• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

czy chiptunning jest szkodliwy ?

buliwerek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mrągowo
Witam mój kolega zajmuje się chiptuningem poprzez mapowanie mówi ze spokojnie podkreci moja audi a4 b5 1,9tdi 110 km do 130km czego mogę się obawiać po takim chiptuningu?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jasne tyle że należy dać więcej błyskadełek typu led a może Led RGB żeby kolorki tęczy robił i działamy . Genialne .. może zaszalejemy i to będzie 60% oszczedności ?
A na koniec idealne rozwiązanie 100% oszczędności ......

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Podobno miała być oszczędność 30% to jak wezmę w kilka sztuk pod każde gniazdo w samochodzie to będę jeździł za darmo ? A może jeszcze będę miał naddatek ? :D

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Kupię kilka sztuk w każde gniazdo do jednego samochodu a pozostałymi będę jeździł za darmo z nadmiaru który wypracuje to cudowne urządzenie. Zamawiam kiedy startujecie z produkcją ?!! :D

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jasne tyle że należy dać więcej błyskadełek typu led a może Led RGB żeby kolorki tęczy robił i działamy . Genialne .. może zaszalejemy i to będzie 60% oszczedności ?
To może światło tych ledów sprężyć i wyjdzie fotonowa jednostka napędowa to można i w kosmos polecieć . Lepszy chwyt reklamowy .

coprawda

Początkujący
Punktów
3
Do tego koniecznie Magnetyzer zamocowany do pedału hamulca. Skraca drogę hamowania o połowę.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Do tego koniecznie Magnetyzer zamocowany do pedału hamulca. Skraca drogę hamowania o połowę.
Coprawda to prawda nie rób antyreklamy z tym hamowaniem , na co komu w kosmosie hamulce .

A z tym 100% to walniecie sobie ze Shrekiem samobuja , bo przecież perpetum mobile 1-ego stopnia nikt nie uwierzy , jak co to szukam wspólników do silnika fotonowego , bo tam trzeba zainwestować w odprowadzenie energii cieplnej a na ziemi ocieplenie klimatu , to trzeba eco .

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No co ty gadaszzzzzzz ... jak hamuje silnikiem to mi paliwo wraca ...... A wiecie że teraz na egzaminie na prawko jest test na eco jazde i nalezy się trzymać zakresu obrotów od 1850 do 2600 chyba , nie mówiąc o tym że należy hamować silnikiem , ale jak koło zmienić nie ma ...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
No co ty gadaszzzzzzz ... jak hamuje silnikiem to mi paliwo wraca ...... A wiecie że teraz na egzaminie na prawko jest test na eco jazde i nalezy się trzymać zakresu obrotów od 1850 do 2600 chyba , nie mówiąc o tym że należy hamować silnikiem , ale jak koło zmienić nie ma ...
Ciekawe , myślałem że tylko za komuny nonsens był częścią składową ustroju .

P

PogotowieSamochodoweUK

Jesli ktos nie potrafi robic strojenia (dokladnie chodzi o dogranie czasow wtrysku) to mozesz zostac posiadzaczem tlokow w stylu ''bez gwiazdy nie ma jazdy'' bo ci w nich bedzie jarac gwiazde od rozpylania tak jak to mialo miejsce u mnie.
Oczywiscie przy mocach jakies chces ogarnac w takim silniku to i dawka nie jest porazajaca wiec zanim ci wypali dziory to polatasz sobie dobry rok.

Ja pojezdzilem przy 340km ledwo 2 miesiace i byl ''gluchy'' strzal a sprawa o zle wykonane strojenie toczy sie do dzis bo obrobka calego silnika kosztowala pare groszy.

Jesli chcesz to robic to udaj sie do ludzi znajacych TDI np Dynosoft czy Pachura. To chyba jedyne 2 firmy w PL ktore nie maja problemu z trafieniem we wlasciwe czasy wtrysku i zciagajac czapke po roku w silniku strojonym u nich nie ma opcji nadpalonych nawet krawedzi komory bo pieknie wszystko idzie do komory a nie po za nia. Zle zrobionego softu nie wylapiesz w zaden sposob jesli nei ebdzie ci dymil.

no i podtlenek azotu ......... ale to w Pb i generator HHO
Marku u mnie projekty TDI wychodza na wtrysku methanolu i LPG a niekture maja nitro heheheh

bednarson

Uczestnik
Punktów
4
Przestań.. metanolu z tego co wiem to niebardzo potrafią u nas dostroić :p

Jak ostatnio znajomy robił taki projekt na civicu EP type-r to efekt był taki, że coś się posrało i teraz dochodzą, kto spieprzył robote. :)

coprawda

Początkujący
Punktów
3
Reasumując: zwiększanie mocy seryjnie uturbionego silnika metodą chipowania o ok. 20%, jest dla silnika całkowicie niegroźne, jeżeli robi to ktoś kto na silnikach i ich pracy zna się bardzo dobrze. Zaś w przeciwnym przypadku jest to loteria.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Reasumujac sa gotowe i sprawdzone mapy, i reasumujac w sumie niech sobie kupiu mppsa albo innego galetto i testuje. Reasumujac silnik nie jest drogi jak by w powietrze wylecial, gorzej jak wyleci z drogi. Reasumujac to szukam chetnego co bede mogl mu za te 300 pln obiecac niskie spalanie i 1500% wiecej mocy. Chetni pisac na pw!

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
I tak jezdze na Pb/LPG więc .... a u nas słyszę panie ten tam robi za 300 ... co kraj to mentalność , jak z klejeniem osłon gumowych i zalepianie pianką progów a że auto się złamie ... to inna bajka

Do góry Bottom