• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

co ile wymiana oleju i takie tam inne ciekawe rzeczy :)

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Staram się nie montować, jeżeli już np jakis słupek używany przywieziony przez klienta to daje oświadczenie i montuje. Ale skończyły się już czasy jak ludzie mi przywozili używane czy regenerowane dwumasy i potem mimo tych oświadczeń zawsze były problemy bo wina z punktu widzenia klienta była po mojej stronie. Nie mówiąc już o sprzeglach gdzie tarcze po prostu chyba pływały w oleju... takie rzeczy tez ludzie przywozili. Bylem wtedy młody, głupi i brałem każda robotę jak lecialo. Teraz juz wiem ze czasem lepiej usiąść przed telewizorem, nic nie zarobić ale mieć święty spokój niż problemy.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jak klient dostarcza, to oceniam i jeśli się coś nadaje to montuję na jego odpowiedzialność. w książkę serwisową robię adnotację, że części dostarczył klient. używane czy też nowe, zawsze tak robię.

może ktoś się wypowie na temat programowego i fizycznego usuwania egr i klap itp. ciekawy jestem :)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
a używane poduszki powietrzne ,pasy bezpieczeństwa, sterowniki poduszek, taśmy pod kierownice i inne sensory ?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Co do oleju : 7,5 tys. 100% miasto (np. kia tak zaleca w proceed gt) , 12,5 tys. mieszany , 15 tys. autostrada .
Poduszki albo nowe albo używane , nie montuje regeneracji . Nie bawię się w egr off , klapy off lub dpf/fap off , bo to w większości przypadków już się albo nie opłaca(nowy egr wychodzi taniej) albo się mści . Sterowniki podusze - w części wystarczy założyć poduszki i podłączyć komputer , w pozostałych czyści się blokadę , nie wsadzam używanych bo później dużo roboty z przypisaniem . W starych samochodach jak się da robi się immo off , w nowszych naprawa/kodowanie nowych kluczy .

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Co ile wymieniacie olej w skrzyniach. Jeżeli jest robione sprzęgło zawsze zlewacie i później ewentualnie dolewacie go czy świeży idzie?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Cofanie licznika od 50 do 250zl od punktu . Z licznikami się kończy zresztą widać po allegro - dużo używanego sprzętu do cofania liczników od kąt rozpoczęły się prace w sejmie . To na pewno przejdzie może z opóźnieniem ale przejdzie bo na tym zależy większości społeczeństwa , zawsze to będzie czym się pochwalić i plus do wyniku wyborczego . Z karami 5000 zł za dpf nie przejdzie na pewno nie przed wyborami .
Co do olej w skrzyni zalecane 120 ale lepiej co 60 tys. , w napędach 4x4 , awd bez względnie co 60 tys. bo często po 120tys. tym zlewa się syf .

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Skoda kodiaq 40 tyś km tak wyglądała pompa z haldexa. Wg. serwisu tam żadnego oleju się nie wymienia. Jak pokazałem kierownikowi firmy co to ich auto, to robiliśmy za chwilę 8 sztuk

Załączniki

• 20181012_092213_Film3.jpg
    20181012_092213_Film3.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 57

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
W aso przynajmniej bmw nawet spawarki nie mają... tam się wymienia a nie naprawia.

Nikomu nie zależy na taniej naprawie. A wszystko jest tak obliczone żeby przejechać względnie 200 tys km. I nowa fura z salonu ciach !

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
To nie dobry serwis! Czyżby zalecenia serwisu były tak ustalane, żeby auto tylko do końca gwarancji wytrzymało?
Czyli może trzeba robić tak jak podpowiada logika i doświadczenie a nie ślepo wierzyć w instrukcje i zalecenia? Jakie macie zdanie?

Do góry Bottom