• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy wycisnę z silnika 1.5 GLE 170 koni

Status
Zamknięty.

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Ja się tego już wcześniej dowiedziałem na tym forum i teraz chcę zapytać czy tam się osiągnąć turbosprężarką lub kilkoma 170 koni w Polonezie 1.5 GLE

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Doczytałem i był Polonez 1.5 turbo 95 KM , pewnie mieli większych budżet i możliwości i nie przebili 100KM. Myślę że 5tys zl mogło by wystarczyć ale silnik pewnie i tak eksploduje ;)
Turbo 60Zl
Nowy kolektor, spawanie żeliwa nie każdy umie można z kolanek hamburskich ale tez dłubania godzin .
Zakładam że będziesz musiał rozebrać swój silnik , nowe oleje podkładki śruby, filtry . Zanim ta turbina przyjdzie poczta Polska do ciebie to Ty już będziesz bez kasy. Sterownik żeby to wystroić, czujniki stuków. Przepustnica elektryczne czy gaźnik? Tysiące możliwości i problemów. Sprzęgło wytrzyma tyle kunia? Nie wyrwie głowicy po pierwszym dmuchaniu? Nie znam się na tym ale widziałem taką ilość materiałów jak robili to inni i wiem że można zaplanować sobie nawet 10tys a finalnie pójdzie 30 tys

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Po co nowy kolektor to nie można po prostu do starego trójnika przymocować

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Po co nowy kolektor to nie można po prostu do starego trójnika przymocować
Jak zmieścisz p&p to czemu nie ;) Podciśnienia trzeba podłączyć, smarowanie olejem, połączyć ciepła i zimną stronę zachowując jakieś ogólne panujące zasady co do ich długości i średnic. Ja zmieniając tylko koło natrafiam na coś czego się nie spodziewam a przy takim pomyśle wszystko pójdzie nie tak jak powinno.

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Dobra dzięki jak już wiem co i jak to powiedzcie mi czy się da
PS. Korbowody wał korbowy itp. mogę sam wykuć, blok też mogę wzmocnić

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Bez przesady myślę że licznik do 250 wystarczy
Zresztą nie pytam o licznik tylko o to czy tyle wycisnę

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Nie bój się nie przekroczy, sama instalacja do turbosprężarki Max stówę turbosprężarkę się za 60 zł ogarnie na Allegro albo na OLX

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Da się w wolnossaku. Głowica w górę i powiększenie i poletka kanałów dolotowych. Do tego tzw airbox inaczej dynamiczne doładowanie. Wsio trza wystroić w warunkach drogowych (skład mieszanki).
Kiedyś miałem Cinquecento tak porobione. W dobie dużych fiatów robiło to rozpiera....ok na drodze.
Silnik wytrzymał z 50 tys km. Włożyłem drugi a potem wjechałem na podwórko razem z płotem.i jakimiś krasnalami. Poszło na żyletki

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom