• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czym jeździmy my mechanicy

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
skoro tyle aut to albo ma jakąś sieć warsztatów albo majętną ma kobietę ;)
EE rozdzielności z kobitką nie mam wiec ma tyle samo co i ja. Z tymi samochodami jest tak że ogólnie każdy jest do sprzedania oprócz CLA, ale jeden używa moja pani ,drugi używa mój ojciec ,trzeci bardzo okazyjnie kupiłem na tamte lato . Mam też swój komis/auto-handel i reszta stoi tam nieużywana do sprzedania .Mastera kupiłem wyremontowałem i wynająłem do firmy i to tyle. Sami widzicie że nic specjalnego - jak każdy kombinuję żeby przeżyć
A warsztat jeden o powierzchni ok 120m.kw. w małej mieścinie i w tym roku będzie obchodził 30 lecie nieprzerwanej działalności

konczel

Bywalec
Punktów
3
Audi A4. Już od kilku lat, a tak jakoś się przyzwyczaiłem :)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Nie mam własnego samochodu. A powód, do prace mam 8 metrów, a jak jadę do centrum, to przystanek autobusowy mam 50 metrów od domu. Komunikacją miejską jeżdżę tylko poza godzinami szczytu i zawsze w autobusie czy metrze mam miejsce siedzące i w podróży jak mam ochotę, to w jakiejś knajpce mogę napić się piwa :) lub na imieninach jakiejś wódeczki i wrócić do domu metrem i autobusem. W warsztacie jestem od rana do wieczora i czasami z samochodem miałem tylko kłopot z powodu zajmowanego miejsca.
Pozdrawiam.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Witam.
Nie mam własnego samochodu. A powód, do prace mam 8 metrów, a jak jadę do centrum, to przystanek autobusowy mam 50 metrów od domu. Komunikacją miejską jeżdżę tylko poza godzinami szczytu i zawsze w autobusie czy metrze mam miejsce siedzące i w podróży jak mam ochotę, to w jakiejś knajpce mogę napić się piwa :) lub na imieninach jakiejś wódeczki i wrócić do domu metrem i autobusem. W warsztacie jestem od rana do wieczora i czasami z samochodem miałem tylko kłopot z powodu zajmowanego miejsca.
Pozdrawiam.
Co racja to racja. Też jestem zdania, że w pewnych sytuacjach samochód jest nie potrzebny bo więcej jest z niego problemów niż pożytku. Jak np mieszka się w centrum dużego miasta i wszędzie ma się blisko.
Są też przypadki uzależniania od auta. Znam ludzi którzy jeżdżą samochodem po bułki do sklepu oddalonego o 200 metrów. Albo takich którzy jak kupili samochód to już na rower ani do autobusu nie wsiądą.
Ja do centrum swojej mieściny mam jakiś 2 km. Kiedyś ktoś mnie się zapytał dlaczego nie jeżdżę samochodem tylko rowerem. Ano dlatego, że zanim otworzę garaż i bramę, wyjadę na ulice, zamknę garaż i bramę to już rowerem będę dojeżdżał do celu.

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Co racja to racja. Też jestem zdania, że w pewnych sytuacjach samochód jest nie potrzebny bo więcej jest z niego problemów niż pożytku. Jak np mieszka się w centrum dużego miasta i wszędzie ma się blisko.
Są też przypadki uzależniania od auta. Znam ludzi którzy jeżdżą samochodem po bułki do sklepu oddalonego o 200 metrów. Albo takich którzy jak kupili samochód to już na rower ani do autobusu nie wsiądą.
Ja do centrum swojej mieściny mam jakiś 2 km. Kiedyś ktoś mnie się zapytał dlaczego nie jeżdżę samochodem tylko rowerem. Ano dlatego, że zanim otworzę garaż i bramę, wyjadę na ulice, zamknę garaż i bramę to już rowerem będę dojeżdżał do celu.

Muszę się przyznać rowerem jeździłem w życiu parę razy. Zawsze jak nie było lat to motorkiem a teraz samochodem. Na rower nie wsiadam, pieszo nie chodzę, pociągiem jechałem raz w życiu tramwajem też i to tylko z ciekawości autobusem do szkoły jeszcze kilka razy hehe

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Marek_S- też nie lubiłbym diesla, gdybym miał za co tankować benzyniaka ;) wygrała ekonomia, a z kolei gaz miałem w 2 autach i jednak pilnowanie legalizacji butli, szukanie papierów na przegląd, droższy przegląd, wymiana filtrów lpg i regulacje...szczególnie przy wiekowej instalacji było to problemem ;) następny mój samochód już będzie musiał mieć LPG ze względu na spory benzynowy motor i problem w znalezieniu diesla ;)
A tak jeszcze co do diesla...wolnossakiem szczególnie małym też nie chciałbym jeździć...ale jak już jest turbinka, można się pobawić...

Ostatnia edycja:

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Ja jestem tylko za dieslem. Jeżdżę zwykłym 1.9d w berlingo i dla mnie jest spoko. Nie mam auta na wyścigi tylko do normalnej jazdy. Nie zamieniłbym diesla za benzyniaka a już na pewno nigdy nie miałem i mieć nie będe gazu. Po prostu nie chcę ... Diesel jest dla mnie najlepszy nie chodzi tu o ekonomie itp po prostu lubie diesla a jeszcze bardziej czarny dym :D

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
każdy ma prawo lubieć co mu się podoba,ja również nie przepadam za dieslami kopciuchy śmierdzą i klekoczą telepią całą budą, benzynka V to brzmi to jedzie;)

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Jeżeli chodzi o komfort to tylko benzynka ale jeśli w grę wchodzi ekonomika to diesel .
Porównanie - silnik 2l. benzyna i diesel zatankuj za 100 zł i jeździj po mieście z tą samą dynamiką . Ciekawe czy dłużej pojeździsz ?

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Mi nie zależy na ekonomice nawet gdyby diesel palił więcej niż benzyna jeździłbym dieslem. Po prostu już się przyzwyczaiłem jeździ mi się bardzo dobrze, praca silnika piękna szczególnie już leciwych wolnossących :p

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
A ja jeżdżę VW Touran 1,9 tdi 2004 na 7 osób, miałem niedawno Hondę Civic 4 1990 1,5 po swapie na 1,6, ale odsprzedałem bratu bo jego się spaliła :(.
Wspominam dobrze Forda Sierrę 2,0 1990 i klekota Golfa 3 1,9 1992.

jumbi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Strzałkowo
Witam, ja przy warsztaciku już od12 lat tłukę berlingo 2,0 HDI, do transportu aut master z najazdem 2009 r 2,5 dci , a domowy to hyundai Tucson 2,0 crdi i także jestem za dieslem , chociaż te nowe diesle wkoło komina się w ogóle nie nadają , na trasę jak najbardziej ale w miasto to jest klęska

Kewin-gruby

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Cieszków
Śmigam Suzuki GSX 600f 86 osłów :( ale już czeka silnik od kawy zx6r :D powinno być lepiej :cool:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Fura do zabijania kur sąsiadów fiesta mk6 jakies 140k przelotu
Dupowoz na dluzsze trasy focus mk1 z 2004r 1.6 z przelotem ok 250k
Czesto tez wskakuje do vw caddylacka i sprintera przebiegu brak :-P
No i na cieple dni... kawałsuki elimimator :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja wychodze z domu/garazu, rozgladam sie za czyms co ma patyki w stacyjce i nie swieci sie rezerwa:D

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
To i ja napiszę.
Audi A4 B6 Avant 2.5 TDI V6 manual 02r.. Silniki podobno do dupy, ale tyle co nim nalatałem i co ze mną ma to stwierdzam że tragedii niema. Aktualnie więcej stoi niż jeździ bo 3/4 miesiąca za granicą siedzę.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Zazwyczaj dupe wiozę bmw e46 330d, czasami subaru legacy 2.0 boxer (staruszek), a z przymusu nieraz peugeot boxer 3.0 hdi (nienawidzę tego dziadostwa;/)

Do góry Bottom