• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa C 1.3 CDTI . Problem z odpalaniem na ciepłym silniku .

adrste

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Centrum
Jak w tytule . Na zimnym dyga bez problemu . Ale jak się dobrze rozgrzeje to po zgaszeniu jest problem żeby odpalić . Czasami trzeba kręcić kilka razy po parę sekund . Autko jest po wymianie rozrządu . Byłem ponownie u tego mistrza co mi to robił z pytaniem czy aby wymiana rozrządu nie ma czegoś wspólnego z tym zjawiskiem . Ale on mi odpowiedział że wszystko dobrze zrobił . Ze u niego auto paliło od razu . Co mogło się stać ? Jestem kompletnym lamerem jeśli chodzi o mechanikę . Przoszę drodzy forumowicze o jakieś wskazówki .

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
To teraz jest jeszcze wiekszy bo pasek jest nowy i niewytarty. Cos jeszcze robione przy nim było? Kontrolki żadne nie świecą?

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Prawdopodobnie zły kąt wtrysku - źle ustawiony rozrząd. świece żarowe jeszcze sprawdź i zasilania dochodzace do świec.

adrste

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Centrum
Świece żarowe wymieniłem na nowe . Jak pisałem mechanik stwierdził że wszystko zrobił dobrze i nie będzie go powtórnie rozbierał .

adrste

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Centrum
Padła mi jedna świeca, to wymieniłem komplet . Potem wymieniłem rozrząd bo też był na wykończeniu . Czasami wcześniej przed wymianą rozrządu miał lekki problem na zimnym silniku zapalić . Trzeba było trochę dłużej potrzymać i pokręcić . Ale nie zawsze . Teraz po wymianie jak silnik sie rozgrzeje to trzeba albo długo kręcić albo poczekać jak przestygnie .

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
obstawiam czujnik wałka rozrządu... jak go odepniesz to pewnie nie odpali. na zapalonym odepniesz i auto pewnie będzie chodziło normalnie do puki go nie zgasisz . czujnik sie rozgrzewa i przestaje działać .
miałem podobny problem w punto jtd. diagnoza i błędy ewentualne wiele bu podpowiedziały .

rfr

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
a czy 1.3 CDTI opel corsa jest na pasku?;-) Czy od razu po wyjeżdzie z warsztatu zauważyłeś problem z odpalaniem? Ja sprawdziłbym przelewy wtrysków.Spróbuj schłodzić czujnik położenia wału korbowego są do tego specjalne środki.

Do góry Bottom