcia. Nie lubie gdy auto wraca....chyba nikt nie lubi. Klient siano wydal i chce mieć zrobione wiadomo

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
W starym filtrze bylo dosyc czysto zadnych opilkow nie bylo widac.

Nowy filtr powinien wychwycic syfy ktorych raczej tam nie bylo bo poprzedni filtr nie byl jakis wymeczony i specjalnie zabrudzony. Przewody od filtra plus listwa zasilajaca wydmuchana. A moze uzyli jakiś lipnych zestawow naprawczych? Nie mam normalnie pojęcia. Nie lubie gdy auto wraca....chyba nikt nie lubi. Klient siano wydal i chce mieć zrobione wiadomo
Tak czy ..rak wszystko od zbiornika do listwy czyścisz. Gdybamy jak sami jesteśmy święci.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Nowy filtr powinien wychwycic syfy ktorych raczej tam nie bylo bo poprzedni filtr nie byl jakis wymeczony
Aby mieć spokój i czyste sumienie czyści sie wszystko. W zbiorniku naprawdę na dnie może być nieciekawie. Dużo ryzykujesz pomijając takie podstawowe czynności.

A moze uzyli jakiś lipnych zestawow naprawczych?
No to zapytaj wprost co tam montowali za rozpylacze.

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
cały układ czyścimy tylko jak były opiłki, zatarcie pompy lub wtryskiwacza
trzeba przełożyć wtrysk 1 i 2 i zobaczyć co się dzieje
ja bym używkę za stówe kupił, jest tego do upojenia
i zamiast jedynki wsadził...

MichałLG

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
No tak ale skoro oddajemy do regeneracji to oczekujemy dobrze zrobionych a nie takich ktore trzeba poprawiac co rusz. Jutro zawioze i zobacze co mi powiedzą.

MichałLG

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
No i firma ktora regenerowala wtryski twierdzi ze maja one idealne parametry i trzeba szukac przyczyny gdzie indziej

Do góry Bottom