• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Clio 1.2 2008r problem z odpalaniem

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Witam. Mam Clio z 2008r 1.2 benzyna z gazem. Problem polega na tym że odpala za drugim razem za pierwszym razem odpala po dłuższym kręceniu rozrusznikiem. Podpięty pod kompa i zero błędów. Za drugim razem odpala od pierwszego obrotu. Wyjęty i przeczyszczony czujnik wału - niestety brak na podmiane. Jedynie co zauważyłem że jak dam dwa razy na zapłon i pompka podpompuje paliwo to też od pierwszego obrotu odpala czyli cofa się paliwo, gubi gdzieś ciśnienie czy czujnik wału zaczyna szwankować? Pomoże ktoś? ;) pozdrawiam serdecznie z góry dziękuje za podpowiedzi

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Znając moje szczęście pewnie dziad ma pompe w baku... są jakieś inne sugestie czy to najprawdopodobniejsza?

Jest to jakoś do sprawdzenia jakbym miał pompe na wierzchu? Poprostu nie chcę naciągać znajomego na koszta... akurat benzyny to nie mój chleb ;)

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Miałem kiedyś podobny przypadek. Auto odpalało zawsze rano dopiero za drugim razem a później już normalnie Z KLUCZYKA. Winowajcą okazał się sterownik od gazu.

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
No właśnie na dodatek to gazociąg i dlatego wolałem zapytać o rady bardziej doświadczonych niż wymieniać i generować koszta... mam już dwie podpowiedzi ... dziś spróbuje jakoś wyeliminować pompe i ten zaworek zwrotny...

Zastanawiam się tylko jak to wykluczyć w dieslu wiadomo zaworek zwrotny w przewód i można sprawdzać a tu jak wykluczyć pompe paliwa? Też ją obstawiam bo wystarczy że auto postoi około 10-15 min i już dłużej trzeba kręcić a jak przed odpaleniem przekręci się na zapłon z dwa trzy razy to od pierwszego obrotu i jak już odpali i zgaśnie to dopóki nie będzie dłuższej przerwy wspomnianej powyżej to będzie odpalał od strzała

Ostatnia edycja:

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Sory za głupie pytanie ale gazociągi robie tylko jak musze a tu akurat znajonego więc jestem zielony w temacie więc żeby nie włączać gazu musze zakrecic go na butli jakos czy wystarczy tylko tym guzikiem na desce?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Fajnie, że napisałeś co było.
Ale prawie tydzień walczyć z autem, a wystarczyło sprawdzić ciśnienie paliwa przy próbie rozruchu. Przy braku błędów to jedna z pierwszych rzeczy.....

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Tydzień czasu bo pompka zamawiana z Naszego kochanego portalu aukcyjnego a wydaje mi się że coraz dłużej trzeba czekać na przesyłki. Kiedyś z dnia na dzień a teraz...

Do góry Bottom