• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa B 1.0 12V nie odpala na zimnym silniku

CamilloX

Uczestnik
Punktów
0
Witam!!

Kolejny problem z Corsą B 1.0 12v. Mianowicie. Po dłuższym postoju np rano po nocy za nic nie chce odpalić. Rozrusznik kręci, próbuje zaskoczyć, iskra jest, paliwo jest. Jak już po kilku próbach na chwilę odpali to zaraz gaśnie lub jeśli chodzi to dławi się po wciśnięciu gazu i nie wkręca się na obroty. Po kilkunastu próbach odpala i chodzi równo i wtedy gdy odczekam 2-3 minuty i wcisnę gaz to chodzi już normalnie, ładnie wkręca sie na obroty i można normalnie jechać i potem już jest git. Zrobiłem tak wczoraj ponad 20 kilometrów, wszystko okej. Przyjechałem zgasiłem, odczekałem 3 godziny, odpalił normalnie a dziś rano znowu to samo. Co to może być? EGR? Przepływomierz?? Czujnik temperatury?? To moje typy choć nie wiem czy trafnę. Proszę o podpowiedź za co z góry dziękuję.

CamilloX

Uczestnik
Punktów
0
Na diagnostykę jadę dopiero jutro ale postanowiłem też zapytać tutaj bo może ktoś miał podobny problem. Też myślałem o czujniku ale czy w jego przypadku nie byłoby na odwrót? Mianowicie na zimnym by palił a na ciepłym nie?

CamilloX

Uczestnik
Punktów
0
Witam! Byłem na diagnostyce i jedyny błąd to 1405 - błędny sygnał zwrotny zaworu recyrkulacji spalin EGR więc mechanik powiedział że czyszczenie albo wymiana/zaślepienie EGR. Wyczyściłem go dziś, podłączyłem na krótko pod aku celem sprawdzenia "grzybka" i po podaniu napięcia ładnie się wysuwa ale nie mam jak sprawdzić czy z autem juz jest ok.. bo wczoraj jak na złość od ciągłych prób odpalania szlak trafił kostkę stacyjki.. rozrusznik nie kręci kontrolki nie przygasają... do diabła z tym autem :D w poniedziałek będę miał kostkę to się dowiemy czy jest ok " :)

CamilloX

Uczestnik
Punktów
0
No kostka wymieniona. Auto kręci ale nadal nie zapala. Iskra jest, paliwo jest. Zmierzyłem napięcie na kostce EGR i wyszło 6,9V a powinno być 12v. Czy to może być przyczyna wadliwego działania EGR? I skąd taki spadek napięcia?? Masa?? Jeśli nie to co to może być? Bo już mnie krew zalewa..

Do góry Bottom