• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Xsara I 2.0 HDi 90KM - Ciężko odpala i gasnie podczas przyspieszania

laudaa

Początkujący
Punktów
0
Witam posiadam xsare 2.0 Hdi na pompie Bosch, to mianowicie mam taki problem że Auto ciężko odpala jak już odpali to chodzi dobrze równo nie dymi jak by było wszystko ok , podczas jazdy gdy gwałtownie przyspieszam auto gaśnie i trudno je zapalić od razu. Po wyłączeniu zapłonu i odczekaniu minuty auto odpala ciężko, gdy auto jest na biegu jałowym można trzymać pedał niewciśnięty do końca i nie gaśnie. Dodam ze auto jest po wypadku. przed wypadkiem chodziło idealnie. Wszystkie filtry są nowe wyczyściłem pompę w baku, zatankowałem nowego paliwa jest wciśnięty czerwony przycisk obok prawo kielicha który wyskakuje podczas wypadku. Jeśli ktoś mógł by pomóc proszę. Z góry dziękuje.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Podłączyć pod kompa może nie ma ciśnienia paliwa podczas rozruchu a dopiero odpaleniu...ale to gdybanie.

laudaa

Początkujący
Punktów
0
Jutro sie wybiorę bo to mnie nie ominie tylko boje sie że to możne nie pomóc. Ale może ktoś miał do czynienia z takim problemem??

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Ja się spotkałem w Ravie z podobnym przypadkiem brak ciśnienia przez zapowietrzanie się układu przy filtrze (w toyotach filtry skręca się z 3 części i należy to odpowiednio skręcić). Po podłączeniu kompa pokazało słabe ciśnienie.

laudaa

Początkujący
Punktów
0
Być może siada mi pompa w baku nie daje odpowiedniego sinienia.... jeśli chodzi o filtr paliwa i obudowę to jest to odpowietrzone, teraz przyszło mi na myśl że może być uszkodzony w wyniku wypadku i ciągnie powietrze.

obudowa filtra sprawdzona jest w 100% szczelna, zauważyłem ze w pokrywie filtra jest zaworek nie rozbieralny.... może on jest winny czy może ktoś podpowiedzieć jakie funkcje spełnia ten zaworek???

mirek.tok

Nowy
Punktów
0
Miasto
ok.Piaseczna
Zaworek w filtrze rególuje ciśnienie pompki wstępnej minimum 1.8- 2 atm inaczej silnik nie zapali i ne będzie pracował . A u ciebie prawdopodobnie poszły wtryskiwacze sprawdz ilość paliwa na przelewach

laudaa

Początkujący
Punktów
0
jaka ilość powinna być przy dobrych wtryskach a jaka przy uszkodzonych ??

laudaa

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich, znalazłem przerznę: wiec tak, wymieniłem pompę w baku bo pojawiły się drobinki metalu na dnie obudowy filtra paliwa, następnie obudowę filtra paliwa bo pokrywie jest zaworek który może nie utrzymywać ciśnienia i oczywiście nowy filtr , silnik nadal nie pracował jak trzeba, następnie został zawór wysokiego ciśnienia na pompie jest on mocowany po przeciwnej str koła zębatego pompy na 2 torsy. Ten zawór okazał się uszkodzony, wymieniłem go i silnik jak nowiutki. koszt nowego zaworu 600 zł BOSCH. POZDRAWIAM!

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
a te opiłki nie są dla ciebie niepokojące?

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
opiłki są z pompy wysokiego ciśnienia one uszkodziły ci ten zawór także problem powróci :D

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
przelew - bak - pompa w baku - filtr - pompa wysokiego ciśnienia i tak w kółko :)

ton

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
przelew - bak - pompa w baku - filtr - pompa wysokiego ciśnienia i tak w kółko :)
Dzięki.....
Wynika stąd że opiłki zanim wrócą do filtra wcześniej mogą uszkodzić pompę w.c.Chyba że tam jest jeszcze jakieś zabezpieczenie?

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
opiłki powstają właśnie w pompie wysokiego ciśnienia i jedyne co może cię przed nimi uchronić to regeneracja pompy i czyszczenie całego układu

Do góry Bottom