• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

czy chiptunning jest szkodliwy ?

buliwerek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mrągowo
Witam mój kolega zajmuje się chiptuningem poprzez mapowanie mówi ze spokojnie podkreci moja audi a4 b5 1,9tdi 110 km do 130km czego mogę się obawiać po takim chiptuningu?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Czytam i glowa mnie boli. Po co te dywagacje, prawda jest taka ze diesla mozna mapa latwo doladowac, 110 maja turbo vtg (najprawdopodobniej zakladajacy post tez taka ma) wiec 130 koni na dobrze zrobionej mapie nie pozbawi zycia silnika szybciej niz 110KM.
Bzdury o wypalonych tlokach i korbach na ulicy mozna stosowac to kiepskich map chociaz prawda jest taka ze te kiepskie nie chodza od poczatku ok i klient wraca na reklamacje po paru kilometrach. Jak silnik jest padaka to i te 110KM wywali mu korbe bokiem, zdrowe tdi udzwignie spokojnie 150. Tak samo jak w benzynowcach renaulta f4r, sa f4r wolnossace 140KM i sa f4rt turbo o mocach do 225KM a teraz i wiecej, zadbany silnik jest nie do zniszczenia. Fabryczny blok korby i tloki wytrzymuja do 400KM, bez zakuwania, na fabrycznym zakutym bloku w mazowieckim jezdzi clio 530KM.

Do Bednarson, strojenie znaczy przelanie go paliwem, tak, doda te 10%, jakis magiczny stozek, itd. Tyle ze tuning wolnossacej benzyny to inna bajka niz turbodiesla czy turbobenzyny. Tam zabawa zaczyna sie na zasilaniu silnika w powietrze a konczy na koncowym tlumiku plus wiecej paliwa, koszty moga przekraczac wartosc auta ktore sie robi. Dobry zestaw strumienica na dolocie plus strumienica wydech i strojenie tego wydechu na hamowni to wydatek kilku tys minimum.
Nie twierdze ze nie znasz sie na tym co robisz, ale zobacz jak sie robi silniki do type R, wtedy zobaczysz gdzie w atmosferycznej benzynie siedzi moc. Niestety nie jest osiagalna za pomoca zestawu stozek, wtyczka obd i winols. Sadze ze Ty widziales i wiesz wiec nie rozumiem po co piszesz ze benzyne mozna wytrzepac na wiecej mocny za pare zeta.

Jeszcze jedna uwaga, zrobienie dolotu bez ogarniania wydechu cieszy oko, czerwony stozek pod maska daje +100 do lansu, i prawie nic do kucykow:)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
a co ma pralka do Andruta z początku wątku ?
Kolego masz racje, jeśli to poprawi ci humor na resztę dnia ...
Dzieciak w lex-ie nic nie zrobi wyjadaczowi w rasowanej hondzie po godzinach spędzonych na torze
Nie zszokowałeś mnie mocą 250km
ALE w twojej wypowiedzi "I nie mów mi, że pod dupą nie odczuję, bo w tego typu sporcie widać każde 10KM."
pada istotne słowo "sporcie" .... sport a4 b5 1.9D ;)?

Myślę że ta rozmowa przy butelce toczyć mogła by się do białego rana ..;)

Bzdury o wypalonych tlokach i korbach na ulicy mozna stosowac to kiepskich map chociaz prawda jest taka ze te kiepskie nie chodza od poczatku ok i klient wraca na reklamacje po paru kilometrach. Jak silnik jest padaka to i te 110KM wywali mu korbe bokiem, zdrowe tdi udzwignie spokojnie 150. Tak samo jak w benzynowcach renaulta f4r, sa f4r wolnossace 140KM i sa f4rt turbo o mocach do 225KM a teraz i wiecej, zadbany silnik jest nie do zniszczenia. Fabryczny blok korby i tloki wytrzymuja do 400KM, bez zakuwania, na fabrycznym zakutym bloku w mazowieckim jezdzi clio 530KM.
hmm- każda zmiana wpływa na żywotność elementu biorącego udział w wykonanej pracy silnika -tak więc każda większa dawka paliwa wpłynie na tempo wypalania tłoka -lejący wtrysk i dziura w tłoku czy to nie jest pewien obraz z naszych warsztatów ?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
. U mnie było 185 fabrycznie, samo strojenie po wymianie głupiego filtra powietrza dało 210KM.
po tym to ja naprawdę odpadam połamane ręce opadają:eek: a jaki to filtr ze złota czy magiczny stożek umieszczony w komorze silnika który targa gorące powietrze.Kuźwa naprawdę LEM miał rację pisząc o internecie.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Dzieciak w 330xd z lekkim modem w sterowniku zje ta honde, razem z wlascicielem. Moc moca ale trakcja w hondzie FWD nijak ma sie do mocy 250 KM i wiecej autach awd/4x4. Wystarczy troche deszczu lub mglisty poranek a asfalt nie trzyma sie opony i te 250 KM zostaje ze smutkiem w klebach dymu na swiatalch.

Marek, elektryczne turbawki moga stac sie codziennoscia, tak samo jak a toyotach elektryczne pompy ukladu chlodzenia (nie te wspomagajace, pompy glowne), elektryczne kompresory klimy (toyo czy lex) czy elektryczne wspomagania praktycznie w kazdym aucie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No nie bardzo bo silniki napędzające takie turbiny pracują na wysokich napięciach ok 70 V i maja po 1,5 kW , sama przetwornica to kawał zabawki . Te silniki znam z modelarstwa lotniczego wiec wiem ile to zre pradu .

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Panowie takiemu 2,5 v6 od VW pękają tłoki bez podkręcania , czy beemce wały korbowe co większość tu piszących zna z autopsji , lub słyszała z wiarygodnych źródeł , więc reszta to tylko gadki szmatki a jak ktoś chce , to i tak zrobi co dusza , a raczej kieszeń zapragnie . Przykłady niedopracowanych
konstrukcji plus czynniki zewnętrzne można mnożyć . Tylko po co ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja tam nie wierze żeby w niemieckich autach coś się psuło ...;) co innego francuzy te to padają jak muchy , znam XM z silnikiem 3V6 z najechanymi 800 kkm i no tak lekko mu wyje 5 bieg bo duzo jezdził na autostradach ... wiec piszecie tu o jakiś Banditen Motor Wagen albo o VW , to musicie chyba się mylić .
A z innej beczki to lezy u mojego kolegi zestaw tuningowy z peugeota 3V6 czyli mechaniczna turbina napedzana paskiem o szerokości 10 cm sterownik i jakieś tam ... ale maska mi przeszkadza żeby to załozyć ... Ponoć ma dawać ok 350 kucykow ale maski nie dali ... chyba że zrobie wlot z przepustnicami

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Ja tam nie wierze żeby w niemieckich autach coś się psuło ...;) co innego francuzy te to padają jak muchy , znam XM z silnikiem 3V6 z najechanymi 800 kkm i no tak lekko mu wyje 5 bieg bo duzo jezdził na autostradach ... wiec piszecie tu o jakiś Banditen Motor Wagen albo o VW , to musicie chyba się mylić .
A z innej beczki to lezy u mojego kolegi zestaw tuningowy z peugeota 3V6 czyli mechaniczna turbina napedzana paskiem o szerokości 10 cm sterownik i jakieś tam ... ale maska mi przeszkadza żeby to załozyć ... Ponoć ma dawać ok 350 kucykow ale maski nie dali ... chyba że zrobie wlot z przepustnicami
To się słabo stara bo do golfka 4 v6 upchneli gaz sportowe filtry i kompresor od porsche na pasek wiello rowkowy . I wymień tu pasek z rolkami potem i
zregeneruj kompresor . Lepsza zagrycha jak wymiana rozrządu z regeneracją pompy wody w Lotusie .

bednarson

Uczestnik
Punktów
4
Jak wszyscy upychają tanie chińskie stożki z allegro to czemu się dziwić, że mocy nie daje.

Sam stożek nigdy mocy nie da.
Wydech sam też nie.
I całe mnóstwo innych rzeczy.

Strojenie jest wisienką na torcie, cokolwiek się zrobi, trzeba zmienić mapę jeżeli oczekuje sie przyrostu.

A

autozibi

Panowie. Doceniam Waszą wiedzę, ale chyba jednak nie w tym temacie. Temat jest w sumie dość odrębny, a osób które się tym zajmują na tyle profesjonalnie, by z zaufaniem można oddać im samochód, idzie policzyć na palcach.

Masz racje , nie w tym temacie .
Bo większość z nas na tym forum jest mechanikiem czy elektrykiem samochodowym .
My naprawiamy samochody zgodnie z warunkami technicznymi danego producenta .
Nic nie zmieniamy , nie poprawiamy ....

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie , tego rodzaju sprawy to bardziej hobby ale nie praca warsztatowa . A tuning samochodu profesjonalny to specjalistyczne warsztaty które maja hamownie możliwość obróbki mechanicznej itp . ziutek z winolsem czy podobnym programem bez bazy danych nie podkreci maszynki .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ziutek w winolsem przerobi mape tdi na szybkiego na stole chociaz jest jeden problem. Tych ziutkow jest zwyczajnie niewielu, reszta zwyczajnie wywala limitery dymu plus dawka paliwa i wiecej turbawki. Dobrze ulozona mapa nawet dymka nie puszcza przy mocnym starcie. Taki ziutek co moze Ci limiter wywalic to np ja, dlatego ja sie nie bawie i jesli juz mam komus mape zmieniac to na pewniaki ktore przynamniej rok jezdza i zyja. Sprawdzane np na hdi 2.0 8v ze 110 na 140, bezawarynie przez 3 lata poza ukrecona polosia czy dci 100 na 130 ale doszla zmiana turbawki na vnt.

Nie wiem po co generalnie tez ta produkcja, jak silnik zdrowy i nie zjada oleju, przebieg "w miare pewny" to 20KM wiecej nikomu nie spustoszy portfela:)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom