• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy korzystacie z alkomatów?

markiz

Uczestnik
Punktów
4
Korzystacie może z alkomatów? Jeśli tak to jakich najlepiej szukać? Czy ma ktoś jakieś sprawdzone alkomaty jednorazowe i czy takie w ogóle mają sens?

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
A po co korzystać z alkomatu? Wystarczy trzymać się zasady: Piłeś - nie jedź.

markiz

Uczestnik
Punktów
4
A po to korzystać, żeby mieć pewność i nie narobić sobie problemów. A nie zawsze jesteś w stanie w 100% określić czy możesz jechać mimo, że czujesz się dobrze i "wydaje się" że wszystko wyparowało. W moim odczuciu to odpowiedzialność za siebie i innych. Chodzi mi o to czy takie alkomaty jednorazowe, których jest coraz więcej to nie zabawka, bo są różne opinie

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Czy ma ktoś jakieś sprawdzone alkomaty jednorazowe
Jednorazowych nie mam sprawdzonych, natomiast od ośmiu lat mam wielokrotnie sprawdzony alkotester wielorazowego użytku. Jest bezawaryjny i bezobsługowy, przynajmniej jeśli chodzi o pomiar procentów. Nie jestem w stanie podać marki, bo na obudowie nic nie pisze. Co do ceny to pamiętam że trzeba było konkretnie sypnąć groszem i dodatkowo jakąś umowę lojalnościową podpisać... Nie pamiętam za dobrze jej treści, ale jakaś taki tekst mi się kojarzy że "nie odpuszczę Ci do śmierci...." czy jakoś tak. W każdym razie sprzęt jest tak czuły że najmniejsze promile nawet przez telefon wykrywa....

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
A trzeba dmuchać?
Żeby uzyskać wynik badania? Nie. Nawet na wdechu pomiar jest dokonany.
A ogólnie? Cóż... O ile dobrze pamiętam to w instrukcji było coś o przedmuchiwaniu.... coś... żeby z kurzu przedmuchać czy jakoś tak.... Ale po ośmiu latach to wygląda to tak że na początku roku dostaję 12 tzw. "kuponów czynności serwisowych", a we wrześniu mam jeszcze siedem do wykorzystania.....

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
no jak znam życie to z tym dmuchaniem różnie bywa ......... :D:D:D;)
Taaa...
Kiedyś jechaliśmy busikiem i była kontrola.
Młody kierowca na reprymendę, że kiepsko pomiar robi i pytanie policjanta czy umie dmuchać czy nie umie szczerze odpowiada: nigdy jeszcze nie miałem okazji :p

Żeby uzyskać wynik badania? Nie. Nawet na wdechu pomiar jest dokonany.
A ogólnie? Cóż... O ile dobrze pamiętam to w instrukcji było coś o przedmuchiwaniu.... coś... żeby z kurzu przedmuchać czy jakoś tak.... Ale po ośmiu latach to wygląda to tak że na początku roku dostaję 12 tzw. "kuponów czynności serwisowych", a we wrześniu mam jeszcze siedem do wykorzystania.....
Prawdziwy szowinista...
Podpowiem jak nie wiesz, że kupony się zdobywa a nie dostaje :p

pat29

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
ja nie korzystam, ale jeśli wątpie czy mogę jechać po imprezie to podjeżdżam na badanie do komisariatu, ogólnie w tygodniu nie pije ;)

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
była kontrola.
No. też znam podobny przypadek;
- Dzień dobry, starszy aspirant ............... ................ . Panie kierowco, będziemy dmuchać.
- Ale kto kogo?
..... mina policjanta...... bezcenna.

Prawdziwy szowinista...
O nie, kochana! Tylko nie szowinista! No nie obrażajmy szowinistów.
Pisałem Ci przecież że:
Jestem męską szowinistyczną świnią,
a to zasadnicza różnica. Szowinista to taka lekka odmiana męskiej szowinistycznej świni.
Podpowiem jak nie wiesz, że kupony się zdobywa a nie dostaje :p
Toś waćpanna bzdurę rzekła. Jak się jest na etapie zdobywania, to nie ma czegoś takiego jak kupony. A jak już wejdą kupony, to niestety nie ma zdobywania. Ty widziałaś żeby w McDonalds kupony trzeba było zdobywać? Idziesz i dostajesz.

jankas9886

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Strumień
Korzystacie może z alkomatów? Jeśli tak to jakich najlepiej szukać? Czy ma ktoś jakieś sprawdzone alkomaty jednorazowe i czy takie w ogóle mają sens?
Kolego odnośnie Twojego pytania polecam Alcoscan al 7000 sam z niego korzystam, sprzęt wymaga regularnej kalibracji ale to nie kłopot kiedy cenimy sobie dokładność

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Mnie to dziwi, dlaczego po spożyciu alkoholu 0,4 promila w wydychanym powietrzu powoduje bardzo duże zagrożenie, a 0,4 promila w wydychanym powietrzu z powodu używania spryskiwacza do szyby nikomu nie przeszkadza. Po odczekaniu dziesięciu minut, policjant sprawdził że jest 0,0 promila i nic nie powiedział, żeby nie używać spryskiwacza. :)
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

jankas9886

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Strumień
Są takie cukierki z alkoholem po których dopiero można sie zdziwić. Nie życzę nikomu kontroli drogowej po takiej słodkiej degustacji :)

Goods23

Nowy
Punktów
0
Miasto
Żabia Wola
good-goods.pl
Słodka deguastacja jedno, a co z lekami, które bazują na alkoholu? Nie są to spore ilości, ale po nich moga znaleźć się śladowej ilości wykrywane przez alkomat..

lew123

Początkujący
Punktów
12
Ja sobie kupiłem taki na własny uzytek, ale bardzo niedokładny

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ja próbuję nalać do szklanki z dziesięciocentymetrowej wysokości- jak nic nie uronię- jestem trzeźwa :p

Kamil68

Nowy
Punktów
2
Miasto
Łódź
Ja zawsze gdy nie jestem pewny co do tego czy mam jeszcze jakieś promile to sprawdzam to alkomatem. Czasami człowiek czuje się świetnie, minęło już odpowiednio dużo czasu od spożywania alkoholu, a jednak jakieś promile są. Ułatwieniem jest to, że taki jednorazowy alkomat można kupić właściwie wszędzie i jest bardzo tani. Oczywiście zasada piłeś-nie jedź powinna być zawsze na pierwszym miejscu, ale użycie alkomatu jest dodatkowym elementem zabezpieczającym.

Do góry Bottom