• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy korzystacie z alkomatów?

markiz

Uczestnik
Punktów
4
Do "Nickel" - Elektrochemiczny. Ja ostatnio zainwestowałem w Alkohit x50. Powód jest prosty - ma sensor dobrej jakości i darmową kalibrację na gwarancji (przez 3 lata). Koszt poniżej 500 zł. Czyli mniej niż mandat za jazdę pod wpływem, nie mówiąc już o innych konsekwencjach. Co swój sprzęt to swój, przynajmniej już sprawdzony i wiem że dobrze działa. I zawsze mogę dać komuś skorzystać bo ma w zestawie lejek.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
I zawsze mogę dać komuś skorzystać bo ma w zestawie lejek.
Lejek w tym sprzęcie to porażka, ciągle wychodzi błąd wydmuchu, a już żeby po pijaku coś wydmuchać używając lejka... raczej nie możliwe. No chyba że się przytknie twarz do lejka, ale przecież nie o to chodzi. Poza tym sprzęt OK.

markiz

Uczestnik
Punktów
4
A to dziwne. Fakt że ustnik jest obrotowy, ale ja nie miałem tego problemu. U mnie pomiary przez lejek zawsze wychodziły i błędów nie wywalało. A po pijaku to nie próbowałem jeszcze, ale wtedy to różne rzeczy mogą się wydarzyć jak np tu
:)

Ostatnia edycja:

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
U mnie popijawki zdarzają się zaledwie kilka razy do roku, ale jakiś tam jednorazowy alkotest mam (taka pałeczka którą się ściska a potem dmucha).
Nie pamiętam nazwy tego cuda ale ogólnie sprawdzaliśmy raz z kumplami i wydawało nam się że nieco zaniża bo już po kilku głębszych pokazał koledze różowy kolor który wskazywałby na 0,5 promila (dla nas wydawało się trochę mało).
Moja ogólna zasada jest taka że jak piję w sobotę (zazwyczaj tak jest) to całą niedzielę aż do poniedziałkowego poranku mam wolne od kierownicy.
Zdarzyło mi się raz że musiałem prowadzić w niedzielę po południu ale wtedy był spacer na komendę i dmuchanie w coś co przypominało aparat fotograficzny :D

Punktów
0
Miasto
Chorzów
Filmik mistrzostwo świata, z tym że w Rosji, tam wszystko jest możliwe. Co do alkomatów, tylko raz skorzystałem po chyba 6 godzinach od wypicia jednego piwa :) Podejrzewam że alkomaty staną się użyteczne jeszcze bardziej gdy w Polsce wprowadzą limit dopuszczalny 0,5 czy też 0,8 jak to jest na zachodzie

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Jestem na tak... :)
Gorszy 0,0 promilowy alkoholik niż 0.4 promilowy normalny statystyczny obywatel naszego kraju... :D:p

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Jestem na tak... :)
Gorszy 0,0 promilowy alkoholik niż 0.4 promilowy normalny statystyczny obywatel naszego kraju... :D:p
Prawda :) chociaż są tacy którzy twierdzą że ręce się trzęsą od jazdy ciągnikiem po polu :D

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Prawda :) chociaż są tacy którzy twierdzą że ręce się trzęsą od jazdy ciągnikiem po polu :D
Tak...
Skutki tej trzęsawki bywają potem różne, jeden twierdził, że pełnego kieliszka nie uniesie bo rozlewa a drugi, że jak poszedł na siusiu to orgazm niechcący przeżył... :D:p

Do góry Bottom