• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co można usunąć z Audi A4 B7

Croonx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Witam.

Miesiąc temu kupiłem Audi A4 B7. Szybko zorientowałem się, że radio w tym samochodzie do niczego się nie nadaje ponieważ nie można go sparować z telefonem, a pokrętło głośności nie działa więc wywaliłem radio fabryczne i zamontowałem zwykłe które normalnie działa. Dzisiaj zapaliła mi się lampka filtra cząsteczek stałych a ponieważ wiem, że takie urządzenia są projektowane na zasadzie planowanego zużycia produktu to mam zamiar również tą część usunąć z tego samochodu. W związku z tymi doświadczeniami i z tym, że niebawem wyjeżdżam na kilka miesięcy za granicę to prewencyjnie chcę usunąć już też wszystkie inne części które są niepotrzebne i tylko się psują bo nie mam tyle pieniędzy żeby komuś nabijać kasę bo tak sobie wymyślił.
Więc bardzo proszę o wymienienie tych wszystkich elementów które można usunąć.
P.S. u ludzi też tak jest od urodzenia do wywalenia jest śledziona, wyrostek robaczkowy, migdałki i może coś jeszcze ale dokładnie to nie wiem ;)

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Trzeba było kupić a4B5. Jak stać Cie ta takie auto to znaczy, że stać Cie na jego servis...
Oleju też nie będziesz wymieniał tylko dolewał ?

Croonx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
No tak, ale usuwanie filtra cząsteczek to nie jest mój pomysł tylko to jest taka usługa. Znalazłem kilka takich warsztatów w mojej okolicy i mam zamiar za usunięcie tego filtra zapłacić. Nie napisałem, że chce te części sam usuwać, nie mam warsztatu i narzędzi.

Myślałem nad takim pytaniem w google np. "Co można usunąć z Audi A4 B7" ale to nie jest dobre pytanie i nie wiem .... może ktoś podpowie jakie to pytanie ma być żeby znaleźć w google wszystkie usługi związane z usuwaniem czegoś tam z Audi

I po co w ogóle ta agresja?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
To nie żadna agresja. Sam usuwam takie filtry. Tylko po co? Przecież można go wymienić/naprawić etc.
Poza tym, zadajesz pytanie a nie piszesz o konkretach (rok, silnik etc.) Jak dla mnie mogę Ci zaprogramować podzespoły samochodu tak, by nie działała połowa funkcji tylko pytanie po co?

Croonx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Dbałość o środowisko.
Nowy filtr to 1000+wymiana.
Usunięcie to 400.
Żeby wyprodukować taki filtr trzeba zużyć tyle energii (węgla) ile wynosi wartość tego przedsięwzięcia, usunięcie filtra jest tańsze więc będzie wymagało zużycia mniejszej ilości energii. Pytanie ile ten filtr zatrzyma CO2? Wydaje się że 0 ponieważ nie zatrzymuje CO2 tylko coś w stylu sadzy która akurat jest niezbyt szkodliwą dla środowiska kiedy już opadnie na glebę.
Żeby nie męczyć już tematu to rozumiem, że usunięcie tego nieszczęsnego pseudowynalazku to już koniec koniecznych zmian w tym samochodzie. Dziękuję bardzo za pomoc.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Za 400 w tym samochodzie to ja przyjacielu bym cie wysłał do konkurencji albo Jurka mechanika co u Kalyny w garażu ogarnia takie tematy. A Ja sobie wolę odpuścić te 400 które mi CHCIAŁ BYŚ zapłacić - w tym czasie wolał bym posprzątać warsztat.
Po takich modyfikacjach za 400pln pojawiają się wątki - "przechodzi w tryb awaryjny", "Kopci na biało", "nie równo pracuje" etc.
Powodzenia życzę i oby Ci to audi służyło, bo to naprawdę fajne autko o które trzeba DBAĆ...;)

Croonx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Kilka takich warsztatów znalazłem w takiej cenie, przecież nie będę prosił żeby mnie więcej skasowali. Co mam zrobić? Do innego miasta jechać bo u mnie jest za tanio?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Pozwól, że nie będę komentował tego. Ale zrobisz jak uważasz.
Nie wiem ja Ty, ale ja wychodzę z założenia, że taniej=drożej. Zrób za 400pln, pojeźdź i daj znać... ;) (veet bawi i óczy :D)
Nie jedną taką modyfikację w życiu poprawiałem. Trafiały nie raz różne samochody "zagadki" gdzie albo szukałem wsadu ori i sam robiłem albo klient jechał do typka, typek wrzucał wsad i wracał do mnie na "naprawę"...
Poczekaj z tym do jutra jak reszta ludzi udzielających się tutaj wstanie i przeczyta ten wątek. Tymczasem ja zamykam warsztat i idę do domu...

Croonx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Zadzwonię do kilku warsztatów i zobaczę czy to w ogóle robią. Jak robią to może podadzą inną cenę. Wszystko się niebawem rozjaśni.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Tak szczerze...
Za 400 pln nie chciało by mi się tyłka ruszyć sprzed kompa bo za więcej robię po pliku dla warsztatów EDC16.
a do tego demontaż + rozcięcie + spaw + montaż... Wolał bym sobie narzędzia poukładać tak jak powinny być... Albo kibel wyszorować bo klient przecież patrzy nawet przez pryzmat tego czy masz miękki papier i czyste WC dla klientów, którzy sami syf po sobie zostawiają...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Hmm tanio a jakość ? Owszem można tanio wyciąć tabele kodów i nie będzie się świecić tylko czy jest to rozwiązanie ?
są podzielone zdania na temat usuwania z człowieka np. migdałków bo są barierą immunologiczną gardła, co do wyrostka też pełni jakąś funkcje ale już nie pamiętam jaką podobnie jak ze śledzioną .

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Ja osobiście jestem przeciwnikiem EGRów, DPFów.... ta "ekologia" to jedna wielka ściema. Wystarczy zastanowić się nad kosztem wytworzenia, a później utylizacji tych podzespołów, w dodatku emisja szkodliwych substancji przez pojazdy to może 2% ogólnego zanieczyszczenia.Ta wielka ściema ma na celu nabijanie pieniędzy w kieszenie producentów, a dbałość o środowisko była kiedyś-samochód raz wyprodukowany jeździł i służył przez 30 lat bez większych awarii, teraz "nowe auto" wystarcza na 5-7 lat póki nie zacznie sie sypać poza granice opłacalności naprawy...i trzeba znowu zutylizować, wyprodukować nowe, zanieczyścić środowisko.To tylko planowe postarzanie produktu....DPF to wycięcia, soft do przeróbki, święty spokój.
Jeżdże staruszkiem który ma prawie 30 lat, nigdy nie zawiódł i raczej nie sadze, aby sie to miało zdażyć....zepsuć sie za bardzo nie ma co, ma prawie 700 tyś km przebiegu,często dostaje w dupe, targa na haku lawete i jeszcze sie z tego cieszy :D

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Bezołowiowe lutowanie to przyczyna połowy awarii elektroniki...albo inaczej....to narzędzie producentów do łatwego planowego postarzania produktów...tu nie chodzi o środowisko, że ołów feee, że Unia zakazała....szybciej tworzą się zimne luty i to jest pożądane!!!

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
te 400 to kolega chyba miał na myśli wycięcie samego DPF-a? bez moda na sterze?
toż to trzeba dobrego kafla położyć na stół i nie dyskutować jak ma być zrobione a nie zjebane....

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
te 400 to kolega chyba miał na myśli wycięcie samego DPF-a? bez moda na sterze?
toż to trzeba dobrego kafla położyć na stół i nie dyskutować jak ma być zrobione a nie zjebane....
No właśnie o to chodzi... wytnę z chęcią za 400 dobra cena
ale wyślę do Jurka na ogarniecie elektroniki za 1000
razem będzie 1400 i od tej kwoty brzmi to już normalnie choć nie we wszystkich autach bo kwoty 3000 za tą usługę w niektórych modelach są normalne ;)

Do góry Bottom