• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co ozznaczają te grupy i wartości??? silnik seat BBY z 2003

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Pytanie, czy nie ma być na pierwszym znaku? Robiłem kilka lat temu właśnie po kimś nie odpalajacy, Ty masz na drugim

gołoledż

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zzzzzzzzzzzz
GMP mozna zrobić tylko widząc koło zębate z tym jednym skośnym zębem wału korbowego jak na zdjęciu czy można to w inny sposób ustalić aby nie ściągać dolnej plastikowej osłony rozrządu i koła pasowego na którym jest pasek napedzajacy alternator

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
GMP mozna zrobić tylko widząc koło zębate z tym jednym skośnym zębem wału korbowego jak na zdjęciu czy można to w inny sposób ustalić aby nie ściągać dolnej plastikowej osłony rozrządu i koła pasowego na którym jest pasek napedzajacy alternator
Czujnik zegarowy w miejsce świecy zapłonowej.

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Czytam i ręce opadają. Forum dla mechaników.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Nie widzę sensu w pomaganiu. Skoro nie wiesz jak ustalić gmp i robiłeś rozrząd, to na milion procent coś zepsules. Brakuje konia

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Dobra przeczytałem kilka razy cały wątek. Oddaj ten samochód do mechanika. Podejrzewam, że jest brak iskry, paliwa albo jakaś inna pierdoła która mechanik znajdzie w godzinę czasu, a Ty kombinujesz z rozrzadem jak piszesz ze błędów nie ma. Narobisz sobie kłopotów szukając po omacku bez jakichkolwiek podstaw

gołoledż

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zzzzzzzzzzzz
Błędów nie ma. Sprawdzałem ze 100 razy. Swiece były mokre wswzystkie ale były wykręcane na zimnym silniku i były tylko próby uruchomienia silnika. Silnik nie odpalił. Swiece wsadziłem nowe. Iskra była na swiecach.Kazdą wykreciłem wsadziłem do cewki , na kazdej swiecy jest cewka osobna sa 4 cewki, przylozylem rant swiecy do silnika i skra waliła jak kręciłem rozrusznikiem. |jest iskra na kazdej swiecy. taka bardziej czerwona niż niebieska. paliwo jest w zbiorniku prawie do pełna. Specjalnie aby pompa paliwa była max w nim zanurzona. Zadajcie jakies pytania to odpowiem to moze cos z tego wyjdzie. pokierujcie jakoś itd. krory wezyk sciagnac aby zobaczyc czy leci i jak mocno paliwo?
moze w chole re zalalem silnik moze ta niespalona mieszanka zapchala katalizator, kurde nie wiem, ze wsi jestem, głupi jestem. w sumie w ciagu kilku dni probowałem moze z 15 razy go zapalic z 2-3 minuty w sumie krecenia bylo.
Dlaczego grupa 134 w blokach pomiarowych pokazuje temp. oleju -50 jak w tym silniku nie ma czujnika temperatury oleju tylko wody , ktory dobrze pokazuje. przebieg tego auta 13.321km
to czego sie tam chycić?

Ostatnia edycja:

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Zrób analizę paliwa , nie każde paliwo się zapala w silniku ZI.

gołoledż

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zzzzzzzzzzzz
teraz to chyba zartujesz
pb95 z BP ZALANE w grudniu
auto nie było w tym roku przegonione chodziło tylko 2 razy po godzinie na biegu jałowym w garazu

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Może ta praca na wolnych obrotach , 2 godziny jak piszesz zaszkodziła silnikowi. Na wolnych obrotach silnik nie ma wystarczającego smarowania i doszło do przytarcia silnika .Dobrze, że nie byłeś w tym czsie w garażu bo nie pisałbyś już.

gołoledż

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zzzzzzzzzzzz
nie wiem nie znam sie to Wy jesteście specjalistami
ja tylko probuje go uruchomic i licze na Waszą pomoc
moze jakies konkretne kroki to co mam zrobic
moze te krecenie rozrusznikiem go załatwilo
kurde ale wsparcie techniczne

czy wymiana czujnika temperatury wody coś zmieni

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
A powiedz mi mieszkasz na takim totalnym odludziu, że nie możesz podejść do jakiegoś warsztatu żeby ktoś podjechał i rzucił okiem? Jak chcesz to ja mogę podjechać, myślę że jednak będzie taniej wziąć kogoś na miejscu?

gołoledż

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zzzzzzzzzzzz
nie znalazlem chetnego na podjechanie do mnie a mieszkam na zadupiu pod katowicami
kazdy tylko to wez lawete, scholuj go do nas itd dupa blada
slabo sie chyba staram
problem w tym, ze laweta nie wjedzie a wyjazd z garazu 3 m pod gore i na cztery razy osobowką
dobrze byloby znalezc kogos kto by podjechal
moze coś pomożecie, jakieś wskazówki, przecież to proste auto, kanału nie mam

riko

SuperMechanior
Punktów
19
nie wiem nie znam sie to Wy jesteście specjalistami
ja tylko probuje go uruchomic i licze na Waszą pomoc
moze jakies konkretne kroki to co mam zrobic
moze te krecenie rozrusznikiem go załatwilo
kurde ale wsparcie techniczne

czy wymiana czujnika temperatury wody coś zmieni
to się problem rozwiązał ,odpowiedż masz w pierwszym zdaniu

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Na twoim miejscu zacząłbym od sprawdzenia kompresji bo to dość prosta czynność. A może przez przypadek ON zatankowałeś? Na tym nie pojedzie. Skoro świece mokre i iskra jest to tylko komprecha albo paliwo nie takie. Nakręcił byś jakiś film jak to się zachowuje, może będzie łatwiej.

Do góry Bottom