• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wielki problem po wymianie koła dwumasowego

Uba86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam,
mój problem jest duuuży i następujący.

W lipcu dało o sobie dać oryginalne koło dwu masowe. oznacza to ze szarpało przy zmianie biegów, trochę hałasowało. Podjąłem decyzję o wymianie. Jako ze byłem naiwny to zdecydowałem się na regeneracje ( teraz już wiem że to nie najlepszy pomysł). Oddałem auto na wyjęcie dwumasy i sprzęgła. Potem wysłałem sprzęgło i DKZ na regenerację do osławionej na tym forum firmy AVANTI ( tak wiem, jestem mądry dopiero teraz).
Szybko, bo na następny dzień koło razem ze sprzęgłem dotarło z powrotem do mechanika ( tutaj pochwała dla AVANTI za szybkość. Sprawdziłem koło i sprzęgło pod kątem luzów i naprawdę wyglądało dobrze. Ok, rozpoczęli montaż i już za 2 dni odbieram auto. Przy pierwszym odpalaniu coś nie bardzo bo nie odpalił za 1 razem. No nic, przed robotą DKZ rozrusznik dawał o sobie znać i miał problemy z odpalaniem więc uznałem że to właśnie to.
Od teraz zaczęła się tragedia. Po kilku dniach samochód nie chciał odpalić aż wreszcie zapalił, silnik się okropnie trząsł i nie miał mocy. Co się potem okazało, rozciągnął się łańcuch i napinacz olejowy rozrządu nie wyrobił. Zostały zmielone wszystkie dźwigienki zaworowe.
Znalazłem warsztat który zrobił rozrząd i wymienił dźwigienki. Twierdzili że wszytko inne jest proste i ok. Zaglądali do silnika tak że przy okazji wymiany miski olejowej.
Po wymianie jest tak że silnik często przy rozruchu cały się trzęsie, zapala sie "auto z kluczykiem" oraz check engine i gaśnie. Okropnie coś tłucze z okolic skrzyni biegów, natomiast jak odpali to chodzi idealnie i ma pełną moc.
I bardzo dobrze jeździ.
Co do sprzęgła, to jest baaardzo mocne, dwu masa nie wydaje żadnych dźwięków. Zazwyczaj taki problem z rozruchem jest na zimnym silniku ale występuje też czasem na ciepłym. Jeszcze jeden dziwny obaw, który zaobserwowałem to odcięcie przy 3500 obr/min na luzie i na I biegu, potem już jest ok tz. na każdym inny odcina dopiero przy 4300-4500 jak fabryka dałą. Samochód jedzi po trasie po 160km/h i nie ma z tym problemów.

Auto: Opel Corsa C, 2005r. Silnik 1.3 cdti Z13DT 51KW ( 70KM), turbina bez zmiennej geometrii, egr sprawny, nie kopci, spalanie na bardzo dobrym poziomie.

Proszę o pomoc, bo nie jestem pewien czy aby na 100000% to jest dwu mas a może sam montaż. Gość twierdzi że wszytko dobrze zamontował razem z zachowaniem momentu dokręcania. Dodam ze prowadzi powazny zakład z dobra opinią.

Dziękuję za przeniesienie do dobrego działu.

Ostatnia edycja:

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Piszesz ze dwumasa nie wydaje dźwięków żadnych a potem piszesz ze z okolic skrzyni wszystko się trzęsie, to właśnie dwumasa. Jak dla mnie na początek oczywiście nowy kpl sprzęgła z kołem dwumasowym, a potem ewentualnie szukać jak się nie poprawi ale raczej się poprawi. Pamiętaj takich rzeczy się nie regeneruje, jak teraz zapłacisz drugi raz za montaż i części to zobaczysz jak co się to opłaciło...

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
A rozrząd to efekt kręcenia kołem zamachowym w przeciwną stronę do pracy silnika przecież to pewne że przeskoczy łańcuch.

Uba86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Co do hałasu, to w trakcie pracy i przy gaszeniu nic nie wydaje dźwięków. Zmiany biegów bezproblemowe. Hmm Masiek. co masz na myśli pisząc o kręceniu kołem w przeciwną stronę?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
To ma na myśli że jak kręcisz ręcznie kołem zamachowym w przeciwna stronę niż pracuje silnik to jest 99,9 % pewności że łańcuch przeskoczy

Uba86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
No mądry człowiek po fakcie. Obecnie jest tak że kupiłem nowe koło sascha i zakładam je a AVANTI ma już złożony pozew o odszkodowanie z powodu partactwa. Chodzi o kwotę ponad 3 tys zło za remonty przy silniku spowodowane tym ich badziewiem. Pozew złożony i zobaczymy. Wszystkie faktury i opinia też załączona.

Ps oco Wam chodzi z tym kręceniem kołem. Kto nim miał kręcić w przeciwną stronę?

Ostatnia edycja:

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Z tym Avanti to i z maglowniami były cyrki. Ale jak masz papiery i pozew złożony to będą mieli problem, daj znać jak tam się potoczy.

Czego kręcił w złą stronę? Przecież dobrze kręcił kołem zamachowym w prawo :D

Uba86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Nikt nie krecił. Łańcuch przeskoczył z powodu problemów z rozruchem. najpierw po 900km następnym razem po 300km.

Co do pozwu, to suma odszkodowania bez kosztów sądowych to 4tys zł.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
I niech tak zostanie... nie chcemy nikomu robić problemów na święta☺chłopaki uważajcie przesyroga na przyszłość. Zwłaszcza jak nie wiadomo ile rozrządzisko ma nabujane.

Do góry Bottom