• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

co robicie w wolnych chwilach?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Awaryjność, więcej gratów do wymiany przy okazji eksploatacji, stopniowa degradacja w miarę jeżdżenia, a nawet świeżo po wymianie nie działa to mega dobrze.
Kilka lat miałem poldorovera i nigdy nie narzekałem na układ zapłonowy

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Może to przez to, że na tle całego poloneza to nawet taki układ zapłonowy nie wypadał aż tak źle :D
Raz miałem awarię która uniemożliwiła dalszą jazdę(przebity palec), był też czas że miałem dosłownie cały układ zapłonowy poskładany z nowych części(i to nie maxgear czy bosch) i było w najlepszym wypadku akceptowalnie, iskra słaba, kopułka i palec zachodzą syfem prędzej niż olej.
Poza tym to kolejna rzecz którą mogę zacząć i nigdy nie skończyć :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Może to przez to, że na tle całego poloneza to nawet taki układ zapłonowy nie wypadał aż tak źle :D
Raz miałem awarię która uniemożliwiła dalszą jazdę(przebity palec), był też czas że miałem dosłownie cały układ zapłonowy poskładany z nowych części(i to nie maxgear czy bosch) i było w najlepszym wypadku akceptowalnie, iskra słaba, kopułka i palec zachodzą syfem prędzej niż olej.
Poza tym to kolejna rzecz którą mogę zacząć i nigdy nie skończyć :D
W audi nie mam również problemu z tym:) tylko swego czasu wymieniłem wszystko oprócz aparatu i cewki na części beru, chociaż uważam że świece najlepsze są NGK

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
W audi nie mam również problemu z tym:) tylko swego czasu wymieniłem wszystko oprócz aparatu i cewki na części beru, chociaż uważam że świece najlepsze są NGK
Też montuję ngk, kiedyś dałem bosch to było gorzej niż na starych :D
Może w audi mają lepiej zrobiony rozdzielacz i/lub mocniejszą cewkę, w rowerze na rozdzielaczu jest ze 3-4mm przerwy, więc pewnie 80% mocy iskry marnuje się na rozdzielaczu zamiast iść na świecę.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Cześć! a ja dziś za parę groszy dorwałem oto takie książki do technikum samochodowego....tak że ten...
IMG_20220710_213841_6.jpg IMG_20220710_213836_2.jpg
Będę sobie czytał i przyswajał swoją jak że skromną wiedzę.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Cześć! a ja dziś za parę groszy dorwałem oto takie książki do technikum samochodowego....tak że ten...
Wyświetl załącznik 45075 Wyświetl załącznik 45076
Będę sobie czytał i przyswajał swoją jak że skromną wiedzę.
Najśmieszniejsze są te napisy na książce : ,,aktualne technologie,, :D ciekawe skąd wsip dorwał te aktualne technologie żeby je umieścić w podręczniku ?:D bo dla nich technologie rodem z fso są aktualne...:D
Moim zdaniem to szkoda Vicia twojego czasu... bo uważam, że raczej nic odkrywczego tam nie znajdziesz, bo takie podstawy są ci znane... ale czytaj :D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Nie no tam z tymi technologiami to może i przesadzone ,ale ja lubię czytać i sobie coś nie coś przypomnę...
Automatyczne połączenie postów:

Tu jeszcze powiem że dorwałem je od jakiegoś młodego chłopaka tak właśnie wyglądał na wiek jak by miał iść do technikum ..gdy już knigi miałem w rękach powiedział że nie używał ani razu. I tak mi się trochę zal chłopaka zrobiło bo ja bym raczej tych książek nie sprzedawał ...może zrezygnował z technikum samochodowego i wybrał inny profil,albo z...bał komuś z plecaka i opi...dolił na Olx do tzw..." żyda" czyli mnie:D

Ostatnia edycja:

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Patrząc na otaczającą nas rzeczywistość to może to niedługo będzie najaktualniejsze

Załączniki

• Screenshot_2022-07-11-07-08-54-79_077c29e6bda767dd0821629494554de6.jpg
    Screenshot_2022-07-11-07-08-54-79_077c29e6bda767dd0821629494554de6.jpg
    842,4 KB · Wyświetleń: 13

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Najśmieszniejsze są te napisy na książce : ,,aktualne technologie,, :D ciekawe skąd wsip dorwał te aktualne technologie żeby je umieścić w podręczniku ?:D bo dla nich technologie rodem z fso są aktualne...:D

dokładnie o tym samym pomyślałem, tylko nie chciało mi się pisać.
mnie w szkole uczyli o gaźnikach, "mechanicznym" układzie zapłonowym- przerywacz, rozdzielacz, albo o zawieszeniu wagonów (pkp).
z elektryki przerabialiśmy jak działa bimetalowy przerywacz z grzałką. to ostatni raz widziałem w dużym fiacie na kontrolce ssania.

qrwa, kto to teraz stosuje :D ja wiem, że trzeba znać podstawy, ale pytanie o to jak działa wtrysk paliwa, elektroniczny zapłon to była tylko odpowiedź, że tego nie ma w programie. i nie chodzi mi o szczegóły, tylko o ogólna zasadę działania.

najlepszy motyw co pamiętam ze szkoły to sprawdzian z typów zawieszenia. akurat dostałem wady i zalety zawierzeń opartych na drążkach skrętnych. w książce był punkt: łatwość demontażu i montażu. następnego dnia wyrywaliśmy drążki skrętne z iveco. wykręcone całe zawieszenie, zamontowane na ramie do prostowania aut, naciągnięte. do tego palnik i 5kg młot.

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
mnie w szkole uczyli o gaźnikach, "mechanicznym" układzie zapłonowym- przerywacz, rozdzielacz, albo o zawieszeniu wagonów (pkp).
z elektryki przerabialiśmy jak działa bimetalowy przerywacz z grzałką. to ostatni raz widziałem w dużym fiacie na kontrolce ssania.
Czyli typowe polskie szkolnictwo. Jeszcze parę lat temu w podobno jednym z najlepszych w polsce elektroników uczyli o naprawie magnetowidów i tv kineskopowych.
Taką miałem w ZSZ :joyful:
Który to był rok? Moja to wydanie 1992

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Zobaczymy co teraz wykładają. Syn dostał się do technikum na mechatronika lub mechanikę. Zobaczy pod.koniec wakacji

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja zapylal do technikum 95/00.
Taka stalinowska szkoła, że jak zem w krótkich spodenkach przykazał do szkoły to rodziców wzywali. To samo za ziewnięcie na fizyce

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Ja zapylal do technikum 95/00.
Taka stalinowska szkoła, że jak zem w krótkich spodenkach przykazał do szkoły to rodziców wzywali. To samo za ziewnięcie na fizyce
to mnie więcej tak jak ja :)
ino ja żem kończył zawodówkę i technikum osobno

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
W tym "jednym z najlepszych elektroników w polsce" było to samo, krótkie spodenki zakazane nawet jak było 40+stopni, bo panie były zgorszone widokiem włochatych męskich nóg, najlepiej to chodzić w garniturze i lakierkach cały rok. No i się nie pocić, nawet na wf, bo panie prowadzące lekcje po wf będą narzekać na zapach.

Do góry Bottom