• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czujnik różnicy ciśnień dpf Audi A3 8P 1.9 TDI

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
"Pacjent" to Audi A3 8P 1.9 TDI 105 KM oznaczenie silnika BLS rok produkcji 2007.

Auto jeździło przez dwa miesiące po zakupie bez zarzutu.
Z uwagi na to, że jest tam (a w zasadzie powinien być ;)) filtr dpf (oglądałem "puszkę" i nie widać śladów cięcia i spawania) zachciało mi się wlać coś takiego

http://allegro.pl/liqui-moly-2650-d...gclsrc=aw.ds&dclid=CJm554auzdoCFdst4Aod6GcFHQ

Po tym "zabiegu" po jakiś 100 km zaświecił się check engine.
No to jazda podpięcie kompa. Wynik? Czujnik różnicy ciśnień filtra cząstek stałych.
Kasowanie pomogło "na chwilę".
W końcu założyłem oryginalny czujnik. Skasowałem błąd, zaadaptowałem czujnik po wymianie na nowy i...............wszystko hula jak należy :).
Rogal na pysku. I w drogę. Po przejechaniu w ciągu kilku dni 400 km nagle zaświecił się ponownie check engine. Znowu komp. Znowu czujnik różnicy ciśnień. K......:depressed:
Kasowanie błędu nic nie daje. Ok. Pojeździłem parę dni. Check cały czas isę świeci. No ok. Niech mu "na chwilę" będzie :confused:. Po jakimś czasie zaczęła migać ponadto kontrolka świec żarowych. Dodatkowo zaczął wyświetlać się symbol filtra dpf. Jazda po autostradzie, obroty lekko ponad 3 tys, dystans ok. 50 km. Żadnego wypalania nie widzę :(. Ok. Znowu komp. Błąd czujnika różnicy ciśnień. Próbuję uruchomić wymuszone wypalanie filtra. Jakoś nic nie reaguje. Dobra jeżdżę dalej. I teraz naprzemiennie. Raz gaśnie "spiralka", ale świeci "dpf", Raz gaśnie "dpf", a miga spiralka. Oczywiście check engine jest ciągle.

Teraz konkluzje.

Przez dwa pierwsze miesiące po zakupie auta ani razu nie zaświeciła się kontrolka dpf informująca o wypalaniu filtra. Ok. Może nie było potrzeby wypalania? Ale jakoś nie dawało mi to spokoju. Chyba poniekąd z tego powodu chciałem "pomóc" filtrowi z tym środkiem LM. Jazda naprzemiennie 50% miasto, 50% autostrada (jednorazowe dystanse po 100 km).

Od czasu "zaaplikowania" nagle zaczęły się problemy z czujnikiem różnicy ciśnień. Przypadek? Ale dalej nie było żadnej kontrolki dpf.

Dopiero po miesięcznym jeżdżeniu ze świecącym "checkiem" i w końcu wymianie czujnika i po tych 400 km bezproblemowej jazdy zaczęła pokazywać się "spiralka" i "dpf".

Oczywiście, sprawdzę stan zapełnienia filtra, bo tego jeszcze nie "zbadałem". Dodam tylko, że auto jeździ bez zarzutu, żadnej utraty mocy itp.

"Puszkę" jak już pisałem oglądałem i żadnych śladów wycinania (no chyba, że zrobili "magisterkę"). Pytanie, jak sprawdzić, czy ktoś nie próbował usuwać dpf ingerując w sterownik?

A jeżeli dpf fizycznie zostałby usunięty, to jak interpretować zaświecanie się i gaśnięcie ikonki "dpf" podczas jazdy?

Taki oto mam problem. Chyba sprawdza się zasada, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu :D.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Sprawdź jakie sterownik widzi zapełnienie filtra - jak będzie powyżej 68 gram, to sterownik nie umożliwi procedury awaryjnego wypalenia. Spróbuj może procedury wymiany filtra.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Pytanie do autora tematu:jestes mechanikiem?

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Pytanie do autora tematu:jestes mechanikiem?

Raczej nie, bo mechanik najpierw sprawdzil by stan zapchania filtra A nie cudowal ze wszystkim w koło. Do tego nie jeździł by z kontrolka zapchanego filtra wiedząc czym to grozi.

Ale obydwaj wnieśliście wiedzy do tematu :D Nie "mechanikujcie" tutaj, tylko napiszcie coś konkretnego.

Pytanie było bardziej pod kątem wlania specyfiku i prawdopodobnie jego "zadziałania" i występujących problemów po.

Co. Nagle się zapchał? Dwa miesiące jeżdżenia bez żadnych informacji o ewentualnym "istnieniu" dpf-a i tak z dnia na dzień po wlaniu dodatku? I dlaczego po wymianie czujnika wszystko było ok przez 400 km? To w końcu jak z tymi ciśnieniami? A jeżeli się zapchał, to dlaczego auto nie straciło nic na mocy?
Przy "zapchanym" filtrze zazwyczaj auto w ogóle "nie jedzie".

A tak w ogóle, to objaśnijcie mi, jak to jest z tymi 68 gramami popiołu. Jedni mają po 80-90 g i ciągle wszystko działa bez zarzutu. Kiedy jest ten moment "krytyczny"?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Pewnie jakbyś Stary zaadoptowal na nowo też byś miał spokój na 400km. Mało przypadków w warsztacie? Nie miałaś nigdy sytuacji że przyjeżdża na żarówkę A sprzęgło pada?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Na początek sugeruje sprawdzić drożność i szczelność przewodów czujnika rc. Czujnik nowy czy używany? Egr może powodować podobne objawy. No i oczywiście czy filtr fizycznie tam jest???

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Ale obydwaj wnieśliście wiedzy do tematu :D Nie "mechanikujcie" tutaj, tylko napiszcie coś konkretnego.

Pytanie było bardziej pod kątem wlania specyfiku i prawdopodobnie jego "zadziałania" i występujących problemów po.

Co. Nagle się zapchał? Dwa miesiące jeżdżenia bez żadnych informacji o ewentualnym "istnieniu" dpf-a i tak z dnia na dzień po wlaniu dodatku? I dlaczego po wymianie czujnika wszystko było ok przez 400 km? To w końcu jak z tymi ciśnieniami? A jeżeli się zapchał, to dlaczego auto nie straciło nic na mocy?
Przy "zapchanym" filtrze zazwyczaj auto w ogóle "nie jedzie".

A tak w ogóle, to objaśnijcie mi, jak to jest z tymi 68 gramami popiołu. Jedni mają po 80-90 g i ciągle wszystko działa bez zarzutu. Kiedy jest ten moment "krytyczny"?
Ale o co ci chodzi? Nie masz zielonego pojęcia o systemie,który jest montowany w autach ponad 10 lat. Dalej sobie eksperymentuj-Pogadamy jak sie spali auto. Nie masz totalnie zadnej wiedzy wiec co ci da podpowiedz lub naprowadzenie? Zupełnie nic. Odpowiadając na argument, który pewnie zaraz przywołasz -nie forum nie służy do dzielenia sie wiedza. Forum jest do wymiany poglądów. Chcesz wiedzy? Udaj sie na stosowne szkolenia. Zapłacisz i zdobędziesz wiedzę.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Napisz konkretnie kod błędu. Bo sam watek związany z błedem czujnika rożnicy jest dość ogólny. Ważną kwestią jest również czy przy gwałtownym wciśnięciu gazu masz sytuację gdzie nie reaguję na zadaną wartość? Odczytałeś pozion nasycenia w gramach lub różnicę ciśnienia pod obciążeniem?

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Podaj dokładnie jaki to błąd , obwód czy wartość poza granicami itp . A tak pozatym to przy zapchanym dpf nie bedzie bledu od czujnika tylko błąd odnośnie dpf

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Tylko i wyłącznie błąd P0471. Żadnych błędów niepoprawnej pracy filtra.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jakie ciśnienie różnicowe ? Jak nie ma rdzenia praktycznie jest w okolicach zera. Pewnie ktoś do handlu zrobił wymianę filtra w ECU , zostawiając stary i teraz wychodzą kwiatki, albo wyrwany rdzeń bez edycji sterownika.

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Właśnie obawiam się tego, że ktoś wsadzał gdzieś swoje "paluszki" i zaczna wychodzić kwiatki.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
A teraz nocami łażą takie kur....y nazywają się kuny. Sprawdź wężyki kable. Ja nawet cała kurę wyjolem kobiecie z pod maski

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Kuny serio. Ja chyba wezmę karabin i odpalę kilka. Rok temu przyjeżdża kilku letni merc na.olej filtry. Rano auto już nie odpaliło. Ze standardowej robótki zrobiło się pół dnia diagnostyki makaronu

Marek5

Początkujący
Punktów
3
Na początek sugeruje sprawdzić drożność i szczelność przewodów czujnika rc. Dał Ci kolega winetoo odpowiedź i rozwiazanie problemu i co tu rozważać.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Na początek sugeruje sprawdzić drożność i szczelność przewodów czujnika rc. Dał Ci kolega winetoo odpowiedź i rozwiazanie problemu i co tu rozważać.
Spójrz na datę postu zanim wyskoczysz jak filip z konopi ...:D

Marek5

Początkujący
Punktów
3
Tak sobie spojrzałem, nie czytam nie angażuję się. Nie spojrzałem na datę. Ale skoro widzę jak większość błądzi jak dzieci w mgle , to sobie pozwoliłem napisać. A tym bardziej że usterka ciągle na topie i myślę że wielu otworzy oczy na diagnozę.

Do góry Bottom