• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corolla E11 PROBLEM

przemqs

Nowy
Punktów
0
Witam.
Zanim wybiorę się do jakiegoś mechanika i zapewne wydam wiele pieniędzy za coś co nie kosztowało prawie w ogóle pracy spytam się na forum czy ktokolwiek miał podobny problem albo zna odpowiedź co mojej Tojce dolega :).
Do rzeczy...
Corolla 2001 1.9d hatchback III drzwiówka.
Nie wiem czy to jedna przyczyna powoduje takie objawy ale już tłumaczę. Otóż auto pali na dotyk. Gdy postoi całą noc i jest nieco chłodniej (po odpaleniu na dotyk) chodzi jakieś kilka sekund po czym obroty falują i gaśnie(nawet jak dodam troche gazu po odpaleniu oproty nagle spadają do zera i gaśnie). Próba nr 2 odpalenia najczęściej jest nieudana. Przy trzecim przekręceniu kluczyka auto z trudem odpala po czym nie ma ŻADNYCH problemów i nie gaśnie jak gdyby nigdy nic(później przez calutki dzień pali na dotyk i jest super jeśli o to chodzi). Kolejna sprawa to to że przy ruszaniu z jedynki w granicach 1600-1700 obrotów (przyspieszając) auto łapie "dziurę" w mocy tak jakby nagle ktoś wcisnął sprzęgło z tym że nie ma wtedy zawycia z powodu braku biegu :). Najbardziej jest to właśnie wtedy widoczne lecz podczas jazdy czy to a 2, 3, 4 czy 5 !! występują owe zaniki mocy i lekkie falowania obrotów. 2 razy zdążyło mi się iż podczas jazdy szybciej niż kilka km/h bo mniej więcej 60-90 wskazówka prędkości na zegarze nagle spada do 0!!! a obroty niby takie same po czym włączył się i świecił komputer po dojechaniu na miejsce i zgaszeniu auta i po pewnym czasie odpaleniu ponownie nic sie na desce nie świeciło a auto zachowywało się "normalnie".

Co może być przyczyną takich dziwnych zachowań?
1. Błędy w komputerze?
2. Uszkodzona elektryka?
3. Silnik krokowy?
4. Sonda?
5. czy może ktoś coś innego uważa :)

Ślicznie z góry dziękuję za odpowiedzi jak coś ktoś więcej wie i chce się podzielić w rozmowie to też można pisać na gg 7865219

POZDRAWIAM

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
...Co może być przyczyną takich dziwnych zachowań?
1. Błędy w komputerze?
2. Uszkodzona elektryka?
3. Silnik krokowy?
4. Sonda? ...
Może być krokowy, może być np. czujnik temp.płynu dla ECU silnika a sonda nie ma nic do palenia zwłaszcza w dieslu bo jej tam nie ma.
Proponuje pojechać na komputer aby w ciemnio nie wymieniać części bo to są spore koszty.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
może się zapowietrza układ paliwowy, trzeba sprawdzić czy wszystkie rurki paliwowe są szczelne, no i obejrzeć filtr

przemqs

Nowy
Punktów
0
Właśne też o tym myślałem :O tylko w opcjach mzliwych zapomniałem dopisać... Bardzo prawdopodobne bo jak ma powietrze w układzie to moga naspępować spadki mocy . tak samo po dłuższym staniu dochodzi powietrze i przy odpaleniu nagle ma dziure z powietrza i gaśnie... pozniej chwile sie kreci żeby uzupełnić paliwo.

jutro wymieniam filtr paliwa bo kupiłem cały zestaw filtrów do tojki tak profilaktycznie i przy okazji oszukam nieszczelności.

Do góry Bottom